Ριζοσπαστική εφεύρεση Έλληνα επιστήμονα
“Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη δίνη του νερού είναι δυνατή, και μια μέρα θα σώσει την ανθρωπότητα”, υποστηρίζει ο ομογενής δικηγόρος-εφευρέτης, Παύλος Κουρής, την ώρα που η ανθρωπότητα με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία με τη διαρροή ραδιενέργειας.
Το σύστημα που εφηύρε ο ομογενής και φέρει την ονομασία K.C.T. (The Kouris Centri – Turbine Generator) έχει ήδη κατοχυρωθεί ως πατέντα σε Αμερική, Καναδά, Μεξικό, Βραζιλία, Αυστραλία, Nέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Νορβηγία και σύντομα σειρά θα πάρουν άλλες δέκα χώρες της Ευρώπης.
Ο δρόμος που διάνυσε για να φτάσει μέχρι εδώ υπήρξε μακρύς, κουραστικός, αλλά και γεμάτος προκλήσεις για τον εφευρέτη που είδε από πολύ νωρίς “τη μεγάλη εικόνα”, αλλά έπρεπε να την κάνει ορατή και στους άλλους.
“Δεν είναι καθόλου εύκολο. Έχεις στα χέρια σου μια μεγάλη εφεύρεση, έχεις αποδείξει ότι δουλεύει, ζεις και αναπνέεις με το όραμα να την προσφέρεις στην ανθρωπότητα, αυτό όμως δεν αρκεί. Σκοντάφτεις στο παιχνίδι μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Κάποιος θα πρέπει να έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει την αντίδραση που θα υπάρξει εδώ στην Αυστραλία για την εκμετάλλευση του υδροηλεκτρισμού μ’ έναν καινούργιο τρόπο, δεδομένου ότι θα αλλάξει την οικονομική ισορροπία που έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που μου έχουν πει γιατί ν’ αγοράσουμε τη γελάδα όταν το γάλα είναι τόσο φθηνό. Το ζήτημα όμως είναι ότι αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε στο σημείο που θα αναγκαστούμε να στραφούμε στους φυσικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας”.
Ο Παύλος Κουρής στον αγώνα του να προωθήσει την εφεύρεσή του, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλά τη σύγκρουση των συμφερόντων και το πολιτικό κόστος που οι κυβερνήσεις προσπαθούν με κάθε μέσο να αποφύγουν.
“Η ιδέα μου”, λέει, “θα βοηθήσει τα φτωχά κράτη που έχουν πολλά ποτάμια. Δεν χρειαζόμαστε καταρράκτες. Η δίνη δημιουργείται, φυσικά, από την περιστροφή της γης. Το σύστημα είναι πολύ απλό”.
Στη συνέχεια, ο Παύλος Κουρής θα μιλήσει για το “πείραμα” της Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς το σύστημά του θα χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτροδότηση 30 σπιτιών.
“Όλοι βλέπουν την εφεύρεσή μου με επιφύλαξη, γιατί είναι κάτι καινούργιο, ριζοσπαστικό και κυριεύονται από το ερώτημα “γιατί να το κάνω”; Ξόδεψα πάρα πολλά για να φέρω το σύστημα στο σημείο που είναι σήμερα. Έχω βέβαια εισπράξει πολλά ‘μπράβο’, έχω δοκιμάσει μεγάλη ηθική ικανοποίηση, αυτό όμως δεν αρκεί, όταν έχω συνέχεια μπροστά μου τη μεγάλη εικόνα. Ξέρεις, έχω φτάσει στο σημείο που λέω φτάνουν τα χειροκροτήματα. Πετάξτε μου λεφτά”, θα καταλήξει με το καυστικό του χιούμορ ο Παύλος Κουρής.
Αυτό θα πει «γυναίκα αράχνη»
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια