Απλή Αναλογική:

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Απλή Αναλογική: Μήπως κάποιοι τώρα τη θέλουν;

Από το 1974 οι εκλογές διεξήχθησαν με πολλά εκλογικά συστήματα. Σχεδόν κάθε φορά με διαφορετικό. 


Όλα όμως εξασφάλιζαν στο πρώτο κόμμα, ή στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα (εκτός από το 1989, οπότε ευνοούνταν το …δεύτερο κόμμα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ) δώρο έδρες.

Από την πρώτη στιγμή η καθιέρωση της απλής αναλογικής ήταν στόχος για όλα τα μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ του 1974. Φυσικά, όταν ήρθε στην εξουσία, αυτό το ξέχασε γιατί ήθελε κι αυτό να «κλέβει» έδρες από τα μικρότερα κόμματα.
Έτσι, η απλή αναλογική (η απλή απλή αναλογική) όπου κάθε κόμμα που πιάνει το 0,33% καταλαμβάνει μια από τις 300 έδρες, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα είναι …αναλογικό, με δύο εξαιρέσεις: Αποκλείει τα κόμματα που συγκεντρώνουν κάτω του 3% και δίνει 50 έδρες bonus στο πρώτο κόμμα «για να υπάρχει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση». Είναι δηλαδή αναλογικό για τις 250 από τις 300 έδρες. Αυτό έχει σα συνέπεια τα κόμματα που συγκεντρώνουν μικρά ποσοστά να μη χάνουν πολλές έδρες. Άρα, δεν έχουν και μεγάλο πρόβλημα με το ισχύον εκλογικό σύστημα.
Π.Χ.

Με το ισχύον εκλογικό σύστημα
Ν.Δ. 29,66% 129 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ 26,89% 71 έδρες
ΠΑΣΟΚ 12,28% 33 έδρες
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 7,51% 20 έδρες
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,92% 18 έδρες
ΔΗΜΑΡ 6,25% 17 έδρες
ΚΚΕ 4,50% 12 έδρες
Σύνολο 300 έδρες

Με απλή αναλογική
Ν.Δ. 29,66% 89 έδρες -40
ΣΥΡΙΖΑ 26,89% 81 έδρες +10
ΠΑΣΟΚ 12,28% 37 έδρες +4
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 7,51% 23 έδρες +3
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,92% 21 έδρες +3
ΔΗΜΑΡ 6,25% 19 έδρες +2
ΚΚΕ 4,50% 14 έδρες +2
Άλλα κόμματα 16 έδρες
Σύνολο 300 έδρες

Ουσιαστικά, η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι στην προτεραιότητα κανενός κόμματος. Ή μήπως όχι;

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τελικά η Νέα Δημοκρατία, με την πρώτη θέση που κατέλαβε, πήρε το bonus των 50 εδρών, χωρίς βέβαια να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Εάν την πρώτη θέση καταλάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα έπαιρνε αυτός τις 50 έδρες. Και θα είχε πολλές πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης με τη συνεργασία ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ.

Η προοπτική όμως υπάρχει. Με δεδομένη την πόλωση που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρητικά, μπορεί στο μέλλον με ένα ποσοστό κοντά στο 37-38 % να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αυτό όμως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ.
Άρα, ας μη φανεί παράξενο εάν κατατεθεί από κάποιο κόμμα, π.χ. της ΔΗΜΑΡ, πρόταση νόμου για την Απλή Αναλογική και υποστηριχτεί και από τη Νέα Δημοκρατία!!! Η Ν.Δ. ήδη έχει βάλει τις βάσεις για συνεργασία υπ’ αυτήν και, στο μέλλον, είτε μπορεί να απορροφήσει μέρος του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ και της ΔΗΜΑΡ αυξάνοντας την εκλογική επιρροή της, είτε να κυβερνάει διαρκώς, σε συνεργασία με «πρόθυμους» περιστασιακούς «συμμάχους».

Με την εφαρμογή της Απλής Αναλογικής, ουσιαστικά αποκλείεται οριστικά η άνοδος στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί θεωρείται αδύνατο να συγκεντρώσει ποτέ ποσοστό άνω του 50%. Έτσι, όλοι οι ντόπιοι και ξένοι «επικυρίαρχοι» θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχα.

Εκτός κι αν ο ελληνικός λαός έχει άλλη άποψη…


 RAMNOUSIA

Χρήστος Παστελάς

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai