Ενέργεια από 40.000 στρέμματα γαϊδουράγκαθου.
Του ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΚΙΔΗ
Στις εποχές που διανύουμε και τα τιμολόγια της ΔΕΗ μας βλέπουν αφ' υψηλού, τα υποτιμημένα γαϊδουράγκαθα παίρνουν την... εκδίκησή τους.
Ως ενεργειακά φυτά το μέλλον τούς ανήκει!
Σαράντα χιλιάδες στρέμματα με αγριοαγκινάρα, πιο γνωστή ως γαϊδουράγκαθο, πρόκειται να καλλιεργηθούν στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή αγριοαγκινάρας πρόκειται να απορροφηθεί από έξι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 15 μεγαβάτ, που θα δημιουργηθούν στην περιοχή. Η ζήτηση για καλλιέργεια αγριαγκινάρας αυξάνεται, λόγω των υψηλών τιμών, που έδωσε φέτος το υπουργείο Ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ενεργειακά φυτά.
Η αγριοαγκινάρα ήταν γνωστή για θεραπευτικούς σκοπούς ήδη από την αρχαιότητα, αφού χρησιμοποιούνταν για παθήσεις του ήπατος και ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις. Θεωρείται εξαιρετική τροφή για τα ζώα, χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων, στην ποτοποιία, ενώ η ουσία σιλιμαλίνη που περιέχει προστατεύει το συκώτι και είναι πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο.
Υστερα από έρευνες της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τον καθηγητή Ν. Δαναλάτο, έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ καλό υλικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από βιοκαύσιμο. Ο ίδιος επισημαίνει πως «πρέπει να υποστηριχθεί αυτή η καλλιέργεια μέχρι τέλους, διότι θα αλλάξει πολλά πράγματα στην αγροτική οικονομία της χώρας».
Η παραγωγή θα επεκταθεί σε Ξάνθη, Δράμα και Πρέβεζα από φέτος. «Ηταν αναμενόμενη αυτή η επέκταση από τον Μάιο, που ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος από το υπουργείο Ενέργειας, 230 ― ανά μεγαβατώρα. Ο τόνος αγριοαγκινάρας παράγει περίπου 1 μεγαβατώρα ηλεκτρική ενέργεια».
Υπολογίζεται ότι η παραγωγή ανά στρέμμα σε αρδευόμενες εκτάσεις είναι πάνω από 2,5 τόνους, ενώ σε ξερικές 1,5 τόνος. Παραγωγός με 200 στρέμματα -και μάλιστα αρδευόμενα- θα παράξει 500 τόνους αγριαγκινάρα, που σημαίνει 35.000 ― στο χέρι, εκτός των επιδοτήσεων.
Οι άδειες που έχουν ζητήσει οι ενδιαφερόμενοι να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα στη Θεσσαλία, είναι ισχύος άνω των 15 μεγαβάτ, ωστόσο η σχετική διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Η εγκύκλιος για το πώς θα γίνει η σχετική διαδικασία της αδειοδότησης για τις μικρές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ενεργειακά φυτά, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από τη ΔΕΗ εντός του Οκτωβρίου. «Τώρα γίνεται δέσμευση ηλεκτρικής ενέργειας. Επόμενη φάση θα είναι η εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών και τρίτη η κατασκευή των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει ο κ. Δαναλάτος.
Το κόστος εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 μεγαβάτ ανέρχεται σε 1,5-1,8 εκατ. ευρώ. Το πλεονέκτημα της αγριοαγκινάρας είναι ότι δεν έχει καμιά απολύτως ανάγκη για πότισμα, αφού πρόκειται για ξερικό φυτό. Δεν χρειάζεται καλλιεργητική φροντίδα, ούτε λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.
Σύμφωνα με το Εργαστήριο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Ελλάδα υπάρχει δυνατότητα να καλλιεργηθούν συνολικά 5 εκατομμύρια στρέμματα με αγριοαγκινάρα.
ΠΗΓΗ
http://www.enet.gr
Τον τίτλο της «Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025», διεκδικεί ο Δήμος Θέρμης
Πριν από 2 δευτερόλεπτα
0 σχόλια