Ευρωπαϊκός καπιταλισμός

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Τρίτη, 9 Απριλίου 2013


Ευρωπαϊκός καπιταλισμός της κλοπής, της ληστείας, της ανομίας
Ένα από τα παράξενα παιχνίδια της ιστορίας είναι να ενσωματώνει σε νέες καταστάσεις παλιές διαδικασίες.


Στην εποχή της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, προωθείται ως εκσυγχρονιστική πολιτική η μνημονιακή κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πολιτική επιστροφής των εργασιακών σχέσεων στην εποχή του 19ου αιώνα, ακόμα και πιο πίσω, σε εκείνη της πρωταρχικής συσσώρευσης.
Η πρωταρχική συσσώρευση είναι η πρώτη περίοδος γέννησης του καπιταλισμού
Τότε οι χώρες ιδρύονταν, επεκτείνονταν και δημιουργούσαν αποικιοκρατικές αυτοκρατορίες κλέβοντας και ληστεύοντας λαούς και εδάφη.
Η βία του κεφαλαίου, η απάτη, ο φόνος, η κυριαρχία της ανομίας, ήταν τα θεμέλια γέννησης του πειρατικού καπιταλισμού.
Στη συνέχεια, στη δεύτερη περίοδο, κατασκευάστηκαν ειδικοί θεσμοί και υπήρξαν ρυθμίσεις για τη διασφάλιση και νομιμοποίηση των κερδών.
 Η εποχή της «κανονικής» καπιταλιστικής συσσώρευσης είχε αρχίσει.
 Στην ιστορία του ανεπτυγμένου πια καπιταλισμού, συναντάμε δεκάδες παραδείγματα, όπου ενσωματώνει στοιχεία και διαδικασίες από εκείνη την μακρινή περίοδο της πρωταρχικής συσσώρευσης.
Το βιομηχανικό έγκλημα του ναζισμού σε βάρος Εβραίων και Ρόμα, η νεοαποικιοκρατία, οι πόλεμοι λόρδων στην μαύρη Αφρική είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιας «επιστροφής».
Σήμερα το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το Βερολίνο και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών επιβάλλουν στις «Αποικίες Χρέους» και ενσωματώνουν στην ίδια την ΕΕ, μεθόδους πρωταρχικής συσσώρευσης.
Δεν υπάρχουν, πλέον, για τον αχαλίνωτο καπιταλισμό «ιερά και όσια», όπως είναι η ιδιοκτησία και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Δεν υπάρχουν κανόνες που να τηρεί, όπως συμβαίνει με το κούρεμα των καταθέσεων που βαπτίστηκαν «επενδύσεις».
 Ο αναδυόμενος αυταρχικός καπιταλισμός δεν έχει πλέον κανέναν ενδοιασμό να λειτουργήσει με τη χρήση και μεθόδων από τις πλέον βάρβαρες εποχές του καπιταλισμού της πρωταρχικής συσσώρευσης. Να κλέβει με αυτές η ντόπια Ολιγαρχία τους εργαζόμενους και ο ευρωπαϊκός βορράς το Νότο.
Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος των νέων λεηλασιών, θα έρθει η επόμενη περίοδος διασφάλισής των κερδών.
Στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε να γίνουν όλα αυτά.
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai