Οδηγίες προς καταναλωτές

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρεάτων και άλλων τροφίμων (ζωικής προέλευσης), που αναμένεται να παρατηρηθεί τις ημέρες αυτές λόγω των εορτών των Χριστουγέννων


 και της Πρωτοχρονιάς, οι Κτηνίατροι τoυ Τμήματος Κτηνιατρικής  της Π.Ε.Ημαθίας, θα ασκούν καθημερινά εντατικότερους Κτηνιατρικούς Υγειονομικούς Ελέγχους,
 σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, στις εγκαταστάσεις παραγωγής και διάθεσής τους (σφαγεία, εργαστήρια, κρεοπωλεία, super market κτλ), προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικότερα η Δημόσια Υγεία.
Υπενθυμίζουμε στους κτηνοτρόφους & πτηνοτρόφους (ειδικότερα στους εκτροφείς «οικόσιτων και ημιάγριων χοίρων», αμνοεριφίων και πουλερικών) καθώς και στους εμπόρους, ότι απαγορεύεται η εκτός σφαγείου σφαγή των ζώων (σε στάβλους, μαντριά, αγρούς), για την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και του περιβάλλοντος.

Για τους καταναλωτές συνιστούμε :
Να αγοράζουν μόνο προϊόντα ζωικής προέλευσης, που παράγονται σε εγκαταστάσεις εγκεκριμένες και φέρουν στην συσκευασία τους αναγνωριστικό σήμα  (σχήματος οβάλ).
Να μην αγοράζουν κρέατα ασφράγιστα (τα οποία στερούνται  σφραγίδων κατηγορίας, καταλληλότητας, προέλευσης, που προβλέπονται από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία).
Όλα τα ζώα Κοινοτικής Προέλευσης, που σφάζονται στα ελληνικά σφαγεία σφραγίζονται με σφραγίδες χρώματος τιρκουάζ, ενώ των Τρίτων Χωρών σφραγίζονται με σφραγίδες χρώματος καστανού, εκτός των βοοειδών που παρέμειναν τουλάχιστον τρεις μήνες στην Ελλάδα και σφραγίζονται με σφραγίδες χρώματος τιρκουάζ.
Όλα τα σφάγια των βοοειδών εκτός από τις σφραγίδες κατηγορίας και καταλληλότητας, πρέπει να φέρουν και επισήμανση (καρτελάκι).
- Η επισήμανση (στο καρτελάκι) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΕΑΣ ΒΟΟΕΙΔΩΝ αναφέρεται ΜΟΝΟΝ στα βοοειδή Ελληνικής καταγωγής, εκτροφής, που σφάγηκαν στην Ελλάδα, σε ηλικία μεγαλύτερη των 12 μηνών
Η επισήμανση (στο καρτελάκι) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ αναφέρεται ΜΟΝΟΝ στα βοοειδή Ελληνικής καταγωγής, εκτροφής, που σφάγηκαν στην Ελλάδα, σε ηλικία μέχρι 12 μηνών.
   Εκτός των παραπάνω υποχρεωτικών ενδείξεων μπορεί να αναγραφεί, ως προαιρετική ένδειξη στην ετικέτα επισήμανσης η φράση  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΜΗΝΩΝ», για όσα βοοειδή έμειναν σε ελληνική εκτροφή περισσότερο από πέντε μήνες.
Το κρέας των άγριων θηραμάτων σημαίνεται με πεντάγωνη σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα (παραλληλόγραμμη)  προέλευσης, που δηλώνει το όνομα της χώρας προέλευσης.
Το κρέας των εκτρεφόμενων θηραμάτων, σημαίνεται  με ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου σχήματος, όπου θα αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα  «ΘΗΡΑΜΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ».
Τα σφάγια των πουλερικών (γαλοπούλες –κοκοράκια- κοτοπουλάκια κλπ), όσον αφορά τους υγειονομικούς όρους παραγωγής και εμπορίας πουλερικών θα πρέπει να κυκλοφορούν στο εμπόριο αποπτιλωμένα, απεντερωμένα και επισημασμένα (με καρτελάκι).

Τελειώνοντας, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ημαθίας εύχεται σε όλους Καλές Γιορτές και συνιστά στους καταναλωτές  να απευθύνονται στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία (Τμήμα Κτηνιατρικής τηλ. 2331350135, 2331350193) σε κάθε διαπίστωση αντικανονικής ή ανθυγιεινής διάθεσης ενός τροφίμου

O Προϊστάμενος του
Τμήματος Κτηνιατρικής Π. Ε. Ημαθίας
Κοσμάς   Κουβακάς        
Naousanews

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai