Γίγαντας που ξεσκονίζει τράπεζες
Στο μικροσκόπιο ενός επενδυτικού κολοσσού, που διαχειρίζεται περισσότερα από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, βρίσκονται πλέον τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.
Στελέχη της εταιρείας επισκέπτονται ήδη τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, καθώς το πόρισμα της BlackRock αναμένεται να ρίξει φως στην ποιότητα των χορηγήσεών τους. Ομως ακόμα και το σύνολο των χαρτοφυλακίων των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι παρά ελάχιστο μπροστά στα χρήματα που διαχειρίζεται η αμερικανική εταιρεία.
Μπορεί το όνομά της να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό έξω από τους επενδυτικούς κύκλους - μια και τα στελέχη της προτιμούν να αποφεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας - όμως η BlackRock είναι η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στον κόσμο, καθώς διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 3,5 τρισ. ευρώ. Ιδρύθηκε το 1988, ως κομμάτι της επίσης επενδυτικής εταιρείας Blackstone, έχοντας ως έδρα τη Νέα Υόρκη και στα πρώτα χρόνια προσέφερε προϊόντα σταθερού εισοδήματος.
Το 1992, οι ιδρυτές της εταιρείας αποφάσισαν να την αποσχίσουν από την Blackstone, με αποτέλεσμα να μετονομαστεί σε BlackRock.
Σήμερα, η BlackRock έχει καταφέρει να εξυπηρετεί πελάτες σε 60 χώρες, έχοντας σημαντική παρουσία στα επενδυτικά δρώμενα σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ασία-Ειρηνικό, και τη Μέση Ανατολή. Συνολικά απασχολεί περίπου 9.300 υπαλλήλους, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 700 εξειδικευμένοι επενδυτές κεφαλαίων με γραφεία σε όλο τον κόσμο.
Η ανάπτυξη της BlackRock ήταν αλματώδης στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, αλλά το μεγάλο βήμα έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2006, όταν η εταιρεία απέκτησε τη Merrill Lynch Investment Managers (MLIM). Μια ακόμη εξαγορά-μαμούθ, αυτή τη φορά της Barclays Global Investors τον Δεκέμβριο του 2009, απογείωσε τα προς διαχείριση κεφάλαια, κάνοντας την BlackRock τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο, καθώς πέρα από τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η ίδια παρέχει επενδυτικές συμβουλές.
Μεταξύ άλλων, στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκεται το 5,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Apple, μια επένδυση που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 15 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή πάντως που η BlackRock «ξεσκονίζει» τις ελληνικές τράπεζες, υπάρχουν δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που τις προτείνουν ως επενδυτική επιλογή. Για παράδειγμα, οι «Financial Times» αναφέρουν ότι το «έξυπνο χρήμα» περιμένει την κατάλληλη τιμή για να αγοράσει ένα κομμάτι της Ελλάδας, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Εθνική Τράπεζα.
Τα Νεα
0 σχόλια