Η Ρωσία απόκτησε το δικαίωμα γεωλογικής ανίχνευσης στον Παγκόσμιο ωκεανό. Το Διεθνές Όργανο του ΟΗΕ για το Θαλάσσιο Βυθό ενέκρινε τη Ρωσία αίτηση για τη διεξαγωγή ερευνών και ανίχνευσης πολύτιμων κοιτασμάτων στην περιοχή της Κεντρικής Ράχης στον Ατλαντικό ωκεανό. Ακριβώς εκεί βρίσκονται μεγάλα υποθαλάσσια κοιτάσματα χρυσού και χαλκού.
Για πρώτη φορά το Διεθνές Όργανο για το Θαλάσσιο Βυθό επέτρεψε την ανίχνευση μεταλλευμάτων στα τμήματα του βυθού του Παγκόσμιου ωκεανού, που δεν ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη οποιουδήποτε κράτους. Στην αρχή ικανοποιήθηκε η αίτηση της Κίνας, που διεκδικεί την αναζήτηση πολυμεταλλικών σουλφιδίων στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ινδικού ωκεανού. Μετά το Διεθνές Όργανο ενέκρινε τις αιτήσεις της Ρωσίας και δύο νησιώτικων κρατών του Ειρηνικού ωκεανού – του Ναούρου και του Τόγκο.
Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα κοιτάσματα ορυκτών στον Ατλαντικό είχε δημιουργηθεί πριν πάνω από 20 χρόνια. Για πολλά χρόνια εκεί εργάζονταν ρωσικές επιστημονικές αποστολές, που ερευνούσαν δείγματα του νερού και του υπεδάφους. Μετά οι διεθνείς κανονισμοί πραγματοποίησης έργων στο βυθό του Παγκόσμιου ωκεανού άλλαξαν. Προτού αρχίσει ένα κράτος γεωλογικές έρευνες, έγινε απαραίτητο να εξασφαλίσει την άδεια οργάνου, εξουσιοδοτημένου από τον ΟΗΕ. Η Ρωσία πέρασε όλες τις διαδικασίες και επιτέλους πήρε άδεια από το Διεθνές Όργανο για το Θαλάσσιο Βυθό. Ήδη είναι γνωστό ότι η περιεκτικότητα χρυσού και χαλκού στο υποθαλάσσιο μετάλλευμα είναι πενταπλάσια και δεκαπλάσια  από την περιεκτικότητα στη ξηρά, υπογραμμίζει ο Υποδιευθυντής του Ινστιτούτου γεωλογίας και ορυκτών πόρων του Παγκόσμιου ωκεανού, δόκτορας των βιολογο-ορυκτολογικών επιστημών Γκριγκόρι Τσερκάσοφ:
- Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτά τα μεταλλεύματα είναι εξαιρετικά πλούσια σε τέτοια συστατικά στοιχεία, όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος, ο χρυσός και άλλα μέταλλα. Οι συγκεντρώσεις τους σε αυτά τα μεταλλεύματα είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι στα ηπειρωτικά κοιτάσματα. Εκτός αυτού, βρίσκονται στην επιφάνεια του βυθού της θάλασσας, γι΄αυτό δεν χρειάζεται η αφαίρεση στρωμάτων, που τα καλύπτουν.
Αναμφίβολα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Πρώτον, ακόμα πρέπει να κατασκευαστεί εξοπλισμός για την εξόρυξη μεταλλευμάτων στις τοπικές συνθήκες. Προς το παρόν δεν υπάρχει όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στον κόσμο. Θα χρειαστεί να εκπονηθεί οικολογικό πρόγραμμα. Και, βέβαια, να εκπαιδευτικούν ειδικοί, οι οποίοι σε 15 χρόνια θα αρχίσουν το έργο στον ωκεανό. Ας σημειωθεί ότι οι εμπειρογνώμονες είναι πεπεισμένοι ότι η εκπαίδευση φοιτητών – θαλάσσιων γεωλόγων και μηχανικών, αποτελεί ένα από τους πολλά υποσχόμενους τομείς στη σύγχρονη παιδεία. Λαμβανομένων υπόψη των των αξιώσεων της Ρωσίας στην Αρκτική και τον Ειρηνικό ωκεανό, τις προσεχείς δεκαετίες τέτοιοι ειδικοί χωρίς δουλειά δεν θα μείνουν.