Κάλυψη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή,
σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και το Μνημόνιο και προτάσεις όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων,
η απελευθέρωση κεφαλαίων από το Δημόσιο για έργα υποδομής, μείωση των...
ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και αύξηση των συντάξεων από χρήματα που υπάρχουν, έκανε ο Αντ.Σαμαράς στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
Η οικονομία μονοπωλεί το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαρά, αυτή την ώρα στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου και χειροκροτούμενο κατά την είσοδό του, ο Αντ.Σαμαράς, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην πενταετία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το μετέτρεψε σε πρωτοφανή κρίση δανεισμού.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για τον οικονομικό μαρασμό που έχει προκαλέσει η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για εμφανή εγκατάλειψη της περιοχής από αναπτυξιακά έργα όπως το ΜΕΤΡΟ, έκανε λόγο για την οικονομική κάμψη στην οικοδομή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσουν τα μεγάλα οδικά έργα υποδομών που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση Καραμανλή.
Επέκρινε σφοδρά, την προεκλογική στάση του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές, αλλά και την πολιτική που ακολούθησε μετά, με ανακοινώσεις για επερχόμενη οικονομική καταστροφή, που όπως υποστήριξε, πάγωσαν την οικονομία:
"Η ΝΔ δεν φώναξε ποτέ λεφτά υπάρχουν, δεν έταξε ποτέ είτε βρισκόταν στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση. Αυτό είναι ανευθυνότητα. Αυτό το, "λεφτά υπάρχουν"" είπε ο Αντ.Σαμαράς, χειροκροτούμενος από το ακροατήριο.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για ασυνεννοησία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, για τον ανασχηματισμό και τις αρμοδιότητες του συντονιστή της κυβέρνησης:
"Τώρα υπάρχει συντονιστής στην κυβέρνηση, τον οποίο θα καλούν στο συντονιστικό όργανο όταν κρίνεται απαραίτητο. Κατάλαβε κανείς τίποτε;" επεσήμανε ο Αντ.Σαμαράς.
Στην ομιλία του κάλεσε για μία μεγάλη ανατροπή και επανάσταση, η οποία όπως είπε θα απελευθερώνει το δαιμόνιο του Έλληνα, καθώς όπως τόνισε: "μία κοινωνία δεν αλλάζει με το στανιό, αλλά όταν το θέλει πραγματικά".
Στη συνέχεια προχώρησε στην καταγραφή επτά ψεμμάτων -όπως τα χαρακτήρισε- τα οποία είπε το ΠΑΣΟΚ πριν και μετά την ανάληψη της κυβέρνησης και προχώρησε στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από την κρίση, με έμφαση στην επανέναρξη χρηματοδότησης έργων υποδομής, συγχρηματοδοτούμενων κυρίως έργων (ΣΔΙΤ) έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
Επίσης πρότεινε αλλαγή στην πολιτική περικοπών των συντάξεων, τις οποίες δεσμεύθηκε ότι θα αποκαταστήσει, με χρήματα που όπως είπε υπάρχουν σε τομείς που είναι ανενεργοί και θα πρέπει να απορροφηθούν για την επαναχορήγηση αυξήσεων στις συντάξεις.
Ζήτησε επίσης τη μείωση των φόρων, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και το εισόδημα και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Η φορολόγηση είπε, στην Ελλάδα διώχνει τους επενδυτές και στη συνέχεια τα βάρη πέφτουν στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας.
«Επτά ψέματα» και «επτά αλήθειες»
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, στην οποία και καταλόγισε«επτά ψέματα» που σηματοδοτούν, όπως ανέφερε, την εποχή της παρακμής, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 75ης ΔΕΘ Παρουσίασε παράλληλα τις «επτά αλήθειες», που συνιστούν τις προτάσεις της ΝΔ για την αλλαγή του κλίματος και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης.
Το πρώτο ψέμα που έχει χρεοκοπήσει, κατά τον κ. Σαμαρά, είναι η «κοινωνική πολιτική» που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επομένων γενεών.
Το δεύτερο είναι η απάντηση στο ερώτημα: πότε η χώρα υπερχρεώθηκε; Όπως είπε, η υπερχρέωση της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’80, επί ΠΑΣΟΚ όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ. Κι από τότε, πρόσθεσε, όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Διότι το χρέος τροφοδοτεί νέα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.
Το τρίτο ψέμα, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι ο...
ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα υπερχρέωσης. Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τα 80 δισεκατομμύρια νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Το τέταρτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 φταίει η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα spreads των επιτοκίων, που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση, ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ενώ διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό. Τα spreads άρχισαν να σκαρφαλώνουν μετά τον Ιανουάριο του 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας της πολιτικής του.
Το πέμπτο ψέμα είναι ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό ήταν, δήθεν, «αναπόφευκτη». Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι αντίθετα, οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα ως και τον Ιανουάριο, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δανειστεί τότε, άρχισε τον διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό και βρέθηκε εκτός αγορών τον Μάιο.
Το έκτο ψέμα είναι ότι η υπογραφή αυτού του Μνημονίου ήταν «μονόδρομος» στις αρχές Μαΐου. Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, υπήρχαν τότε περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους.
Το έβδομο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, ότι το Μνημόνιο αποτελεί παρ’ όλα αυτά διέξοδο από την κρίση, κι ότι ήταν πράξη «ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας να μη το ψηφίσει.
Σχέδιο εξόδου από την κρίση
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα του δεν αρκέστηκε να απορρίψει το Μνημόνιο αλλά διατύπωσε το δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο και περιέγραψε συνοπτικά. Όπως εξήγησε, το σχέδιο της ΝΔ:
- χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση με στοχευμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή μηδαμινού κόστους. Κι έτσι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε ενάμιση με δύο χρόνια, όταν με το Μνημόνιο το έλλειμμα θα παραμένει 2,6% μετά από 4 χρόνια σκληρών θυσιών.
- χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος μέσα από την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Κι έτσι μετά από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα έχει χρέος χαμηλότερο απ’ ότι σήμερα. Ενώ με το Μνημόνιο θα έχει χρέος πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι σήμερα.
- πρόβλέπει αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών που έγιναν ήδη, όπως οι περικοπές στις χαμηλές συντάξεις. Η ΝΔ δεσμεύεται να απακαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις το ταχύτερο, προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες. Κι έδωσε τους σχετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Επίσης το Σχέδιο της ΝΔ δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει αλλεπάλληλα νέα μέτρα, πολλά των οποίων, μάλιστα «αδιευκρίνιστα».
- προτείνει αναπτυξιακά μέτρα, πολλά των οποίων είναι εφαρμόσιμα από σήμερα, κι άλλα αφότου η χώρα απαλλαγεί από τους περιορισμούς του Μνημονίου, το οποίο αντίθετα κινείται σε εντελώς αντι-αναπτυξιακή κατεύθυνση και για πολλά χρόνια.
«Επτά αλήθειες»
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς περιέγραψε το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών που συνιστούν το άλλο μοντέλο ανάπτυξης, ώστε να μπει σε υγιή αναπτυξιακή τροχιά μετά το Μνημόνιο και ονόμασε το σύνολο αυτών των προτάσεων τις «επτά αλήθειες», που πρέπει να υιοθετήσουμε από τώρα για να αλλάξουμε το κλίμα και να τις εφαρμόσουμε μόλις μπορέσουμε:
* Πρώτον δραστική μείωση της φορολογίας, όταν βγούμε από το Μνημόνιο, κι όχι νέες φορολογικές αυξήσεις μέχρι τότε. Με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, το κράτος μπορεί να αντλήσει περισσότερα έσοδα.
* Δεύτερον, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων.
* Τρίτον, πάταξη της γραφειοκρατίας όχι στα λόγια, αλλά με προτεραιότητα σε πέντε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Άμεσα εφαρμόσιμες και μηδενικού κόστους.
* Τέταρτον, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις.
* Πέμπτον, προτεραιότητα στην Εξωστρέφεια,
* Έκτο, απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας
* Έβδομο, κλαδικές στρατηγικές σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα παραπάνω ζητήματα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Όπως υπογράμμισε, το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα φορολογικά βάρη, επιδεινώνει τη γραφειοκρατία, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, συνεχίζει την απαξίωση της επιχειρηματικότητας και ακυρώνει κάθε κλαδική πολιτική για οποιοδήποτε αναπτυξιακό τομέα, από τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, ως την Ενέργεια.
Το πολιτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε το πολιτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση υποκινεί και διασπείρει το φόβο, ενώ η Νέα Δημοκρατία καλλιεργεί την ελπίδα.
Υποστήριξε ακόμη πως το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι τίποτε διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει από το Μνημόνιο, ενώ η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και είναι πολλαπλά καλύτερη, πολύ πιο αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη.
Κάλεσε, τέλος, τους Έλληνες στις επόμενες δημοτικές εκλογές να αντισταθούν στην προσπάθεια εκφοβισμού τους, να ψηφίσουν, όπως είπε, τις ελπίδες τους κι όχι τους φόβους τους.
Γ. Πεταλωτής: Aμετανόητοι ΝΔ και Αντ. Σαμαράς
«Σήμερα, για άλλη μια φορά, ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ εμφανίζονται πραγματικά αμετανόητοι μπροστά στον ελληνικό λαό. Τα ψέματα; Πολύ περισσότερα από τα δήθεν επτά που παρουσιάστηκαν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ
«Η αλήθεια», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής, «είναι γνωστή και έχει γίνει συνείδηση πλέον στους Έλληνες πολίτες. Η ατολμία, η δημοσκοπική διακυβέρνηση, η εγκληματική απραξία, ο φόβος του πολιτικού κόστους της κυβέρνησης της ΝΔ οδήγησαν τη χώρα στη διεθνή απαξίωση, την πλήρη αναξιοπιστία και τελικά ένα βήμα πριν την καταστροφή».
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «η τακτική “για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ” χρησιμοποιήθηκε συστηματικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ για να δικαιολογήσει την απραξία τους. Ας αναλογιστεί, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς τα τότε αποτελέσματα και την τότε κατάληξη».
ΛΑΟΣ: Ωραιοποιήσεις για έναν κόσμο φανταστικό
Για «ωραιοποιήσεις για έναν κόσμο φανταστικό» έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ.
Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Σαμαρά πως για την πεζή πραγματικότητα της καθημερινότητας δεν πρότεινε τίποτα, όπως για παράδειγμα που θα βρούμε τα λεφτά που μας εξασφαλίζει το μνημόνιο.
«Αν ο κ. Σαμαράς δεν έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση τότε να ακούει πιο συχνά και πιο προσεκτικά τι του συστήνει ο από ετών σύμβουλός του κ. Βάρδας», κατέληξε ο ΛΑΟΣ.
Λουκέτο σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο μετά από καταγγελία για παρενόχληση από
εκπαιδευτικό
Πριν από 3 δευτερόλεπτα
0 σχόλια