Το Ροδοχώρι σε νέα τροχιά ανάπτυξης
3:32 π.μ. Αναρτήθηκε από Tasos Moisidis
Το Ροδοχώρι είναι ένα χωριό με ανθρώπους εργατικούς, δημιουργικούς και σε πολλές περιπτώσεις πρωτοπόρους. Δυστυχώς τα τελευταία 20 χρόνια παραμελήθηκε πρώτα από τους ίδιους μας τους εαυτούς και ύστερα από την πολιτεία, ενώ ήμασταν στο «εμείς» γίναμε το «εγώ».Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες του χωριού, θεωρούμε ότι είμαστε σε μια γεωγραφική θέση που είναι ευχή, 10χμ. από τα τρία-πέντε πηγάδια, 12χμ. από τη Νάουσα, 30χμ. από την Βέροια και 17χμ. από την Έδεσσα.
Αναλάβαμε την ευθύνη του τόπου σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση ανάμεσα σε διοικητικές αλλαγές (Καλλικράτης) και δύσκολες οικονομικές συγκυρίες Δ.Ν.Τ., μνημόνιο κ.τ.λ.. Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες είναι πολλά αλλά είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε ο τόπος αυτός, που για μας είναι «ιερός», να βρει το δρόμο του, να κρατήσει τα παιδιά του και να μεγαλώσει πολλές γενιές ακόμα Ροδοχωριτών.
Αυτό το χωριό δημιουργήθηκε στη μέση του πουθενά από τους πρόσφυγες παππούδες μας με σκληρή δουλειά. Με τους γκασμάδες μετατρέψανε το δάσος σε χωράφια. Προσπαθώντας να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής αλλά και να δώσουμε νέα ώθηση ανάπτυξης στον τόπο, εντάξαμε στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας τα παρακάτω έργα:
-Μελέτη και κατασκευή φράγματος ώστε να λυθεί μια για πάντα το πρόβλημα άρδευσης του χωριού. Όπως ξέρετε το χωριό στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα γεωργικά προϊόντα, κυρίως δε στα μήλα και τα κερασιά του, δυο προϊόντα τα οποία είναι πασίγνωστα σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.
-Ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου. Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το χωριό γιατί θα δώσει λύση στο πρόβλημα των λυμάτων που μολύνουν ακόμα και τα ρέματα.
-Ανέγερση του πολιτιστικού κέντρου που θα στεγάσει όλους τους φορείς του χωριού, που αυτή τη στιγμή είναι σκόρπιοι σε διάφορα κτίσματα-αποθήκες. Και αυτοί είναι εκτός από την κοινότητα Ροδοχωρίου, το ΚΑΠΗ, τον πολιτιστικό σύλλογο «ΚΟΜΝΗΝΟΙ», που ιδρύθηκε το 1961 και έχει στο ενεργητικό του πολλές δραστηριότητες καθώς και δανειστική βιβλιοθήκη, χορευτικά συγκροτήματα, μουσειακό υλικό και ιστορικό αρχείο, τον αθλητικό σύλλογο, τον δασικό συνεταιρισμό, τον σύλλογο αιμοδοτών «ΣΟΦΙΑ ΚΙΑΓΧΙΔΟΥ» και τον νεοσύστατο αλλά δυναμικό αγροτικό σύλλογο.
-Ενίσχυση του υδραγωγείου με επιπλέον νερό. Αυτό που ήδη υπάρχει δεν επαρκεί για τις ανάγκες των κατοίκων. Ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες το πρόβλημα οξύνεται περισσότερο.
-Η σύνδεση του χωριού μας με το χιονοδρομικό κέντρο τρία-πέντε πηγάδια μέσω Μεταμόρφωσης-Αγ.Παύλου (ασφαλτόστρωση) θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί τουριστικά και οικονομικά.
-Ασφαλτοστρώσεις των κεντρικών δρόμων του χωριού και αισθητικές παρεμβάσεις με αναπλάσεις όπου υπάρχει δυνατότητα. Ονειρευόμαστε το χωριό μας με δική του ταυτότητα. Θα επιδιώξουμε να γίνουν αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις σε σημεία του χωριού που πρέπει να αναδειχθούν ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να χαρεί το φυσικό αυτό τοπίο. Τέτοια σημεία είναι η αξιοποίηση του ποταμού της Κράστας με το σπήλαιο, τη χάραξη μονοπατιού από την Κράστα μέχρι τον Αγ. Παύλο, φωτισμό των βράχων κ.α.
-Αξιοποίηση των ρεμάτων που βρίσκονται εντός του οικισμού με τέτοιου τύπου παρεμβάσεις.
-Αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις και ασφαλτοστρώσεις πρέπει να γίνουν και στους άλλους δύο οικισμούς, της Μεταμόρφωσης και του Αγ. Παύλου. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι, πολύ σημαντικό, της κοινότητάς μας, και η ανάπτυξη όλης της περιοχής εξαρτάται από την συνεργασία και την σύμπραξη όλων.
Όπως είπα το χωριό μας στηρίζεται στην αγροτική οικονομία. Γι’ αυτό και έργα αγροτικής υποδομής όπως είναι συντήρηση και διάνοιξη αγροτικών δρόμων είναι καίριας σημασίας. Η οικολογική μας συνείδηση μας επιβάλει να πάρουμε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που ζούμε αλλά κυρίως για την προστασία των παιδιών μας. Είναι απαραίτητο να γίνουν γεμιστικά για τα βυτία ραντίσματος, σε επιλεγμένα σημεία, με προδιαγραφές που να προστατεύουν τους ίδιους τους κτηματίες αλλά και την χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας. Στοχεύουμε στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, αξιοποιώντας το φυσικό μας πλούτο αλλά και μετατρέποντας τα υπολείμματα και αγροτικά υποπροϊόντα σε ενέργεια. Έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον μας αλλά και εξασφαλίζουμε θέσεις εργασίας στους συγχωριανούς μας.
Πέρα απ’ αυτά, ένα βασικό πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια το πιο παραγωγικό κομμάτι του χωριού μας είναι η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία της Νάουσας. Οι μαθητές μας είναι αναγκασμένοι να ξυπνάνε στις 6πμ για να φτάσουν στα σχολεία τους στη Νάουσα στις 8:10πμ, κάνοντας τον γύρο του κάμπου, και το ίδιο δρομολόγιο το απόγευμα, φτάνοντας στα σπίτια τους 3-3:30μμ. Με δεδομένο ότι πρέπει να ξανακατέβουν μετά από 1-2 ώρες για φροντιστήρια, φανταστείτε τι αντοχές και τι απόδοση μπορεί να έχουν. Κι όμως αυτά τα παιδιά κατορθώνουν να έχουν επιτυχίες σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., γι’ αυτό και είναι άξια συγχαρητηρίων. Αυτή η ταλαιπωρία αναγκάζει πολλές φορές ολόκληρες οικογένειες να εγκαταλείπουν το χωριό και αυτό να μαραζώνει. Η λύση θα ήταν ίσως να καταφέρουμε, εμείς σαν τοπική κοινωνία, να πάρουμε κάποιο MINI-BUS, και με τη βοήθεια του δήμου να λύσουμε το πρόβλημα.
Τελευταίο άφησα (για μένα πολύ σημαντικό) το χώρο του γηπέδου, όπου παρόλο που έγιναν ομολογουμένως πολλά πράγματα τον τελευταίο καιρό, χρειάζονται βελτιώσεις εντός και εκτός του χώρου, ώστε να δώσει την δυνατότητα να φιλοξενηθούν και ομάδες μεγάλων κατηγοριών για προετοιμασία. Για παράδειγμα, με τη δημιουργία ενός μικρού γυμναστηρίου δίνεται διέξοδος στους νέους του χωριού που, σε πείσμα των καιρών, και αγαπάνε τον τόπο τους και θέλουν να μείνουν κοντά τους.
Πιστεύω ότι με τη νέα δημοτική αρχή, τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, με την οποία μέχρι στιγμής έχουμε άριστη συνεργασία, θα βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας. Βέβαια δεν αιθεροβατούμε και δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν προβλήματα χρόνων να λυθούν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εμείς τα εντοπίσαμε, τα καταγράψαμε και δρομολογούμε τη λύση όσο το δυνατόν περισσότερων απ’ αυτά.
Ο Πρόεδρος του Τ. Δ. Ροδοχωρίου
Μωϋσίδης Αναστάσιος
ΣΧΟΛΙΟ:
Ένα μεγάλο εύγε πρώτον για την ανάρτηση .
Δεύτερον για την αυτοκριτική σας .
Τρίτον για την προβολή των προβλημάτων του τόπου σας , και τα όνειρα σας για έργα που πρέπει να υλοποιήσετε . Είναι ότι καλλίτερο έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια στα μέρη μας .
Σας συγχαίρω και ευελπιστώ να γίνουν πράξη όλα τα προγραμματισμένα έργα σας .
Συγχαρητήρια σε όλους τους κατοίκους που συμπορεύονται με ένα πρόεδρο που έχει στόχους και όραμα για τον τόπο του .
Ας γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τα γειτονικά διαμερίσματα .
Και πάλι μπράβο
Καλή αρχή ,καλή δύναμη , πείσμα ,αποφασιστικότητα ,κουράγιο , και πάνω από όλα εθελοντισμό και θέληση.
Γαλουτζής Δημήτρης
Κάτοικος Γιαννακοχωρίου
Ο πιο σύντομος πόλεμος στην ιστορία κράτησε 38 λεπτά
Πριν από 53 δευτερόλεπτα
0 σχόλια