Ψωνίζουμε έξυπνα

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ξέχνα τον χρυσό, τα ομόλογα, τα ελβετικά φράγκα και τις μετοχές. Η υγεία είναι η νέα σου blue chip επένδυση. Αποδίδει πάντα. Αλλά, κοιτώντας τις τιμές των βιολογικών τροφών, κάνουμε την ίδια σκέψη με εσένα: πρέπει να είσαι πλούσιος αν θες να είσαι υγιής.


Γεμίζοντας το καρότσι του σούπερ μάρκετ με προϊόντα που έχουν εντυπωσιακές διατροφικές ετικέτες (οργανικό, χορτοφαγικό, βιολογικό κλπ.) ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα σου κοστίσουν μια μικρή περιουσία.
Δεν πρέπει, όμως, να κατηγορείς μόνο τους εμπόρους τροφίμων για αυτήν την κατάσταση. Τα τελευταία δύο χρόνια, πολύπλοκα οικονομικά ζητήματα (από παραγωγές που μειώνονται λόγω λειψυδρίας μέχρι την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου) έχουν συμβάλλει στην αύξηση ως και 18% του κόστους των υγιεινών τροφών, όπως υπολογίζει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Ενώ όμως οι τιμές των υγιεινών τροφών έχουν εκτοξευθεί στα ουράνια, το κόστος του junk food έχει μειωθεί, σε ποσοστό περίπου 1.8%. Κατά συνέπεια, οι κακές διατροφικές επιλογές μοιάζουν να είναι ουσιαστικά οικονομικές επιλογές. To junk food κοστίζει πολύ λιγότερο να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και επίσης δεν είναι τόσο ευάλωτο σε οικονομικούς παράγοντες όσο είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Πρόσφατη έρευνα του Mens Health σύγκρινε το κόστος μιας υγιεινής διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε θερμίδες, σε σχέση με το κόστος μιας διατροφής με πολλές θερμίδες, βασισμένης σε junk food.
Στην Αμερική η διατροφή με πολλές θερμίδες κοστίζει περίπου 3,40 δολάρια την ημέρα. Όσο για την υγιεινή διατροφή με τις λίγες θερμίδες; Κοστίζει περίπου 32 δολάρια. Δηλαδή πρέπει να είσαι τρελός (ή πολύ πλούσιος) για να επιλέξεις την υγιεινή διατροφή, σωστά; Λάθος! Αν επιλέξεις τη φτηνότερη διατροφή (που είναι πλούσια σε θερμίδες, αλάτι, λιπαρά, ζάχαρη, μεταλλαγμένα λίπη και άμυλο) κλείνεις εισιτήριο πρώτης θέσης για μια συγκινητική συνάντηση με τον Άγιο Πέτρο.
Αυτούς του είδους η διατροφή θέτει τα άτομα σε κίνδυνο παχυσαρκίας. «Η παχυσαρκία θεωρείται πια παγκόσμια επιδημία και συνδέεται με τη ραγδαία αύξηση μακροχρόνιων ασθενειών όπως του διαβήτη και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Συνδέεται επίσης με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής». Μετά το κάπνισμα και την υψηλή πίεση, η ανθυγιεινή διατροφή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρους θανάτους και αναπηρίες.

Οι αριθμοί το αποδεικνύουν: Το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι υιοθετώντας μια καλύτερη διατροφή, κόβοντας το κάπνισμα και αυξάνοντας την σωματική δραστηριότητα μπορούμε να αποφύγουμε το 80% των καρδιαγγειακών ασθενειών, το 90% των περιπτώσεων εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, το 70% των εγκεφαλικών και το 1/3 των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου.
Μην σκέφτεσαι ότι η παχυσαρκία είναι αποκλειστικότητα των χοντρών Αμερικάνων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την παχυσαρκία ως μια χρόνια ασθένεια, βάζοντάς τη στην ίδια λίστα με τον διαβήτη ή την υπέρταση.
Όπως φανερώνει το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας των ΗΠΑ, το 29% των ανδρών και το 56% των γυναικών είναι υπέρβαρο (δηλαδή με ΔΜΣ πάνω από 25) ή παχύσαρκο (με ΔΜΣ πάνω από 30). Δυστυχώς, ο αριθμός των παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με την παχυσαρκία αυξάνεται σταθερά. Στην Ευρώπη, το ποσοστό της παχυσαρκίας στα παιδιά έφτασε το 30% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες κάτι το οποίο σημαίνει ότι η υγεία σου μπορεί να υποσκελιστεί από το junk food και την έλλειψη γυμναστικής. Η λύση σε αυτήν τη διατροφική επιδημία είναι να ψωνίζουμε έξυπνα και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας. Η λίστα των προϊόντων που ακολουθεί έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι φιλική για την υγεία σου αλλά και για το πορτοφόλι σου.
Τι περιμένεις λοιπόν; Ήρθε η ώρα να ψωνίσεις έξυπνα!

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΡΟΥΤΟ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Μπανάνα
Οι μαϊμούδες το είχαν πάρει χαμπάρι εδώ και αιώνες. Αυτό το κίτρινο φρούτο είναι γεμάτο τρυπτοφάνη, βασικό δομικό στοιχείο της σεροτονίνης - της μυστικής ηρεμιστικής ουσίας του σώματος μας. Οι αθλητές -ερασιτέχνες και μη- μασουλάνε μπανάνες, όχι μόνο για να ηρεμήσουν αλλά και για να ξεκουραστούν καθώς προσλαμβάνουν σύνθετους υδατάνθρακες. Και τα πλεονεκτήματα δεν τελειώνουν εδώ. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο κι έτσι καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν το στομάχι να διασπάει πρωτεΐνες, με τις οποίες τρέφονται οι μύες. Τέλος, αυτά τα φρούτα είναι υπερβολικά φτηνά σε σχέση με το βάρος τους.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: Μήλο
Ο γιατρός δεν έλεγε ψέματα, ένα μήλο την ημέρα μπορεί όντως να τον κάνει πέρα. Τρώγοντας ένα από τα αυτά τα φρούτα, εξοπλίζεσαι με φυτικές ίνες και πολύτιμα αντιοξειδωτικά (τα περισσότερα που περιέχονται σε φρούτο αυτής της κατηγορίας). Μάλιστα, χάρη σε ένα φλαβονοειδές με δύσκολο όνομα, την βαλανοκετόνη, η κατανάλωση μήλων μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών, καρδιακού επεισοδίου, Alzheimer, νόσο του Πάρκινσον και καρκίνο των πνευμόνων και του προστάτη.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΕΥΜΑ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Βρώμη
Αυτή η αφανής υπερτροφή σε βοηθάει να χάσεις βάρος με ένα μαγικό μίγμα φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων βραδείας καύσεως. Μια έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ απέδειξε ότι οι συμμετέχοντες που αύξησαν την καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών από 12 σε 24 γρ. πήραν 90 θερμίδες λιγότερες από αυτούς που έφαγαν την ίδια ποσότητα φαγητού αλλά
κατανάλωσαν λιγότερες φυτικές ίνες. Αν τρως βρώμη κάθε πρωί, θα χάσεις περίπου πέντε κιλά σε έναν χρόνο, χωρίς καν να το καταλάβεις. Επίσης, νέες έρευνες καταδεικνύουν ότι η βρώμη μειώνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ. Eεπιπροσθέτως, η βρώμη περιέχει 20 γρ. πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, προσφέροντας έτσι ενέργεια για δόμηση των μυών. Και το καλύτερο από όλα είναι ότι η τιμή της είναι σαφώς χαμηλότερη από αυτή των ανταγωνιστών της -χαμηλότερη από το ακριβό μούσλι και από τις νιφάδες καλαμποκιού. Αν θέλεις να γλυκάνεις το πρόγευμα σου, πρόσθεσε στη βρώμη μέλι, σταφίδες ή φρέσκα φρούτα.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: Παστέλι
Αυτή η τροφή είναι μια διατροφική βόμβα ενέργειας. Αποτελείται από το σουσάμι που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς). Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη άρα σε χορταίνει καλύτερα. Το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος ,το σελήνιο και ο φώσφορος που περιέχεται στο σουσάμι δίνουν στο παστέλι υψηλή βιολογική αξία. Προσοχή όμως στην ποσότητα καθώς δεν είναι καθόλου αθώο στον τομέα των θερμίδων.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνες που βοηθούν τη δόμηση των μυών και επίσης προβιοτικά που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερολογικού συστήματος και αυξάνουν την ανοσία στον οργανισμό σου. Για επιπλέον γεύση στο πιάτο σου πρόσθεσε μέλι, ξηρούς καρπούς ή παγωμένα μούρα.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: Γάλα με χαμηλά λιπαρά
Αυτό το γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο για την σωστή ανάπτυξη των οστών, είναι χαμηλό σε λιπαρά και παρ’ όλα αυτά δεν χάνει την κρεμώδη γεύση του. Επίσης, εμπεριέχει όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που είναι απαραίτητες για το ανοσοποιητικό σου. Το γάλα βοηθάει επίσης στην ανάπλαση των μυών, επειδή περιέχει υψηλά επίπεδα μαγνησίου και καλίου.

ΤΟ KAΛΥΤΕΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Καστανό ρύζι
Όπως και η βρώμη, το καστανό ρύζι περιέχει άφθονες φυτικές ίνες, τις οποίες πρέπει να βάλεις στον κατάλογο για μια υγιεινή ζωή. Τελεία και παύλα. Όχι μόνο εξαλείφει αυτές τις μικρές σουβλιές πείνας στο στομάχι σου, αλλά βελτιώνει το γαστρεντερολογικό σύστημα και μπορεί ακόμα να μειώσει και τις φλεγμονές. Φρόντισε να επιλέξεις την ποικιλία ολικής αλέσεως.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: πλιγούρι
Αυτός ο σπόρος δημητριακών εκτός του ότι θα σε κάνει να πεινάς λιγότερο τρώγοντας λιγότερη ποσότητα, θα σε γεμίζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για το νευρικό σου σύστημα, μαζί με πολύτιμες πρωτεΐνες. Έτσι, θα εξασφαλίσεις την ενέργειά σου για όλη την ημέρα. Είναι πανεύκολο στη χρήση και αποτελεσματικό για σένα που γυμνάζεσαι.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΛΑΔΙ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Παρθένο ελαιόλαδο
Όταν η συζήτηση φτάνει στο λάδι, το Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ο μεγάλος νικητής. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, μειώνοντας τα επίπεδα της γενικής και της κακής χοληστερόλης. Αυξάνει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθώς αντικαθιστά σε μια δίαιτα τα κορεσμένα λιπαρά. Περιέχει βιταμίνη Ε, προσφέροντας έτσι στον οργανισμό πολύτιμα αντιοξειδωτικά.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: Λάδι από κουκούτσια σταφυλιού
Όπως και το λάδι ελιάς το είναι πλούσιο αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, και η γεύση του δεν θα επισκιάσει κανένα από τα φαγητά σου.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΤΡΟΦΗ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Σόγια
Εκτός του ότι περιέχει πρωτεΐνες με όλα τα αμινοξέα, η σόγια περιέχει επίσης ισοφλαβόνες που βοηθούν στην μείωση της γενικής χοληστερόλης και προλαμβάνουν την αθηρωματική πλάκα.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: Φακές
