«Ζεσταίνονται» τα πιεστήρια

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 ,

«Ζεσταίνονται» τα πιεστήρια στην Κεντρική Τράπεζα Ιαπωνίας......

Προ ημερών η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε μία απόφαση που ίσως αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα της εποχής μας. 


Συγκεκριμένα, αποφάσισε να διοχετεύσει στην παγκόσμια αγορά ένα τρισεκατομμύριο τετρακόσια δισεκατομμύρια δολάρια. Αν δεν σας ζαλίζουν τα μηδενικά, μιλάμε για το 1.400.000.000.000,00

Η απόφαση αυτή χρήζει ανάλυσης, συζήτησης και προβληματισμού. Η πρώτη επίσημη αντίδραση μάλιστα ήρθε από την ηρωίδα και σωτήρα της ελληνικής οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία καλωσόρισε την απόφαση αυτή, ωστόσο προειδοποίησε πως η αλόγιστη κυκλοφορία ρευστού δεν αρκεί από μόνη της για να σώσει την οικονομία. Όχι πως αυτό μας κάνει εμάς εντύπωση, αφού ξέρουμε πως στην πολιτική που εφαρμόζει στην Ελλάδα, η ρευστότητα έχει ρυθμούς σταγόνας στην αγορά.

Η Λαγκάρντ όμως είναι πολύ “μικρή” μπροστά σε μια τόσο “μεγάλη” απόφαση. Τα χρήματα αυτά να είστε σίγουροι πως δεν θα καταναλωθούν (όλα) στη Ασία, οπότε εδώ στην Ευρώπη μας ανοίγει η όρεξη περιμένοντας ένα ξεροκόμματο για το τι μπορεί να μας αντιστοιχεί. Αλήθεια, τι μπορεί να μας αντιστοιχεί και πως μπορούμε να το διεκδικήσουμε; Το μυαλό μας πάει αυτομάτως σε επενδύσεις. Πόσα από αυτά τα χρήματα θα καταλήξουν σε συμφέροντα που θα επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας; Ας μην ξεχνάμε πως αυτήν την στιγμή η Ελλάδα είναι φιλέτο στον τομέα αυτό. Πουλάει νησιά, ξεκινάει προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, αναπτύσσει προγράμματα ενέργειας και γίνεται προφανές πως τα χρήματα μπορούν να “πιάσουν τόπο”. Αρκεί να υπάρξουν σωστές πολιτικές ώστε να τα διεκδικήσουν.

Ας μην εστιάζουμε όμως μόνο στην Ελλάδα. Είναι αυτά τα χρήματα ικανά να σώσουν την Ευρώπη και την Αμερική από την ύφεση; Προφανώς όχι. Είναι σα να κερδίζεις σε κάποιο τυχερό παιχνίδι και αποφασίζεις να τα ξοδέψεις με γκόμενες, αυτοκίνητα και μπουζούκια. Είναι προφανές πως οι αποδέκτες των χρημάτων αυτών θα πρέπει να τα διαχειριστούν συνετά και ωφέλιμα. Άλλωστε δεν μιλάμε για κάποια λοταρία. Οι γιαπωνέζοι δεν ανακοίνωσαν πως χαρίζουν τα χρήματα αυτά, αποφάσισαν να τα διοχετεύσουν στην αγορά με τρόπο που σίγουρα και εκείνοι δεν θα βγουν χαμένοι αφού για αρχή κάπως έτσι θα τονώσουν τον πληθωρισμό τους.

Οπότε μένει να δούμε τους στόχους τους και την πολιτική τους. Μένει να μάθουμε σε τι αποσκοπούν και στο τέλος αν μπορεί να κερδίσει η μεσαία τάξη κάτι από όλο αυτό το “give away” που λένε και στην Αμερική! 
Yanni Spiridakis

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai