Μέρκελ, Στουρνάρας και μνημόνιο

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ έβαλε χθες τέλος στη συζήτηση για την κλασική μορφή των ευρωομολόγων, τασσόμενη εναντίον της συλλογικής ανάληψης χρεών.


Δεν γνωρίζουμε αν η κ. Μέρκελ είναι η νέα Μάργκαρετ Θάτσερ της Ε.Ε. ή ένας θηλυκός Ουίνστον Τσόρτσιλ, όπως ισχυρίζονται οι οπαδοί της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη Γερμανία κι αλλού.

Ή αν είναι μία ακόμη πολιτικός που λέει ό,τι λέει για να ενισχύσει τη δημοτικότητά της εν όψει των εθνικών εκλογών του 2013 στη Γερμανία και εν συνεχεία για να κάνει κωλοτούμπα στο θέμα των ευρωομολόγων, προφασιζόμενη κάποια δικαιολογία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι.

Ο χρόνος θα δείξει.

Είναι όμως προφανές ότι ο όρος ευρωομόλογο, που είναι τόσο δημοφιλής σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και σε άλλες, θα πρέπει να βγει από το καθημερινό ρεπερτόριό μας για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Ακόμη κι αν αληθεύει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι έφθασε στο σημείο να απειλήσει με παραίτηση αν η έκδοση ευρωομολόγων δεν υιοθετείτο όπως ανέφερε ιταλικό μέσο.

Για μία ακόμη φορά, λοιπόν, φάνηκε ότι η Γερμανία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ευρωζώνη από τη στιγμή όπου τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτή να γράψει την επιταγή.

Καλώς ή κακώς, υπάρχουν πολλοί στη γερμανική κυβέρνηση και στον λαό της πολυπληθέστερης χώρας της ευρωζώνης που θεωρούν ότι τα «γουρουνάκια» (PIIGS) με τη στήριξη του Monsieur Le President de la France και του προέδρου των ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν τους όρους τους σε θέματα όπως τα ευρωομόλογα.

Για κάποιους Γερμανούς συνομιλητές είναι «σαν να επιχειρούν οι χρεωμένες χώρες να ορίσουν τους όρους και τις συνθήκες του δωρεάν γεύματος στους δανειστές τους».

«Οι επαίτες (beggars) θέλουν να επιλέγουν κιόλας (become choosers), αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει», σύμφωνα με έναν από τους ανωτέρω που απηχούν την άποψη των περισσοτέρων στη Γερμανία.

Όλα αυτά δείχνουν μια αρνητική προδιάθεση από μέρους της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι σε κάθε πρόταση που επιβαρύνει το γερμανικό χρέος και τον προϋπολογισμό.

Υπό αυτήν την έννοια, είναι ανησυχητικές οι απορριπτικές δηλώσεις της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε απέναντι στο βέβαιο αίτημα της Ελλάδας για διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, που έρχονται σε αντίθεση με τις θετικές δηλώσεις αξιωματούχων από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η επιμονή της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε στην τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου ΙΙ από τη χώρα μας σημαίνει ότι θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο να τεθεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης πολλών σημείων και κυρίως εκείνων που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις.

Είναι πιο εύκολο να πειστεί η Γερμανία ότι η βαθιά ύφεση απαιτεί πιο ελαστική αντιμετώπιση της δημοσιονομικής προσαρμογής υπό τη μορφή της χρονικής επέκτασης από το να δεχτεί να υπάρξει αναδίπλωση στις μεταρρυθμίσεις, όπως εκείνες που αναφέρονται στη προγραμματική συμφωνία των 3 κομμάτων.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας και όλοι όσοι συμμετάσχουν στις συνομιλίες, με στόχο μερική αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής, δεν πρέπει να αγνοήσουν την αμετακίνητη θέση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα.


Dr. Money

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai