Η πιο συνηθισμένη λέξη

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Η πιο συνηθισμένη λέξη που θα ακουστεί το 2012 «κούρεμα».

Στο χώρο των επιχειρήσεων για παράδειγμα, αναμένεται μέσα στο επόμενο έτος μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπου όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων θα ζητείται
προηγουμένως από τις τράπεζες, να «κουρέψουν» ένα ποσοστό των δανείων τους, προκειμένου να λάβουν τοις μετρητοίς ένα άλλο τμήμα τους και να προσδοκούν με μεγάλη βεβαιότητα, πως θα εισπράξουν το υπόλοιπο σε βάθος χρόνου.

Συγκεκριμένα, τραπεζικό στέλεχος δήλωσε στο Euro2day.gr για μεγάλο επιχειρηματικό Όμιλο που οφείλει στις τράπεζες γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, πως αν βρισκόταν ένας νέος αξιόπιστος αγοραστής ο οποίος να αποπλήρωνε άμεσα το 30%, τότε οι τράπεζες θα δέχονταν πιθανότατα ένα «κούρεμα» της τάξεως του 30%-40% στις απαιτήσεις τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, αντί για 300 εκατ. δανείων που βρίσκονται «εντελώς στον αέρα» θα εισέπρατταν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ «εδώ και τώρα» και άλλα τόσα σε βάθος χρόνου…
Ειδικότερα για δάνεια που έχουν δοθεί στο χώρο του real estate και οι αποπληρωμές τους παρουσιάζουν αβεβαιότητα, οι τράπεζες προσφέρουν σήμερα -σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς- ένα «κούρεμα» της τάξεως του 10%-35%, αρκεί το δάνειο να εξοφληθεί άμεσα.

Τα ποσοστά του «κουρέματος» που είναι διατεθειμένες να δεχτούν οι τράπεζες στα επιχειρηματικά δάνεια γενικότερα, διαφοροποιούνται σημαντικά από περίπτωση σε περίπτωση και επηρεάζονται από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της εταιρείας, πιθανά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, από τη φερεγγυότητα του υποψήφιου αγοραστή, κ.λπ.

Πέρα όμως από τα επιχειρηματικά δάνεια, οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα επεκτείνουν το ποσοστό των «κουρεμάτων» και σε εκείνα τα δάνεια προς νοικοκυριά, όπου διαπιστώνεται ουσιαστική αδυναμία αποπληρωμής τους, ή που διαπιστώνεται ότι ήταν ιδιαίτερα αμφίβολη η είσπραξή τους, όχι μόνο από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση, αλλά ακόμη και από την… ημερομηνία εκταμίευσής τους!

Η διαδικασία του «κουρέματος», με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πιθανολογείται πως θα περάσει κάποια στιγμή και στους κατόχους ασφαλιστικών συμβολαίων. Όσο και αν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει απορρίψει κατηγορηματικά το άτυπο αίτημα των ασφαλιστικών εταιρειών σχετικά με την κατάργηση της ελάχιστης εγγυημένης απόδοσης στα αποταμιευτικά ασφαλιστικά συμβόλαια, παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι ασφαλιστικές εταιρείες να συνεχίσουν να εγγυώνται ετήσιες αποδόσεις της τάξεως του 3% ή ακόμη και του 4,25%, όταν κατά την τελευταία τριετία οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν πέσει κατά 70%, των ομολόγων κατά 55%-65%, των ακινήτων κατά 20%, κ.λπ.

Ίδιος προβληματισμός επικρατεί στον ασφαλιστικό κλάδο, σχετικά με την υποχρέωση του Επικουρικού Ταμείου να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς των πελατών. Όταν η «τρύπα» του Ταμείου φαίνεται να προσεγγίζει ήδη το 1 δισ. ευρώ και όταν καμιά τράπεζα δεν το δανείζει, ποιος θα καταβάλλει τέτοια ποσά στους δικαιούχους, αναρωτιούνται όσοι υποστηρίζουν πως και οι δικαιούχοι (ασφαλισμένοι) θα πρέπει να φορτωθούν ένα ποσοστό του συνολικού κόστους; Όσο για τη στάση της κυβέρνησης; Επί του παρόντος, εξετάζει το όλο ζήτημα…

Φόβοι για «κουρέματα» παντού

«Κουρέματα» όμως φαίνεται πως θα υποχρεωθούν να κάνουμε σχεδόν όλοι μέσα στο 2012: Οι αποδοχές των εργαζομένων θα συνεχίσουν να «κουρεύονται», όπως επίσης οι συντάξεις (μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα αποφασιστεί η μείωση που θα αποφασίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου για τις επικουρικές), οι τιμές των ενοικίων, κ.λπ.

Κάποιοι επίσης θεωρούν απαραίτητο μια μέρα να γίνει «κούρεμα» και στις καλύψεις του συστήματος υγείας προς τους ασφαλισμένων των κρατικών ταμείων.

«Η κατάσταση είναι ήδη απελπιστική και οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο. Τα νοσοκομεία καθυστερούν ολοένα και περισσότερο τις πληρωμές τους και οι προμήθειές τους γίνονται με προβληματικό τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τα φαρμακεία ήδη κόβουν τις πιστώσεις προς τα ταμεία από την 1η Ιανουαρίου, την ώρα που χιλιάδες γιατροί απειλούν να διακόψουν τη σύμβασή τους με κάποια από αυτά. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το υπουργείο απειλεί τα φαρμακεία με δραστικές μειώσεις στα περιθώρια κέρδους τους…

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, έτσι ώστε παρά τις τεράστιες αυτές καθυστερήσεις, πολλά ταμεία να δίνουν κάθε μήνα αγώνα δρόμου, προκειμένου να καταβάλουν τις συντάξεις… «Το σύστημα δεν αντέχει και είναι ολοφάνερο πως κάτι θα πρέπει να γίνει» υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, συμπληρώνοντας πως –στην πράξη- ήδη οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν πολύ συχνά μεγάλο ποσό του κόστους... Προβλέπουν μάλιστα πως αργά ή γρήγορα θα πάμε σε ένα σύστημα συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλια των κρατικών νοσοκομείων!
Euro2day.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai