Υλικά(για ταψί 30 - 32 εκ.)
1 πακέτο έτοιµο χωριάτικο φύλλο για πίτες (θα το βρούµε στα σούπερ µάρκετ, νωπό ή κατεψυγµένο - η συσκευασία περιέχει 6 φύλλα)
ελαιόλαδο, για το άλειµµα του ταψιού και των φύλλων
1/2 µέτριο λάχανο, λεπτοκοµµένο για σαλάτα
1 µέτριο πράσο (µόνο το άσπρο µέρος), κοµµένο σε λεπτές ροδέλες
2 µεγάλα καρότα, κατά προτίµηση βιολογικά, τριµµένα
1 µικρή σελινόριζα, καθαρισµένη και περασµένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
1 φλιτζ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα
1/2 φλιτζ. τσαγιού τριµµένο κασέρι
3 αυγά, κατά προτίµηση βιολογικά, ελαφρά χτυπηµένα
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα βάζουµε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό, το λάχανο, το πράσο, τα καρότα και τη σελινόριζα. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αχνίζουµε για 15 - 20 λεπτά σε χαµηλή φωτιά, µέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να µαραθούν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε ένα τρυπητό. Τα µεταφέρουµε σε ένα µεγάλο µπολ και προσθέτουµε άφθονο πιπέρι, τη φέτα, το κασέρι και τα αυγά. Ανακατεύουµε πολύ καλά και αφήνουµε τη γέµιση να κρυώσει ελαφρώς.
Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουµε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί µε διάµετρο 30 - 32 εκ. Στρώνουµε στο κέντρο του ταψιού ένα φύλλο, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν από τα τοιχώματα, και το λαδώνουμε. Βάζουμε σταυρωτά ένα δεύτερο φύλλο, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε με ένα τρίτο φύλλο, το οποίο βάζουμε λοξά προς το προηγούμενο, φροντίζοντας να μην αφήσουμε κανένα σημείο του πυθμένα και των τοιχωμάτων ακάλυπτο. Το λαδώνουμε και αυτό και αδειάζουµε από πάνω τη γέµιση. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω από τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα, τοποθετώντας τα με τον ίδιο τρόπο που βάλαμε και τα προηγούμενα και λαδώνοντάς τα ένα - ένα. Διπλώνουμε τις άκρες τους μέσα από τα τοιχώματα του ταψιού και τις περνάμε κάτω από τα φύλλα του πυθμένα, όπως στρώνουμε το σεντόνι στο στρώμα, για να μη χυθεί η γέμιση. Με ένα μαχαίρι χαράζουµε την πίτα σε τετράγωνα κοµµάτια ή σε ρόµβους, χωρίς να κόψουµε τα κοµµάτια µέχρι κάτω.
Ψήνουµε την πίτα για 50 - 60 λεπτά, στο µεσαίο ράφι του φούρνου, µέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Σχετικά θέματα: Γιαννακομαγειρέματα
0 σχόλια