Καλλιεργημένες καρδιές

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Καλλιεργημένες καρδιές αρχίζουν να χτυπούν στο εργαστήριο
Οι επιστήμονες υπόσχονται ανταλλακτικές καρδιές στα μέτρα του λήπτη
Λονδίνο: Σε ένα πείραμα που μοιάζει να εμπνέεται από τον Δρ Φράνκεσταϊν, Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν καρδιές που πάλλονται και αντλούν αίμα, χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα που καλλιεργήθηκαν πάνω σε ένα βασικό «σασί» από καρδιές νεκρών πειραματόζωων.
Οι επιστήμονες γνώριζαν από προηγούμενες μελέτες πώς να μετατρέπουν εμβρυικά βλαστικά κύτταρα σε καρδιακά κύτταρα που συσπώνται αυθόρμητα. Ωστόσο τα κύτταρα που παράγονται δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθούν σε περίπλοκες δομές όπως τα ολόκληρα όργανα.
Η λύση που δοκίμασε το Κέντρο Καρδιαγγειακής Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ήταν να καλλιεργήσει τα βλαστικά κύτταρα πάνω στις «σκαλωσιές» κολλαγόνου που συγκρατούν τις κανονικές καρδιές. Οι ερευνητές πήραν καρδιές αρουραίων και απομάκρυναν όλα τα κύτταρα χρησιμοποιώντας χημικά, αφήνοντας πίσω μόνο έναν άσπρο σκελετό από ίνες.
Πάνω στη σκαλωσιά αυτή αφέθηκαν να πολλαπλασιαστούν βλαστικά κύτταρα από έμβρυα ποντικών, τα οποία υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού.
Τέσσερις ημέρες αργότερα, τα καινούργια καρδιακά κύτταρα άρχισαν να συσπώνται, και οκτώ ημέρες αργότερα οι τεχνητές καρδιές λειτουργούσαν κανονικά ως αντλίες.
Οι ερευνητές έμειναν εντυπωσιασμένοι. «Σίγουρα εκπλαγήκαμε που δούλεψε τόσο καλά και τόσο γρήγορα. Υπήρχαν τόσα σημεία στα οποία θα μπορούσε να πάει λάθος» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ντόρις Τέιλορ, επικεφαλής της ομάδας.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Nature Medicine, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψης των οργάνων: Στο μέλλον οι γιατροί θα χρησιμοποιούν αυτό τον αδρανή «σκελετό» της καρδιάς από πτωματικούς δότες ή χοίρους, και θα καλλιεργούν πάνω του κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.
Η εφαρμογή της μεθόδου στον άνθρωπο απέχει πολλά χρόνια, στο μεταξύ όμως τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιδιόρθωση των βλαβών έπειτα από εμφράγματα.
Πολλές ερευνητικές ομάδες πειραματίζονται με ενέσεις βλαστοκυττάρων απευθείας στην καρδιά, ενώ τον περασμένο μήνα Βρετανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα πειραματικό «μπάλωμα» βλαστοκυττάρων που ράβεται πάνω στην καρδιά.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai