Η αποταμίευση σώζει ; !!!!!

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013


Η αποταμίευση σώζει ή χάνει την παρτίδα!
Για πολλούς, τo έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκφράζει τη διαφορά μεταξύ εθνικών επενδύσεων και εθνικής αποταμίευσης.


Ένας άλλο τρόπος να δει κανείς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ως το άθροισμα του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και της διαφοράς μεταξύ επενδύσεων και αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα.

Αν κανείς θεωρήσει ότι η κυβέρνηση ελέγχει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, τότε η όποια επίδραση του τελευταίου στην πορεία της διαφοράς εθνικών επενδύσεων-αποταμιεύσεων προσδιορίζει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ως γνωστόν, το έλλειμμα του ισοζυγίου μειώθηκε δραστικά στο 2,9% του ΑΕΠ το 2012 από 9,9% το 2011 και 10,1% το 2010.

Το έλλειμμα είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2008, σκαρφαλώνοντας στο 15% περίπου του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Αναμφισβήτητα, η βελτίωση είναι εντυπωσιακή, ιδίως από το 2011 στο 2012, όπως παραδέχονται όλοι.

Μια ματιά στην εξέλιξη των εθνικών επενδύσεων και της εθνικής αποταμίευσης αποκαλύπτει τους λόγους.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη σημαντική αύξηση της εθνικής αποταμίευσης και τη συνεχιζόμενη κατρακύλα των επενδύσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εθνική αποταμίευση ανέβηκε στο 10,7% του ΑΕΠ πέρυσι από μόλις 6,21% το 2011 και 7,4% το 2010 και το 2009.

Προφανώς, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον εξηγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την αύξηση της εθνικής αποταμίευσης το 2012.

Από την άλλη πλευρά, θετική συμβολή στο ισοζύγιο είχε η νέα βουτιά των επενδύσεων, που διολίσθησαν στο 13,6% του ΑΕΠ από 16,1% το 2011.

Εξυπακούεται ότι η τελευταία δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, παρότι ευνοεί το εξωτερικό ισοζύγιο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ από το 1980 μέχρι σήμερα, με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Ακόμη κι αν κάποιος πάει πιο πίσω μέχρι το 1960, βασιζόμενος σε στοιχεία της Ε.Ε., τόσο χαμηλό ποσοστό επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν βρίσκει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλότερο ποσοστό εθνικών επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ των τελευταίων δεκαετιών με 26,7% καταγράφεται το 2007.

Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει το ποσοστό εθνικής αποταμίευσης τα επόμενα χρόνια αν θέλει να γίνει και να παραμείνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πλεονασματικό.

Κι αυτό γιατί οι επενδύσεις έχουν πέσει πολύ χαμηλά από κάθε άποψη, και επομένως είναι λογικό να ανακάμψουν από ένα σημείο και πέρα.

Αν η δημοσιονομική προσαρμογή συνιστά μια μορφή αποταμίευσης, η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της ιδιωτικής αποταμίευσης συνιστά την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Όμως, στη σημερινή Ελλάδα, λίγοι ενδιαφέρονται για το δεύτερο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai