Σύγκλισης για οικουμενική κυβέρνηση

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Σύγκλιση απόψεων που «βγάζει» κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, παρά την έντονη πόλωση και το σκληρό προεκλογικό ροκ, διαπιστώνεται στα προγράμματα των Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.


Δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το Euro2day επιχειρεί την... ακτινογράφηση των οικονομικών προγραμμάτων των τεσσάρων κομμάτων που αναμένεται να συμμετάσχουν ενεργά στις μετεκλογικές διεργασίες για συγκρότηση κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν ήδη σχέδια, 8 σημείων το πρώτο και επτά σημείων η δεύτερη, με στόχο να αποτελέσουν τη βάση μετεκλογικής συζήτησης για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, όπως την ονομάζει το ΠΑΣΟΚ, ή οικουμενικής, όπως την αποκαλεί η ΔΗΜΑΡ.

Οι δύο πρωταγωνιστές του προεκλογικού «σκληρού ροκ» και διεκδικητές της πρώτης θέσης και του bonus των 50 εδρών, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησαν, με τη σειρά τους, σε αλλαγές ή προσθήκες στα προγράμματά τους, διευρύνοντας το πεδίο προγραμματικών συγκλίσεων, κυρίως με τα υπόλοιπα κόμματα και λιγότερο μεταξύ τους.

Από την... ακτινογραφία των τεσσάρων προγραμμάτων προκύπτουν συγκλίσεις σε επίπεδο κατεύθυνσης και προτεραιοτήτων. Τα κόμματα συμφωνούν, επί της αρχής, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως τα καυτά προβλήματα της χώρας, όπως η (επανα) διαπραγμάτευση του μνημονίου, η ταχύτατη ανάταξη του κράτους και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.


Σύγκλιση απόψεων που «βγάζει» κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, παρά την έντονη πόλωση και το σκληρό προεκλογικό ροκ, διαπιστώνεται στα προγράμματα των Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το Euro2day επιχειρεί την... ακτινογράφηση των οικονομικών προγραμμάτων των τεσσάρων κομμάτων που αναμένεται να συμμετάσχουν ενεργά στις μετεκλογικές διεργασίες για συγκρότηση κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν ήδη σχέδια, 8 σημείων το πρώτο και επτά σημείων η δεύτερη, με στόχο να αποτελέσουν τη βάση μετεκλογικής συζήτησης για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, όπως την ονομάζει το ΠΑΣΟΚ, ή οικουμενικής, όπως την αποκαλεί η ΔΗΜΑΡ.

Οι δύο πρωταγωνιστές του προεκλογικού «σκληρού ροκ» και διεκδικητές της πρώτης θέσης και του bonus των 50 εδρών, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησαν, με τη σειρά τους, σε αλλαγές ή προσθήκες στα προγράμματά τους, διευρύνοντας το πεδίο προγραμματικών συγκλίσεων, κυρίως με τα υπόλοιπα κόμματα και λιγότερο μεταξύ τους.

Από την... ακτινογραφία των τεσσάρων προγραμμάτων προκύπτουν συγκλίσεις σε επίπεδο κατεύθυνσης και προτεραιοτήτων. Τα κόμματα συμφωνούν, επί της αρχής, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως τα καυτά προβλήματα της χώρας, όπως η (επανα)διαπραγμάτευση του μνημονίου, η ταχύτατη ανάταξη του κράτους και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.


Άλλωστε, η κατάρρευση της οικονομίας, των δημόσιων εσόδων και μηχανισμών του κράτους και κυρίως ο κίνδυνος «ατυχήματος» επιβάλλουν αυτήν τη φορά διαβουλεύσεις-εξπρές για συγκρότηση κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος εξαντλήθηκε στη δαιμονοποίηση του αντιπάλου και εκφυλίστηκε σε ρεσιτάλ λαϊκισμού, κινδυνολογίας και ψευδαισθήσεων απαιτεί ταχείες λύσεις μετεκλογικά και όσο το δυνατόν ενιαία στάση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τα 4+1 σημεία σύγκλισης για οικουμενική κυβέρνηση


Η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, είτε το διατυπώνουν δημόσια, είτε όχι, συμφωνούν στην πράξη στο πάγωμα της εφαρμογής μέτρων του μνημονίου, τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο, όπως έγραψε το Euro2day, προκειμένου να υπάρξει (επανα)διαπραγμάτευση ή αναθεώρησή του. Χωρίς επίσης να το διατυμπανίζουν, ζητούν να μη διακοπεί η ροή χρηματοδότησης από τη δανειακή σύμβαση.

Απόλυτη προτεραιότητά τους είναι, επίσης, η παραμονή της χώρας στο ευρώ καθώς και η διατήρηση της δανειακής σύμβασης που έχει με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το Δ.Ν.Τ.

Ως προς την ατζέντα της επαναδιαπραγμάτευσης, διαπιστώνεται επίσης προγραμματική σύγκλιση στα εξής βασικά σημεία:

- Να μην υπάρξει νέα περικοπή μισθών και συντάξεων.
- Να υπάρξει νέα επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο την επιμήκυνσή του, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων ή και νέα διαγραφή.
- Να επιμηκυνθεί ο χρόνος λήψης του επιδόματος ανεργίας.
- Να υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση στο Δημόσιο.
- Να τονωθεί η ανάπτυξη με εφαρμογή του μίνι σχεδίου Μάρσαλ και διεκδίκηση πρόσθετων πόρων από την ΕΤΕπ.

Υπάρχουν σημεία, όπως η στήριξη των ανέργων, όπου η συμφωνία των τεσσάρων είναι σχεδόν πλήρης.

Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται επέκταση του χρόνου λήψης του επιδόματος από 1 σε 2 έτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ μιλούν επίσης για σταδιακή αύξηση του επιδόματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει την άμεση ενεργοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων μέσω των οποίων μπορούν σε μερικούς μήνες να δημιουργηθούν 120.000 θέσεις εργασίας για νέους.

Μερική συμφωνία υπάρχει και επί των -υποσχόμενων- μέτρων ανακούφισης των δανειοληπτών.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υπόσχονται την επέκταση των ρυθμίσεων δανείων των δημοσίων υπαλλήλων από το ΤΠΔ και το Τ.Τ. και στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ το ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις των οποίων οι οφειλές ανέρχονται έως 25.000 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ολική ή μερική διαγραφή δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η ΔΗΜΑΡ, τέλος, προτείνει ρυθμίσεις με επέκταση της διάρκειας των δανείων και μείωση του επιτοκίου

Τα τέσσερα κόμματα, όμως, διαφωνούν, ως προς τη βάση και το εύρος της αναθεώρησης του μνημονίου και την κατεύθυνση των αλλαγών σε φορολογία, εργασιακά, μισθούς και συντάξεις.

Το μνημόνιο και η σύγκλιση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ζητούν ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή με επέκταση του προγράμματος αυτής έως και τρία χρόνια, επικαλούμενα τη μεγαλύτερη της προβλεπομένης ύφεση.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η λιγότερο σαφής. Στη διακαναλική συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του θα αντικαταστάσει το μνημόνιο με εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πάει με «τσαμπουκά» στην Ευρώπη, αλλά με διάθεση διαπραγμάτευσης.

Αν αυτό σημαίνει ότι θα διαπραγματευθεί πολιτικά το μνημόνιο από μηδενική βάση επιδιώκοντας τη δραστική αλλαγή του δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί.

Η Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συγκλίνουν και ως προς τα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος που θα προτείνουν στην τρόικα για την αλλαγή μίγματος του μνημονίου.

Για να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις προτείνουν εστιασμένες περικοπές δημοσίων δαπανών και μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ώστε να βρεθούν τα 11 - 12 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τον στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3%.

Η χρηματοδότηση της περιόδου προσαρμογής θα μπορούσε να προέλθει από την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με τον κ. Βενιζέλο, μάλιστα, να υπονοεί ότι η συμφωνία για το PSI προβλέπει εφεδρείες περαιτέρω μείωσης - επιμήκυνσης του χρέους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Μεταξύ των τριών κομμάτων προκύπτουν ευρείες συναινέσεις και ως προς την ανασυγκρότηση - αναδιάρθρωση του κράτους.

Συμφωνούν στο να μην υπάρξουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά μετατάξεις και πρόωρη συνταξιοδότηση, να προχωρήσουν η αξιολόγηση και η καθολική του μηχανογράφηση, ενώ συμφωνούν στην ανάγκη συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων, με τη ΔΗΜΑΡ να διευκρινίζει ότι πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα, ώστε να αποφευχθεί η εκποίηση.

Ταυτόχρονα, συμφωνούν να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες, σε διάστημα 3 ως 5 ετών, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους από το κράτος.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την επάνοδο υπό δημόσιο έλεγχο των ΔΕΚΟ, που έχουν μερικώς ή ολικώς ιδιωτικοποιηθεί, έχει καταγγείλει ως άδικο το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ζητά και την κρατικοποίηση των τραπεζών.

Τα βρίσκουν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ σε εργασιακά και φορολογία

Η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμπίπτουν απόλυτα στο αίτημα να μην υπάρξει καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Η μεταξύ τους συμφωνία όμως εξαντλείται κάπου εδώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ υπόσχονται την κατάργηση της πράξης του υπουργικού συμβουλίου με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 22% για τους παλαιούς και κατά 32% για τους νεοεισερχομένους στην εργασία κάτω των 25 ετών και περιορίστηκε η μετενέργεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιπρόσθετα, προτείνει και τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων στα προ του μνημονίου επίπεδα, με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επίσης, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) συμφωνούν στην αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων και στην επάνοδο στο προηγούμενο καθεστώς της μετενέργειας.

Η Ν.Δ., από την πλευρά της, υπόσχεται και αυξήσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, μισθούς αστυνομικών και πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και στο επίδομα κτηνοτρόφων. Έχει, δε, υπολογίσει σε 600 εκατ. ευρώ το κόστος για τις παραπάνω δράσεις αποκατάστασης, στις οποίες συμπεριλαμβάνει και την αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων με αποταμιευτικά, φορολογικά και επενδυτικά ισοδύναμα μέτρα.

Σύγκλιση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ προκύπτει και στα φορολογικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αλλαγές στους συντελεστές και στην κλίμακα των εισοδημάτων με μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους έχοντες και ελάφρυνση στα χαμηλά εισοδήματα. Υπόσχεται επίσης σταδιακή μείωση του ΦΠΑ και ελαχιστοποίησή του στα είδη πρώτης ανάγκης, εισαγωγή καθολικού περιουσιολογίου και επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.

Οι θέσεις συμπίπτουν με της ΔΗΜΑΡ ως προς το περιουσιολόγιο, την κλίμακα φορολόγησης με δικαιότερη και αναλογικότερη συμμετοχή στα φορολογικά βάρη. Σύγκλιση προκύπτει και στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ για καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες, διεύρυνση των αντικειμενικών κριτηρίων και κυρίως άρση του τραπεζικού απορρήτου και συνδυαστική εξέταση τεκμηρίων διαβίωσης, όπως η κίνηση πιστωτικών καρτών, με τα εισοδήματα.

Η ΔΗΜΑΡ προτείνει επίσης τη διατήρηση του τέλους ακίνητης περιουσίας με απαλλαγή πρώτης κατοικίας ως 120 τ.μ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. υπόσχονται την κατάργηση και αντικατάστασή του με άλλον φόρο. Τέλος η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στη φορολόγηση των ακινήτων της Εκκλησίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και τροποποίηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για εφοπλιστές.

Σημειώνεται ότι την καθολική εφαρμογή του περιουσιολογίου την είχε προτείνει ως υπουργός Οικονομικών ο Ε. Βενιζέλος και αναγκάστηκε να την πάρει πίσω μετά από έντονες αντιδράσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα της φορολογίας προτάσσοντας την ανάγκη για εθνικό φορολογικό σύστημα, που θα συμφωνηθεί ει δυνατόν από όλα τα κόμματα και θα ισχύσει για 10ετία. Προτείνει δε την άμεση μείωση συντελεστών ΦΠΑ για τουρισμό και αγροεφόδια.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. υπόσχεται τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας με νέο ΕΤΑΚ.



Άλλωστε, η κατάρρευση της οικονομίας, των δημόσιων εσόδων και μηχανισμών του κράτους και κυρίως ο κίνδυνος «ατυχήματος» επιβάλλουν αυτήν τη φορά διαβουλεύσεις-εξπρές για συγκρότηση κυβέρνησης.

Το γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος εξαντλήθηκε στη δαιμονοποίηση του αντιπάλου και εκφυλίστηκε σε ρεσιτάλ λαϊκισμού, κινδυνολογίας και ψευδαισθήσεων απαιτεί ταχείες λύσεις μετεκλογικά και όσο το δυνατόν ενιαία στάση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τα 4+1 σημεία σύγκλισης για οικουμενική κυβέρνηση


Η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, είτε το διατυπώνουν δημόσια, είτε όχι, συμφωνούν στην πράξη στο πάγωμα της εφαρμογής μέτρων του μνημονίου, τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο, όπως έγραψε το Euro2day, προκειμένου να υπάρξει (επανα)διαπραγμάτευση ή αναθεώρησή του. Χωρίς επίσης να το διατυμπανίζουν, ζητούν να μη διακοπεί η ροή χρηματοδότησης από τη δανειακή σύμβαση.

Απόλυτη προτεραιότητά τους είναι, επίσης, η παραμονή της χώρας στο ευρώ καθώς και η διατήρηση της δανειακής σύμβασης που έχει με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το Δ.Ν.Τ.

Ως προς την ατζέντα της επαναδιαπραγμάτευσης, διαπιστώνεται επίσης προγραμματική σύγκλιση στα εξής βασικά σημεία:

- Να μην υπάρξει νέα περικοπή μισθών και συντάξεων.
- Να υπάρξει νέα επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο την επιμήκυνσή του, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων ή και νέα διαγραφή.
- Να επιμηκυνθεί ο χρόνος λήψης του επιδόματος ανεργίας.
- Να υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση στο Δημόσιο.
- Να τονωθεί η ανάπτυξη με εφαρμογή του μίνι σχεδίου Μάρσαλ και διεκδίκηση πρόσθετων πόρων από την ΕΤΕπ.

Υπάρχουν σημεία, όπως η στήριξη των ανέργων, όπου η συμφωνία των τεσσάρων είναι σχεδόν πλήρης.

Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται επέκταση του χρόνου λήψης του επιδόματος από 1 σε 2 έτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ μιλούν επίσης για σταδιακή αύξηση του επιδόματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει την άμεση ενεργοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων μέσω των οποίων μπορούν σε μερικούς μήνες να δημιουργηθούν 120.000 θέσεις εργασίας για νέους.

Μερική συμφωνία υπάρχει και επί των -υποσχόμενων- μέτρων ανακούφισης των δανειοληπτών.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υπόσχονται την επέκταση των ρυθμίσεων δανείων των δημοσίων υπαλλήλων από το ΤΠΔ και το Τ.Τ. και στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ το ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις των οποίων οι οφειλές ανέρχονται έως 25.000 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ολική ή μερική διαγραφή δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η ΔΗΜΑΡ, τέλος, προτείνει ρυθμίσεις με επέκταση της διάρκειας των δανείων και μείωση του επιτοκίου

Τα τέσσερα κόμματα, όμως, διαφωνούν, ως προς τη βάση και το εύρος της αναθεώρησης του μνημονίου και την κατεύθυνση των αλλαγών σε φορολογία, εργασιακά, μισθούς και συντάξεις.

Το μνημόνιο και η σύγκλιση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ζητούν ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή με επέκταση του προγράμματος αυτής έως και τρία χρόνια, επικαλούμενα τη μεγαλύτερη της προβλεπομένης ύφεση.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η λιγότερο σαφής. Στη διακαναλική συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του θα αντικαταστάσει το μνημόνιο με εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πάει με «τσαμπουκά» στην Ευρώπη, αλλά με διάθεση διαπραγμάτευσης.

Αν αυτό σημαίνει ότι θα διαπραγματευθεί πολιτικά το μνημόνιο από μηδενική βάση επιδιώκοντας τη δραστική αλλαγή του δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί.

Η Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συγκλίνουν και ως προς τα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος που θα προτείνουν στην τρόικα για την αλλαγή μίγματος του μνημονίου.

Για να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις προτείνουν εστιασμένες περικοπές δημοσίων δαπανών και μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ώστε να βρεθούν τα 11 - 12 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τον στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3%.

Η χρηματοδότηση της περιόδου προσαρμογής θα μπορούσε να προέλθει από την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με τον κ. Βενιζέλο, μάλιστα, να υπονοεί ότι η συμφωνία για το PSI προβλέπει εφεδρείες περαιτέρω μείωσης - επιμήκυνσης του χρέους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Μεταξύ των τριών κομμάτων προκύπτουν ευρείες συναινέσεις και ως προς την ανασυγκρότηση - αναδιάρθρωση του κράτους.

