Δεν Έχουν Θάρρος συγνώμης!!!!

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013


«Mea culpa» και μείωση φόρου για το πετρέλαιο
Όταν ένα μέτρο έχει αποτύχει παταγωδώς, δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο ελήφθη και επιπρόσθετα δημιουργεί ζημία και μάλιστα πολλαπλή, πρέπει να αποσύρεται με συνοπτικές διαδικασίες.


Όσοι το επινόησαν πρέπει να έχουν το θάρρος να πουν «συγνώμη, κάναμε λάθος» και να βάλουν το όλο ζήτημα ξανά στο τραπέζι του σχεδιασμού, για την εξεύρεση άλλης, καλύτερης αυτή τη φορά, λύσης.

Ένα τέτοιο μέτρο είναι η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Πρώτον, το μέτρο αυτό έχει αποτύχει για λόγους ανθρωπιστικούς, καθώς έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα και ιδίως στη Β.Ελλάδα σε απόγνωση, αφού το κόστος προμήθειας πετρελαίου είναι πλέον απαγορευτικό για αυτές. Τίθεται ευθέως ζήτημα υγείας για σημαντικό μέρος του πληθυσμού αλλά και στοιχειωδών όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Δεύτερον, το μέτρο αυτό έχει αποτύχει για λόγους περιβαλλοντικούς, καθώς η αναγκαστική προσφυγή των ανθρώπων αυτών σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, όπως τα τζάκια ή οι ξυλόσομπες και η χρήση κάθε λογής καύσιμης ύλης σε αυτά έχει οδηγήσει, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, στην επανεμφάνιση νέφους αιθαλομίχλης στην πρωτεύουσα και άλλου, δημιουργώντας σαφείς κινδύνους και στη δημόσια υγεία.

Τρίτον, το μέτρο αυτό έχει αποτύχει και για τους εισπρακτικούς λόγους για τους οποίους ελήφθη, αφού η δραματική συρρίκνωση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης έχει περιορίσει κατ’αντιστοιχία και τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου από την πώληση του προϊόντος αυτού.

Επιπρόσθετα, η επικείμενη αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θα καταστήσει ακριβότερη, ενδεχομένως και μη προσιτή, τη θέρμανση για χιλιάδες ανθρώπους που στράφηκαν σε ηλεκτρικές συσκευές για το σκοπό αυτό, μετά την εξίσωση της φορολογίας πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Εάν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να πατάξει το λαθρεμπόριο πετρελαίου και τη φοροδιαφυγή στο συγκεκριμένο προϊόν, οφείλει να βρει άλλους τρόπους να το πράξει.

Η λογική «πονάει κεφάλι - κόψει κεφάλι», δεν έπιασε.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η πετρελαϊκή αγορά αποτελεί ένα εξαίρετο πεδίο διακρίβωσης του οφέλους που μπορεί να προκύψει από τη μείωση της φορολογίας.

Η φορολογική επιβάρυνση των καταναλωτών, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι υπέρμετρη και αντίστοιχα, η διεύρυνση των κριτηρίων βάσει των οποίων χορηγείται το επίδομα θέρμανσης μπορεί να οδηγήσει σε μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία με πτωχά αποτελέσματα για το ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Στη χώρα μας πλέον κατοικούν πτωχοί και νεόπτωχοι και ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν ευχερώς να ανταπεξέλθουν είτε στις μειώσεις εισοδημάτων, είτε στην υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί, είτε ακόμη και στα έξοδα καθημερινής διαβίωσης.

Η μείωση της φορολογίας στα δύο συγκεκριμένα πετρελαϊκά προϊόντα, κατά τρόπο οριζόντιο, θα έχει ακριβώς την ίδια επίδραση από φορολογικής πλευράς σε ότι αφορά στη δημιουργία αντικινήτρων λαθρεμπορίου στον τομέα αυτό, αλλά ταυτόχρονα, μπορεί να τονώσει τη ζήτηση και να ενισχύσει, με τον τρόπο αυτό, τα κρατικά έσοδα.

Η λήψη της απόφασης πρέπει να είναι άμεση, να ανακοινωθεί και να εφαρμοστεί ταχύτατα, καθώς ήδη συνθήκες ψύχους επικρατούν σε όλη τη χώρα και από σήμερα επαναλειτουργούν και τα σχολεία.

Το ζήτημα οφείλει να μην είναι πολιτικό. Είναι ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό.

Είναι ώρα για μια «συγνώμη για την ταλαιπωρία» και τη μείωση της φορολογίας…
Ν.Γ. Δρόσου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai