Κουβαλάμε 2 Kg Βακτήρια!!!!

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιατρικής, επιστήμονες κατόρθωσαν να χαρτογραφήσουν τα μικρόβια που εκ φύσεως ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας – και υπολόγισαν ότι, αναλόγως με το σωματικό βάρος, κάθε ενήλικας φέρει πάνω από 2 κιλά βακτήρια!


Σύμφωνα με 14 νέες μελέτες, οι οποίες δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» και στις επιθεωρήσεις «PLoS One», «PLoS Genetics» και «PLoS Computational Biology», το ανθρώπινο μικροβίωμα (κατά το γονιδίωμα) αποτελείται από περισσότερα από 10.000 είδη μικροβίων και 8 εκατομμύρια μικροβιακά γονίδια, τα περισσότερα εκ των οποίων συνυπάρχουν αγαστά με τον άνθρωπο προς όφελος και των δύο πλευρών.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τώρα που ξέρουν ποια είναι τα φυσιολογικά μικρόβια του σώματος, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη νέα γνώση για να βρουν τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης πολλών νοσημάτων.
Παρουσιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο δρ Έρικ Γκριν, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας Ανθρώπινου Γονιδιώματος (NHGRI) των ΗΠΑ, εξήγησε ότι έως τώρα λίγα ήταν γνωστά για τους μικροσκοπικούς «κατοίκους» του ανθρώπινου σώματος, επειδή είναι δύσκολο – αν όχι αδύνατον – να καλλιεργηθούν τα περισσότερα από τα βακτήριά μας.
Η επινόηση όμως αποτελεσματικών μεθόδων καταγραφής της αλληλουχίας του DNA, επέτρεψε στους ερευνητές να πάρουν δείγματα από εθελοντές και να ταυτοποιήσουν το γενετικό «αποτύπωμα» των βακτηρίων.
Η τεράστια αυτή έρευνα διήρκησε 5 χρόνια και βασίσθηκε σε δείγματα από 240 υγιείς εθελοντές από το Σαιντ Λούις και το Χιούστον.
Οι ερευνητές πήραν τα δείγματα από 15 σημεία του σώματος των ανδρών και από 18 των γυναικών – μεταξύ αυτών από το στόμα, το δέρμα, τη μύτη, τον κόλπο και το κατώτερο τμήμα του εντέρου.
Έτσι εντόπισαν συνολικά περισσότερα από 10.000 είδη μικροβίων, ενώ σε κάθε ανθρώπινο κύτταρο εντοπίστηκαν τα ίχνη έως 10 βακτηριακών κυττάρων.
Σε έναν ενήλικα βάρους 92 κιλών, τα ευρήματα αυτά σημαίνουν πως τα 900 γραμμάρια έως 2,7 κιλά είναι βακτήρια, κατά τον δρα Γκρην.
Τα 8 εκατομμύρια γονίδια όλων αυτών των μικροβίων «παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην υγεία μας», είπε από την πλευρά του ο δρ Μπρους Μπάιρεν, διευθυντής του Κέντρου Γονιδιωματικής Αλληλουχίας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ίδρυμα Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ.
Μικροβιακή υπογραφή
Για να καταλάβει κανείς πόσο πολλά είναι τα 8 εκατομμύρια βακτηριακά γονίδια, αρκεί να αναλογιστεί ότι ολόκληρο το γονιδίωμα του ανθρώπου διαθέτει μόλις 22.000 γονίδια!
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι κάθε τμήμα του σώματος διαθέτει τα δικά του, ξεχωριστά βακτήρια, με την μεγαλύτερη ποικιλία να εντοπίζεται στο δέρμα.
Τα μικρόβια είναι επίσης διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάθε ένας από εμάς έχει τη δική του «μικροβιακή υπογραφή».
Μολονότι, όμως, τα βακτήρια διαφέρουν, οι ρόλοι που επιτελούν παραμένουν οι ίδιοι.
Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, τα ευρήματα προγενέστερων μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και οι υγιείς άνθρωποι φιλοξενούν επιβλαβή βακτήρια σε λανθάνουσα (ανενεργή) κατάσταση.
Η πρόκληση είναι τώρα να βρουν οι επιστήμονες πως και γιατί γίνονται επικίνδυνα τα βακτήρια αυτά και προκαλούν νοσήματα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai