Ο φόβος και ο δισταγµός τα «αγκάθια» της απογραφής
«Πολλοί από τους µετανάστες όταν µου ανοίγουν την πόρτα και τους λέω ότι έχω έλθει για την απογραφή αντιδρούν φοβισµένα. Τους εξηγώ τι κάνουµε αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνουν. Και µάλλον φυσιολογικά, διότι δεν γνώριζαν τίποτα για την απογραφή» λέει στα «ΝΕΑ» απογραφέας που συλλέγει στοιχεία από την περιοχή του Μεταξουργείου.
Ο φόβος των µεταναστών και των ηλικιωµένων– ειδικάστο Κέντρο της Αθήνας – οι οποίοι δύσκολα ανοίγουντην πόρτα τουςστους απογραφείς είναι τα σηµαντικότερα προβλήµατα που έχουν παρουσιαστεί έως σήµερα κατά την πρώτη εβδοµάδα της Γενικής Απογραφής Πληθυσµού - Κατοικιών 2011.
Αρκετοί απογραφείς χρειάζεται να καταβάλουναρκετή προσπάθεια και να επιµένουν προκειµένου να πείσουν τους µετανάστες που ζουν στην Αθήνα ότι αυτές τις ηµέρες γίνεται Απογραφή στην Ελλάδα. Και ότι δεν πρόκειται να χρησιµοποιηθούν τα προσωπικά τους στοιχεία. Φόβος και δισταγµός υπάρχει ακόµη και από τους νόµιµους µετανάστες που έχουν χαρτιά αναφέρουν απογραφείς. «Σεµία πόλη όπως η Αθήνα στηνοποία δενζουν µόνο Ελληνες θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν και οι υπόλοιποι πολίτες» λέει στα «ΝΕΑ»η τοµεάρχης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σε περιοχή του Κέντρου της Αθήνας Γεωργία Αλεξανδρή, θέλοντας να τονίσει ότι οιµετανάστες δενέχουν ενηµερωθείεπαρκώς. Ακόµη ένα πρόβληµα πουαντιµετωπίζουνοι απογραφείς σεσχέση µε τους µετανάστες είναι ότι τοερωτηµατολόγιο είναι µόνο στα ελληνικά. Μέχρι στιγµής πάντως οι ξένοι – όταν πείθονταινα συµµετάσχουν στη διαδικασία– αποδεικνύονται πολύ συνεργάσιµοι.
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ για αρκετούς δηµάρχουςαποτελείστο µεταξύ η απόφαση πολλώνκατοίκωννα απογραφούν στα χωριά τους ή σε άλλες περιοχές και όχι στη µόνιµη κατοικία τους. «Μέχρι στιγµής δεν έχουν παρατηρηθεί διαδικαστικά προβλήµατα µε την απογραφή. Ωστόσο, οιαπογραφείς βρίσκουν πολλά σπίτια κλειστά. Εκτιµούµε ότι κάποιοι έχουν φύγει για να απογραφούν αλλού. Αυτό µας ανησυχεί. Οι πολίτες πρέπει να απογράφονται στον τόπο µόνιµης κατοικίας τους» λέει ο δήµαρχος Λαρισαίων Κωνσταντίνος Τζανακούλης.
Οπως προσθέτει, όσοι φεύγουν για να απογραφούν αλλού «κάνουν µεγάλη ζηµιά στον δήµο. Τηνπροηγούµενη δεκαετία χάσαµε 80 εκατοµµύρια ευρώ διότι στηνπροηγούµενη απογραφή είχαν φύγει κάτοικοι και είχαν απογραφεί αλλού και εµφανιζόµασταν λιγότεροι. Είχαµε στοιχεία ότι ο πληθυσµός ξεπερνούσε τους 180.0
00 κατοίκους αλλά τελικά η απογραφή είχε δείξει 128.000». Οπως λέει, ήταν λάθος να πραγµατοποιηθεί η απογραφή τον µήνα Μάιο διότι αυτή την περίοδο που επικρατεί καλοκαιρία οι πολίτες φεύγουν ευκολότερα.
0 σχόλια