Συμφωνούν στο να μην υπάρξουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά μετατάξεις και πρόωρη συνταξιοδότηση, να προχωρήσουν η αξιολόγηση και η καθολική του μηχανογράφηση, ενώ συμφωνούν στην ανάγκη συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων, με τη ΔΗΜΑΡ να διευκρινίζει ότι πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα, ώστε να αποφευχθεί η εκποίηση.

Ταυτόχρονα, συμφωνούν να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες, σε διάστημα 3 ως 5 ετών, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους από το κράτος.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την επάνοδο υπό δημόσιο έλεγχο των ΔΕΚΟ, που έχουν μερικώς ή ολικώς ιδιωτικοποιηθεί, έχει καταγγείλει ως άδικο το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ζητά και την κρατικοποίηση των τραπεζών.

Τα βρίσκουν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ σε εργασιακά και φορολογία

Η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμπίπτουν απόλυτα στο αίτημα να μην υπάρξει καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Η μεταξύ τους συμφωνία όμως εξαντλείται κάπου εδώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ υπόσχονται την κατάργηση της πράξης του υπουργικού συμβουλίου με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 22% για τους παλαιούς και κατά 32% για τους νεοεισερχομένους στην εργασία κάτω των 25 ετών και περιορίστηκε η μετενέργεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιπρόσθετα, προτείνει και τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων στα προ του μνημονίου επίπεδα, με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επίσης, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) συμφωνούν στην αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων και στην επάνοδο στο προηγούμενο καθεστώς της μετενέργειας.

Η Ν.Δ., από την πλευρά της, υπόσχεται και αυξήσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, μισθούς αστυνομικών και πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και στο επίδομα κτηνοτρόφων. Έχει, δε, υπολογίσει σε 600 εκατ. ευρώ το κόστος για τις παραπάνω δράσεις αποκατάστασης, στις οποίες συμπεριλαμβάνει και την αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων με αποταμιευτικά, φορολογικά και επενδυτικά ισοδύναμα μέτρα.

Σύγκλιση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ προκύπτει και στα φορολογικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αλλαγές στους συντελεστές και στην κλίμακα των εισοδημάτων με μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους έχοντες και ελάφρυνση στα χαμηλά εισοδήματα. Υπόσχεται επίσης σταδιακή μείωση του ΦΠΑ και ελαχιστοποίησή του στα είδη πρώτης ανάγκης, εισαγωγή καθολικού περιουσιολογίου και επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.

Οι θέσεις συμπίπτουν με της ΔΗΜΑΡ ως προς το περιουσιολόγιο, την κλίμακα φορολόγησης με δικαιότερη και αναλογικότερη συμμετοχή στα φορολογικά βάρη. Σύγκλιση προκύπτει και στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ για καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες, διεύρυνση των αντικειμενικών κριτηρίων και κυρίως άρση του τραπεζικού απορρήτου και συνδυαστική εξέταση τεκμηρίων διαβίωσης, όπως η κίνηση πιστωτικών καρτών, με τα εισοδήματα.

Η ΔΗΜΑΡ προτείνει επίσης τη διατήρηση του τέλους ακίνητης περιουσίας με απαλλαγή πρώτης κατοικίας ως 120 τ.μ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. υπόσχονται την κατάργηση και αντικατάστασή του με άλλον φόρο. Τέλος η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στη φορολόγηση των ακινήτων της Εκκλησίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και τροποποίηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για εφοπλιστές.

Σημειώνεται ότι την καθολική εφαρμογή του περιουσιολογίου την είχε προτείνει ως υπουργός Οικονομικών ο Ε. Βενιζέλος και αναγκάστηκε να την πάρει πίσω μετά από έντονες αντιδράσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα της φορολογίας προτάσσοντας την ανάγκη για εθνικό φορολογικό σύστημα, που θα συμφωνηθεί ει δυνατόν από όλα τα κόμματα και θα ισχύσει για 10ετία. Προτείνει δε την άμεση μείωση συντελεστών ΦΠΑ για τουρισμό και αγροεφόδια.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. υπόσχεται τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας με νέο ΕΤΑΚ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai