Προβλέψεις οικονομολόγων για Ελλάδα

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να ανακάμψουν από την ύφεση ή την αδύναμη ανάπτυξη, την υψηλή ανεργία και τα γιγαντιαία ελλείμματα, υποστηρίζεται σε δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Ρόιτερς μεταξύ 30 οικονομολόγων.


Για την Ελλάδα προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2012 κατά 3% αλλά και για το 2013 οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν να υπάρξει κάποια ανάπτυξη. Τα ποσοστά ανεργίας, που έχουν φτάσει σε ύψος ρεκόρ, μπορεί να ξεπεράσουν το 18% κατά το επόμενο έτος και θα είναι πολύ υψηλότερη για τους νέους, αγγίζοντας σχεδόν το 44%.
Για το 2012 θεωρούν ότι μόνο η Ιρλανδία θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ η Ισπανία θα έχει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης και η Ελλάδα με την Πορτογαλία αρνητικό, περίπου στο -3%. «Η εντεινόμενη κρίση χρέους και η πιθανότητα λήψης περαιτέρω μέτρων λιτότητας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ο εξωτερικός τομέας θα μπορέσει να αναλάβει το βάρος», είπε ο Μπεν Μέι της Capital Economics.
 Οι προοπτικές της Ιρλανδίας έχουν βελτιωθεί από πέρσι. Η ανάπτυξη της θα φτάσει το 1,6% φέτος, το 07,% το 2012 και θα κυμανθεί γύρω στο 2% το 2013. Η ιρλανδική κυβέρνηση πάντως είναι πολύ πιο αισιόδοξη και θεωρεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ από το 2013 έως το 2015 θα κυμανθεί γύρω στο 2,8%. Το Δουβλίνο χρειάζεται να έχει ανάπτυξη περίπου στο 2,5% ώστε να διασφαλίσει ότι το χρέος της, που θα φτάσει το 118% του ΑΕΠ το 2013, είναι βιώσιμο.
Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1970 καθώς τα σαρωτικά μέτρα λιτότητας πλήττουν σκληρά τη χώρα. Στη δημοσκόπηση του Ρόιτερς οι ερωτηθέντες οικονομολόγοι συμφώνησαν με τις προβλέψεις της κυβέρνησης ότι η ύφεση θα φτάσει φέτος το 1,6% και το χρόνου το 2,9%. Προβλέπουν επίσης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι στο 4,7% του ΑΕΠ το 2012 και στο 3,5% το 2013 ενώ η Λισαβόνα εμφανίζεται πιο αισιόδοξη, αναμένοντας ότι θα είναι στο 4,5% και 3% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την Ισπανία, ο νεοεκλεγείς ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να έχει δύσκολο έργο αφού οι οικονομολόγοι προβλέπουν μεν μικρή ανάπτυξη για φέτος αλλά μηδενική για του χρόνου. Η εκτίμηση αυτή για το 2012 είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τις επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη +2,3%. Εάν επιβεβαιωθούν, η Μαδρίτη θα πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων της. Για το 2013 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,2%, όμως η ανεργία θα παραμείνει υψηλή, πάνω από το 20%.
agelioforos

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai