Η φετινή αρχαιολογική έρευνα στο Αρχοντικό Πέλλας είχε και φέτος μια σοδειά κυριολεκτικά πλούσια, σε αντίθεση βέβαια με την ελάχιστη οικονομική ενίσχυση που έλαβε από την πολιτεία. Τριάντα επτά νέοι τάφοι ήρθαν στο φως, κτερισμένοι με χρυσά, σιδερένια, γυάλινα και πήλινα αντικείμενα.
Έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια ότι το δυτικό νεκροταφείο της περιοχής είναι πραγματικό χρυσωρυχείο. Το επιβεβαιώνει κάθε νέο εύρημα, όπως ανέφερε στη “Μ” ο αρχαιολόγος της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) Παύλος Χρυσοστόμου που πραγματοποιεί την ανασκαφή μαζί με την Αναστασία Χρυσοστόμου.
Οι τάφοι που εντοπίστηκαν φέτος χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του σιδήρου ώς τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (περίπου 650-280 π.Χ.) “Σε έξι από αυτούς οι νεκροί είναι κτερισμένοι με πήλινα αγγεία και μεταλλικά κτερίσματα, σε άλλους 16 λακκοειδείς τάφους ήταν αρχικά τοποθετημένοι σε ξύλινες κλίνες, σαρκοφάγους ή φορεία, ενώ οι νεκροί των υπόλοιπων δεκαπέντε αρχαϊκών τάφων ήταν πλούσια κτερισμένοι”, τόνισε ο αρχαιολόγος.
Χρυσάφι παντού
Η σημαντικότερη από τις ανδρικές ταφές είναι αυτή ενός πολεμιστή (ανήκει στην τρίτη κατηγορία των πολεμιστών), που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Ο νεκρός ήταν κτερισμένος με χάλκινο κράνος, διακοσμημένο με χρυσές ταινίες γύρω από το άνοιγμα του προσώπου, σιδερένια όπλα, χρυσό δακτυλίδι, χρυσό επιστόμιο και χρυσό χειρόκτιο (γάντι), χρυσά ελάσματα για την επένδυση των υποδημάτων και χρυσές ταινίες για το στόλισμα του νεκρικού ενδύματος. Στον τάφο εντοπίστηκαν επίσης σιδερένιες περόνες, μία από τις οποίες έχει χρυσή επένδυση στην κεφαλή, σιδερένια ομοιώματα δίτροχης αγροτικής άμαξας, χάλκινα αγγεία (δύο λέβητες και δώδεκα φιάλες), πήλινο κορινθιακό εξάλειπτρο και οκτώ πήλινα πλαστικά αγγεία (ένα σε σχήμα κεφαλής κριαριού, τέσσερα όρθιων κορών, δύο καθιστού Άδη και ένα μεγάλου όρθιου δαίμονα).
Από τις γυναικείες ταφές, ξεχωρίζει η καύση κοριτσιού σε πήλινη σταμνοειδή πυξίδα (είδος αγγείου), κτερισμένη με χρυσά, αργυρά και σιδερένια κοσμήματα, χρυσό επιστόμιο και γυάλινο μυροδοχείο.
Στα κτερίσματα των τάφων συγκαταλέγονται χάλκινα επίχρυσα στεφάνια μυρτιάς, μεταλλικά κοσμήματα, χάλκινα νομίσματα και χάλκινα, πήλινα, φαγεντιανά και γυάλινα αγγεία.
Μόλις στο 5%
Από το 2000 μέχρι σήμερα στο δυτικό νεκροταφείο του Αρχοντικού Πέλλας έχουν ερευνηθεί συνολικά 1.004 ταφές, παρ’ όλα αυτά έχει ανασκαφεί μόλις το 5% της συνολικής του έκτασης. Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν ο κ. Χρυσοστόμου, “από το μέγεθος του οικισμού με τα εκτεταμένα νεκροταφεία και τον πλούτο των κτερισμάτων πιστοποιείται η σημασία της πόλης που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την Πέλλα”.
Χρειάζεσαι θόρυβο για να κοιμηθείς; Δεν είναι τόσο παράλογο και αυτή είναι
η επιστημονική εξήγηση
Πριν από 29 δευτερόλεπτα
0 σχόλια