Προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς και ήδη έχουν κανονιστεί τα πρώτα ραντεβού στην προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης. Τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα θα συναντήσει στις 14.00. Το ραντεβού με τον κ. Βενιζέλο έχει κανονιστεί για τις 18:00.


Ο κ. Σαμαράς είπε στον Κάρολο Παπούλια: "Θα επιδιώξω αμέσως να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής με τα κόμματα που πιστεύουν στο ευρώ και πιστεύουν ότι τηρώντας τις δεσμεύσεις μας πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ώστε να ξεφύγει η χώρα μας από τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα της ανεργίας.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασιστική στο θέμα της κοινωνικής συνοχής, που απειλείται, και στο θέμα της ασφάλειας. Πιστεύω ότι η εθνική συνεννόηση είναι επιβεβλημένη για όλους.

Θα αρχίσω τα ραντεβού από τις 14:00 και πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια".

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε με έμφαση ότι δεν πρέπει να μείνει η χώρα ακυβέρνητη ούτε μία ώρα.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Ταχύτατα αναμένεται να τρέξουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ή εθνικής συνευθύνης, καθώς παρά τις επιφυλάξεις, τις ενστάσεις και τα χλιαρά βέτο οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συζητούν το προσκλητήριο Σαμαρά, χωρίς να θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.


Η αντίστροφη μέτρηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκίνησε πρακτικά, σε αντίθεση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, από χθες το βράδυ.

Ήδη από τις 9:30 μ.μ., όταν κατέστη εμφανές ότι η Ν.Δ. αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με καθαρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στις προβλέψεις των exit polls για εκλογικό θρίλερ, ξεκίνησαν οι υπόγειες διεργασίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απηύθυνε προσκλητήριο σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, "που συμμερίζονται τον στόχο παραμονής της χώρας στο ευρώ, χωρίς να υπάρξουν περιπέτειες", να συμμετάσχουν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ως ατζέντα γι' αυτό έθεσε τα εξής τρία "δεν":

- Δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες.
- Δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.
- Δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος. Και, κυρίως, θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Ταυτόχρονα, στέλνοντας μήνυμα σε εταίρους και αγορές, τόνισε πως "θα σεβαστούμε την υπογραφή και τις υποχρεώσεις της χώρας", σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια. "Εμείς τηρούμε ό,τι έχουμε πει" σημείωσε, απέφυγε όμως οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη "επαναδιαπραγμάτευση".

Υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους για να προσθέσει στο υφιστάμενο πρόγραμμα τις αναγκαίες πολιτικές ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας. "Θα εργαστώ συναινετικά με όλους", επισήμανε σημειώνοντας ότι "η Ν.Δ. ήταν, είναι και θα παραμείνει δύναμη ευθύνης".

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, ο μεγάλος ίσως κερδισμένος των εκλογών καθώς ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του εγκαθιδρύοντας τη θέση του ως δεύτερου κόμματος, διεμήνυσε από το κλείσιμο ήδη της κάλπης ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τη Ν.Δ.

Το όχι ειπώθηκε και επισήμως από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την υπεύθυνη αλλά και σκληρή στάση που προτίθεται να κρατήσει απέναντι σε - νέα- μέτρα λιτότητας και εκποίησης του δημοσίου πλούτου.

Οι ελιγμοί του ΠΑΣΟΚ και η παραδοχή ότι χρειάζεται κυβέρνηση

Η καθαρή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την καυτή πατάτα του σχηματισμού κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως στη ΔΗΜΑΡ. Με βάση τα αποτελέσματα, θα μπορούσε να συγκροτηθεί κυβέρνηση ακόμα και μόνο με τη συμμετοχή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ή έστω της Ν.Δ. με τη στήριξη ή την ανοχή του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε έτσι σε βασικό ρυθμιστή των εξελίξεων, πίεση που προσπάθησε να μειώσει ο Ε. Βενιζέλος, σπεύδοντας πριν από το προσκλητήριο που απηύθυνε ο Α. Σαμαράς να επανακαταθέσει την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, η οποία όμως έπεσε στο κενό μετά την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό την πολλαπλή πίεση από το εξωτερικό και το εσωτερικό κύκλοι του ΠΑΣΟΚ διευκρίνιζαν αργά χθες το βράδυ ότι μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο συμμετοχής ή στήριξης σε κυβέρνηση της Ν.Δ. αν συμμετάσχει και η ΔΗΜΑΡ και κυρίως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεσμευθεί σε ένα πλαίσιο συνευθύνης, ενώ αργά το βράδυ κυκλοφόρησαν και πληροφορίες για στήριξη της κυβέρνησης, αλλά χωρίς συμμετοχή κορυφαίων στελεχών.

Οι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ εξηγούν ότι έτσι κι αλλιώς η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ζητήσουν και την υπογραφή του αρχηγού του δεύτερου κόμματος για να διασφαλίσουν πως η χώρα εξακολουθεί να αποδέχεται τις -παλαιές και νέες- δεσμεύσεις της. Πολύ περισσότερο, δε, αν επιτευχθεί αναθεώρηση του μνημονίου, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί από την Ελλάδα και τους εταίρους.

Πρόκειται για ελιγμό που επιτρέπει στον Ε. Βενιζέλο να συμμετάσχει ή να στηρίξει κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. καθώς οι ατζέντες των δύο κομμάτων, ως προς την επαναδιαπραγμάτευση - αναθεώρηση του μνημονίου συγκλίνουν, ενώ ο Α. Σαμαράς και ο Ε. Βενιζέλος συμπίπτουν στη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο και πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό.

Η πλειονότητα πάντως των στελεχών του ΠΑΣΟΚ τίθεται ξεκάθαρα κατά της συμμετοχής του σε κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το ποσοστό που πήρε η Ν.Δ. δεν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά αποτέλεσμα ανησυχίας του αστικού κόσμου για το τι θα συμβεί. Υπενθυμίζει δε ότι τα κόμματα της ήπιας διαπραγμάτευσης μετά βίας ξεπέρασαν αθροιστικά το 50% των εκλογέων.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, όπως σημειώνουν, ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ θα έχει να αντιμετωπίσει ισχυρή κοινωνική αντίδραση, "ιδιαίτερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει τη γραμμή της καταγγελίας του μνημονίου και των ανέφικτων υποσχέσεων".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, δήλωσε ότι ο λαός έδωσε σαφή εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σημειώνοντας: "Θα εγγυηθούμε τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες". Ακόμα τόνισε ότι θα εργαστεί για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση με φερέγγυα πρόσωπα.

Το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ πρόταξε την ανάγκη σχηματισμού κυβερνητικού σχήματος αφήνει ελπίδες για τη συμμετοχή της ή έστω την παροχή ανοχής σε ένα σχήμα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη της, πάντως, έθεταν -χλιαρό- βέτο χθες το βράδυ στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά.

Με διαδικασίες-εξπρές θα τρέξουν οι διερευνητικές

Το σίγουρο είναι ότι αυτήν τη φορά το θρίλερ σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι εξπρές. Ήδη οι πολιτικοί αρχηγοί, άμεσα ή έμμεσα, συμφωνούν στη σύντμηση της διαδικασίας.

Ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε στους αρχηγούς των κομμάτων που δικαιούνται να λάβουν διερευνητικές εντολές να ζητήσουν όλοι μαζί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σήμερα, κατευθείαν, σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία του, ώστε να σχηματιστεί σήμερα κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε, σε κάθε τόνο, την ανάγκη για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι θα μπορούσε ακόμη και σήμερα να ολοκληρωθούν οι διεργασίες και να συγκροτηθεί ένα ευρύ κυβερνητικό σχήμα.

Από την πλευρά της, η Κουμουνδούρου διαμηνύει ότι δεν θα κάνει, πρακτικά, χρήση της διερευνητικής εντολής και προτίθεται να την καταθέσει.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai