Ανάσα 109 δισ. ευρώ

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011 ,

Ανάσα 109 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
Με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ ισοδυναμεί η βοήθεια που παίρνει η Ελλάδα από τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

 Το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 109 δισ. ευρώ το οποίο ενσωματώνει μείωση επιτοκίων στο 3,5%, δεκαετή περίοδο χάριτος, επαναγορά ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης - EFSF αλλά και .......
συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με 37 δισ. ευρώ, οδηγεί τελικά σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά 24% από το 154% του ΑΕΠ στο 130% του ΑΕΠ ή κατά 54 δισ. ευρώ, από τα 354 δισ. στα 300 δισ.
Πρόκειται για μια ουσιαστική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, η οποία εφόσον συνδυαστεί με την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων που θα θέσουν τις βάσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους με τις δυνάμεις της Ελλάδας στη συνέχεια. Η αναπτυξιακή υποβοήθηση της Ελλάδας άλλωστε προβλέπεται και αυτή στη χθεσινή απόφαση στη βάση της δημιουργίας μιας ειδικής ομάδας κρούσης ευρωπαίων ειδικών, οι οποίοι σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές θα επανακατευθύνουν τα κεφάλαια των διαρθρωτικών ταμείων στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εκπαίδευση.

ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι αποφάσεις που εξασφαλίζουν τη ρευστότητα αλλά και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αν οι οίκοι αξιολόγησης δεν μεταβάλουν τη βαθμολογία της Ελλάδας, τότε όπως ισχύει και σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα παρέχοντας ρευστότητα στις τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξασφαλίσει έως σήμερα ρευστότητα ύψους 97,5 δισ. ευρώ. Ακόμα όμως και στο ενδεχόμενο όπου οι οίκοι αξιολόγησης μεταβάλουν τη βαθμολογία τους, βάζοντας την Ελλάδα στην κατηγορία του selective default, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. - Κλ. Τρισέ με σαφήνεια διαβεβαίωσε χθες βράδυ ότι οι γραμμές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτές. Αν και απέφυγε επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο selective default, είπε ότι «όλα είναι έτοιμα για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο, δεν θέλω να προκαταλάβω τις εξελίξεις». Από τα λεγόμενά του έγινε σαφές ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθεί ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης (σε περίπτωση νέας υποβάθμισης) από αυτής που φέρουν σήμερα τα ελληνικά. Ακόμα όμως και σε ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - σύμφωνα με τον κ. Τρισέ - δεσμεύτηκαν ότι έχουν φροντίσει για ένα απόθεμα εγγυήσεων 35 δισ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να έχουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Συνολικά οι χθεσινές αποφάσεις οδηγούν σε:
n Μεγάλη ελάφρυνση των χρεολυσίων που θα καταβάλλει η Ελλάδα έως το 2020. Οι συνολικές λήξεις ομολόγων έως το 2020 φτάνουν τα 205 δισ. Από αυτά όμως οι ιδιώτες θα ανταλλάξουν εθελοντικά ομόλογα συνολικής αξίας 135 δισ. με άλλα ομόλογα διάρκειας έως και 30 ετών. Σε συνδυασμό με τις επαναγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά που θα πραγματοποιήσει ο EFSF, όπως υπολογίζει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό Δημόσιο έως το 2020 θα κληθεί να καλύψει λήξεις μόλις 60 δισ., ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό Δημόσιο παίρνει μια ανάσα 145 δισ. μέρος των οποίων μπορεί να κατευθύνει για την τόνωση της ανάπτυξης.
n 10ετή περίοδο χάριτος. Περαιτέρω ελάφρυνση προκύπτει καθώς το νέο πακέτο βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα θα έχει δεκαετή περίοδο χάριτος (η Ελλάδα θα αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2021 και μετά). Περίοδος χάριτος θα υπάρξει και για το αρχικό πακέτο των 110 δισ. (οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες).
n Λιγότερους τόκους. Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, τα 109 δισ. ευρώ του νέου πακέτου βοήθειας, δεδομένου ότι δίνονται με επιτόκιο κατά δύο μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με το πρώτο πακέτο των 110 δισ., οδηγούν σε 3 δισ. ευρώ λιγότερων τόκων ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα έρχονται και ευνοϊκότεροι όροι αποπληρωμής και για το πρώτο πακέτο. Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους είναι κάτω από 5% για τα επόμενα 40 χρόνια.
n Μείωση του δημοσίου χρέους. Το δημόσιο χρέος μειώνεται κατά ποσοστό 12% του ΑΕΠ εξαιτίας της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών και κατά επιπλέον 12% εξαιτίας των χαμηλότερων επιτοκίων και της χρονικής επιμήκυνσης. Το 24% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 55 δισ. και έτσι το δημόσιο χρέος από τα 354 δισ. χαμηλώνει στα 300 δισ.

ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ. Πριν από τις τελικές επίσημες ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής, ο φορέας εκπροσώπησης των διεθνών τραπεζών, το IIF, είχε ήδη στρώσει το έδαφος δίνοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Σύμφωνα με αυτό, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε εθελοντικό rollover ελληνικών ομολόγων ύψους 54 δισ. από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα του 2014 με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 135 δισ. έως το 2020.
Τα ομόλογα αυτά θα αντικατασταθούν από νέους τίτλους με διάρκειες από 15 έως και 30 χρόνια και επιτόκια από 4% έως 5% για το ήμισυ του συνολικού ποσού που θα ανταλλαγεί και από 5,9% έως 6,8% για το υπόλοιπο 50%.
Θα χρησιμοποιηθούν τέσσερα διαφορετικά εργαλεία ανταλλαγής τα οποία στο σύνολό τους θα παραγάγουν απομείωση της αξίας των ομολόγων κατά 21%. Την πρόταση υποστηρίζουν ήδη μια ομάδα 30 τραπεζών μεταξύ των οποίων τράπεζες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ελβετία, την Ιταλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τον Καναδά, το Κουβέιτ, το Περού, την Κορέα και βέβαια την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τα ΝΕΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai