Φόβος για τον επικίνδυνο νέο ηγέτη

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Πέραν από μια σύντομη περίοδο
όπου η Αγκυρα έμοιαζε να προσφέρει μεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας,
το Τελ Αβίβ είδε πολύ σύντομα την τουρκική δραστηριοποίηση στη Μέση Ανατολή ως απειλή στρατηγικών διαστάσεων, παρόμοια με αυτήν που προέρχεται από το Ιράν.
Στην οπτική της ισραηλινής πλευράς, η Αγκυρα πριμοδοτεί το μέτωπο της αδιαλλαξίας στην αραβική πλευρά με τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τη Συρία, τη Χεζμπολά στον Λίβανο, τη Χαμάς στη Γάζα και, φυσικά, τη συνεργασία της με τον έτερο υποστηρικτή των παραπάνω, την Τεχεράνη.

Ετσι, η Αγκυρα δεν προβάλλει πλέον ως μεσολαβητής αλλά ως επίδοξος ηγέτης του αραβομουσουλμανικού κόσμου, ως εξαγωγέας ενός ιδιότυπου πολιτικού ριζοσπαστισμού του σουνητικού Ισλάμ. Το Ισραήλ με τη σημερινή του ηγεσία δεν μπορεί να δει θετικά την Τουρκία, ούτε δηλαδή ως ανταγωνίστρια του Ιράν, ούτε ως φράγμα σε ακραίους εξτρεμισμούς τύπου Αλ Κάιντα.


Εάν η δραστηριοποίηση της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή προσλαμβάνεται ως απειλή από το Τελ Αβίβ τότε είναι βέβαιο ότι η ισραηλινή πλευρά θα επιχειρήσει να πλαγιοκοπήσει την Τουρκία σε όλα τα ανοικτά της μέτωπα (το Κουρδικό, το Αρμενικό, τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό) ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να πλήξει την αξιοπιστία των Ερντογάν - Νταβούτογλου στα Βαλκάνια.
Ως προς τα Βαλκάνια, είναι χαρακτηριστικό πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ζαμάν» που αναφέρεται στην προσπάθεια του Νετανιάχου να πείσει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Γκρουέφσκι. ότι υπάρχει κίνδυνος ισλαμικής εξτρεμιστικής δραστηριοποίησης στον αλβανόφωνο πληθυσμό της χώρας με υποκινητή την Αγκυρα.

Ο θησαυρός του φυσικού αερίου

Μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου έχουν εντοπισθεί τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Στους ειδικούς επικρατεί η βεβαιότητα ότι οι περιοχές στις οποίες Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν παραχωρήσει άδειες έρευνας επικοινωνούν, ότι πρόκειται δηλαδή για ένα κοινό κοίτασμα.
Ετσι ανακύπτει η ανάγκη οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο, μία διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων μετώπων πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και στην αναζωπύρωση παλαιών:
• Να βρεθούν η Κύπρος, η Αίγυπτος η Ελλάδα και το Ισραήλ σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, με δεδομένες τις γνωστές της θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε ότι αφορά τις νήσους.
• Να υπάρξει εσωτερική διαμάχη στον Λίβανο με τη Χεζμπολά, υποκινούμενη από την Αγκυρα και την Τεχεράνη, ώστε η Βηρυτός να μην μετάσχει στην οριοθέτηση, μια εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα ήταν μια πρώτη σημαντική διαφοροποίησή της από τη γραμμή πλεύσης της Συρίας, του Ιράν αλλά και της Τουρκίας.
• Καθώς μεγάλο τμήμα των κοιτασμάτων βρίσκονται στα ανοικτά της Γάζας να καταστεί ο σημερινός αποκλεισμός εργαλείο ώστε να δημιουργήσει το Ισραήλ τετελεσμένα σε βάρος του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
• Να αποκτήσει η κυβέρνηση Ερντογάν έναν ακόμη λόγο να μην επείγεται να δώσει στην τουρκοκυπριακή ηγεσία το «πράσινο φως» για την επίλυση του Κυπριακού.
Τα όρια της τουρκικής εμβέλειας στη Μ. Ανατολή
Τούτων λεχθέντων, είναι σημαντικό μετά τις ευκαιρίες να αποσαφηνισθούν και τα όρια του όποιου ρόλου της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή:

Πρώτον, η κυβέρνηση Ερντογάν μπόρεσε και δραστηριοποιήθηκε στο κενό το οποίο προκλήθηκε από την απουσία αραβικής δύναμης με τη βούληση αλλά και τη δυνατότητα να ασκήσει πολιτική περιφερειακής δύναμης:
Η Αίγυπτος είναι βυθισμένη στην εσωστρέφεια της διαδοχής Μουμπάρακ, το Ιράκ μόνον κατ’ όνομα υφίσταται ως ενιαίο κράτος, η Συρία είναι εξαρτημένη από τη συμμαχία της με το Ιράν.
Ετσι η Άγκυρα μπορεί και προβάλλει ως εκπρόσωπος και προστάτης του αραβομουσουλμανικού κόσμου και, εκ των πραγμάτων, τερματίζει το μονοπώλιο ενός παρόμοιου ρόλου που είχε διασφαλίσει τα τελευταία χρόνια η Τεχεράνη.
Δεύτερον, στην περίπτωση που μία μελλοντική κυβέρνηση στο Ισραήλ επιλέξει να αναλάβει το κόστος ενός συνολικού συμβιβασμού, η παρουσία της Άγκυρας μπορεί, από παρενόχληση που συνιστά σήμερα, να γίνει επιβοηθητική παράμετρος ως προς την εγγύηση του όποιου συμβιβασμού.
Τρίτον, η σημερινή σύμπλευση Άγκυρας - Τεχεράνης είναι συγκυριακή και οριοθετημένη: Εάν το Ιράν προχωρήσει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, η Τουρκία μαζί με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, αρχικώς θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια παρόμοια εξέλιξη και στη συνέχεια θα επιδιώξουν και αυτές να ενταχθούν στην Πυρηνική Λέσχη.

Στους εν διαμορφώσει νέους περιφερειακούς συσχετισμούς, τίποτε δεν θα είναι όπως πριν: Το κύριο χαρακτηριστικό της αναδυόμενης Νέας Μέσης Ανατολής είναι ότι οι περιφερειακές ισορροπίες θα είναι συνάρτηση κατά κύριο λόγο των συσχετισμών που θα διαμορφωθούν ανάμεσα στις δυνάμεις της περιοχής. Σε αυτό νέο αυτό ασταθές, πολυπαραμετρικό και απρόβλεπτο τοπίο, η Αθήνα έχει περιθώριο άσκησης δικού της ρόλου, μέρος έστω μικρό της δυναμικής μίας συνολικής επίλυσης και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει μέρος του προβλήματος με την εισαγωγή των «μεσανατολικών» αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων ως παράγοντα περιπλοκής και επιδείνωσης των ελληνικών προβλημάτων ασφάλειας.

Πηγή : Ημερησία : on line

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai