ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΫΠΝΙΑ
Να αντιμετωπίζεται ως ασθένεια προτείνουν οι ερευνητές
ΛΟΝΔΙΝΟ. Η αϋπνία βλάπτει σοβαρά τις ανθρώπινες σχέσεις και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σοβαρό πρόβλημα υγείας διότι συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη και μοναξιά, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται από το βρετανικό Ιδρυμα Ψυχικής Υγείας. Με τίτλο «Ο ύπνος έχει σημασία» (Sleep Μatters), η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην αϋπνία και στις κακές σχέσεις, στα χαμηλά επίπεδα ενεργητικότητας και στην αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής.
Η χρόνια έλλειψη ύπνου συνδέεται επίσης με την εμφάνιση κατάθλιψης, καρδιακών νοσημάτων και προβλημάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η έκθεση καλεί τους παθολόγους να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στον εντοπισμό τέτοιων συμπτωμάτων στους ασθενείς. Ο αριθμός των ενηλίκων που πάσχουν από αϋπνία στη Βρετανία εκτιμάται σε περίπου 30% του πληθυσμού.
Σχεδόν 6.800 άνθρωποι έλαβαν μέρος στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου. Θεωρείται μάλιστα η μεγαλύτερη του είδους της στη Βρετανία. Προσείλκυσε το ενδιαφέρον όσων ανησυχούσαν ήδη για τον ύπνο τους και δεν είναι αντιπροσωπευτική για το σύνολο του πληθυσμού.
Παρ΄ όλα αυτά, δείχνει το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις εμπειρίες όσων απολαμβάνουν έναν καλό ύπνο και όσων πάσχουν από αϋπνία. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι υποφέρουν από έλλειψη ύπνου έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις σχέσεις τους, τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη και τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από έλλειψη συγκέντρωσης.
Ο δρ Νταν Ρόμποθαμ, ερευνητής στο Ιδρυμα Ψυχικής Υγείας και από τους συντάκτες της έκθεσης, πιστεύει ότι οι ασθενείς παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα τα οποία οδηγούν σε ακόμη χειρότερο ύπνο.
«Είναι κρίσιμης σημασίας να συνειδητοποιήσουν οι ασθενείς ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους. Γιατροί και δάσκαλοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν τα συμπτώματα και να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους πάσχουν από διαταραχές του ύπνου » λέει.
http://thenewmail.blogspot.com
Βίντεο: Η ασυνήθιστη στιγμή που σκύλος τα βάζει με λεοπάρδαλη και… νικάει
Πριν από 24 δευτερόλεπτα
0 σχόλια