Der Spiegel: Επαναγορά των ομολόγων με δάνειο του EFSF εξετάζει το Βερολίνο
Ενώ η αγωνία για το μέλλον του ευρώ και της ευρωζώνης έχει φτάσει στο «κόκκινο» και εντείνονται οι πιέσεις προς τις υπερχρεωμένες χώρες, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης.Σενάρια ........
επί σεναρίων εμφανίζονται καθημερινά στον τύπο, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που διεξάγεται πλέον «χωρίς ταμπού», εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. Μιας συζήτησης που δεν αποκλείει πια την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους και θέλει τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης να αναλαμβάνει πρόσθετους ρόλους για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών.
“Bond-buy-back” στο επίκεντρο
Το Eurogroup αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το σενάριο του EFSF
Τα σενάρια που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ξεκινούν από μια πραγματική περικοπή του ελληνικού χρέους, περνούν από μια “ήπια αναδιάρθρωση” με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων και καταλήγουν στην επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων με πόρους του EFSF.
Χωρίς να αποκλείεται ένας συνδυασμός αυτών το προτάσεων, στην αυριανή του έκδοση το πολιτικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο διαθέτει τις σχετικές πληροφορίες, προβάλλει προπαντός το τελευταίο σχέδιο.
Με την λεγόμενη “bond-buy-back” διαδικασία, η Ελλάδα θα επαναγόραζε τα κρατικά της ομόλογα στην παρούσα τιμή αγοράς, δηλαδή ως και 50% κάτω της ονομαστικής τους αξίας. Σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό κράτος θα μείωνε άμεσα τα χρέη κατά 20 δισ. ευρώ.
Τα ποσά για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς θα πρέπει, σύμφωνα με τα σχέδια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, να τα διαθέσει στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Κλάους Ρέγκλινγκ: Είμαστε έτοιμοι
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο πρόεδρος του EFSF, Κλαούς Ρέγκλινγκ, σε σημερινή του συνέντευξη στηv Frankfurter Allgemeine Zeitung δηλώνει, ότι στο μέλλον, “κατ' εξαίρεση”, αυτός ο μηχανισμός θα αγοράζει ομόλογα κρατών της ευρωζώνης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνεται αυτό στη δευτερογενή αγορά.
Και ενώ κόμματα και αρμόδια υπουργεία της Γερμανίας προσανατολίζονται προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο νέος πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, συνεχίζει έναν πλέον „μοναχικό“ αγώνα εναντίον της περικοπής του χρέους.
Ο κ. Βάιντμαν προειδοποιεί σε συνέντευξη του στην κυριακάτική έκδοση της εφημερίδας Bild, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει.
«Μια αναδιάρθρωση δεν θα επέφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα, όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση», υποστηρίζει ο ως πρόσφατα σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, για να απορρίψει τέλος και την καθιέρωση ευρωομολόγων.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15241306,00.html
0 σχόλια