Το όσπριο αυτό έρχεται δεύτερο σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης μετά τη σόγια. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι τις θεωρούν ξενέρωτες, οι φακές είναι μια κρυμμένη διατροφική ενίσχυση. Βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών και εξουδετερώνουν τα οξέα του σώματος. Όταν τις συνδυάζεις με τα δημητριακά αυξάνεις την περιεκτικότητα και τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης. Αν δεν προτιμάς να τις τρως σε σαλάτα, μπορείς να τις πολτοποιήσεις και να κάνεις μια πεντανόστιμη σούπα.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΛΑΧΑΝΙΚΟ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Καρότα
Φυσικά βελτιώνουν την όραση σου, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο όφελος που έχεις από αυτά τα πορτοκαλί λαχανικά. Είναι γεμάτα με βιταμίνη Α, που προλαμβάνει την υπερπαραγωγή κυττάρων στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος, κάτι που σημαίνει ότι λιγότερα νεκρά κύτταρα μπλοκάρουν τους πόρους σου. Περιέχουν επίσης καροτενοειδή - λιποδιαλυτά συστατικά, τα οποία καταπολεμούν διάφορες μορφές καρκίνου και μειώνουν τον κίνδυνο και την ένταση παθήσεων όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μάλιστα, σε σύγκριση με ένα πιο ακριβό λαχανικό, όπως το σέλερι, περιέχουν διπλάσιο ποσοστό φυτικών ινών και 270 φορές περισσότερη βιταμίνη Α.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: Μπρόκολο
Μπορεί να μην είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό, αλλά προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Ένα φλιτζάνι γεμάτο ψιλοκομμένο μπρόκολο περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο και έχει μια εξωφρενικά υψηλή συγκέντρωση βιταμινών (όπως βιταμίνες Α, C και Κ). Έρευνες από το πανεπιστήμιο John Hopkins, έχουν αποδείξει ότι η σουλφοραφάνη, μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται μέσα στο μπρόκολο, μπορεί να βοηθήσει στην μάχη κατά του καρκίνου. Αν δεν μπορείς να το φας σκέτο (αυτό σημαίνει χωρίς διάφορες σάλτσες και τυριά από πάνω), πολτοποιήσε το, φτιάξε μια βελουτέ σούπα και πάρτην μαζί σου στην δουλειά.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΕΣ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Σπανάκι
Ο μυώδης ναύτης είχε δίκιο - τουλάχιστον όσον αφορά αυτό το πράσινο λαχανικό. Το σπανάκι χτίζει τους μύες και βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη των οστών. Είναι επίσης γεμάτο φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και σελήνιο, τα οποία βοηθούν το συκώτι σας να τα βγάλει πέρα και αποτρέπουν τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer.Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, τα καροτενοειδή στο σπανάκι μπορούν να σκοτώσουν τα κύτταρα καρκίνου του προστάτη, ενώ η Β-καροτίνη βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έκλεισε! Απλά μην κάνεις τατουάζ άγκυρα στο μπράτσο και μην αρχίσεις να καπνίζεις πίπα.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: Λάχανο
Αυτός ο «μυρωδάτος» διαγωνιζόμενος είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι και σε θερμίδες αφού ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο λάχανο αντιστοιχεί μόνο σε 21 θερμίδες. Έτσι σε χορταίνει, χωρίς να σε παχαίνει. Περιέχει επίσης την σούπερ ουσία σουλφοραφάνη, οπότε είναι αποδεδειγμένα ένας πολεμιστής κατά του καρκίνου.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΡΟΥΤΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Φρέσκιες φράουλες
Μπορεί να τις θεωρείς ένα φρούτο πολυτελείας, που τρώγεται με σαντιγί στα διαλείμματα τουρνουά τέννις. Αλλά οι φράουλες είναι στην πραγματικότητα μια φτηνή επιλογή, αν σκεφτείς πόσα κερδίζει από αυτές. Εκτός από το ότι είναι τα μοναδικά φρούτα που έχουν τους σπόρους στο εξωτερικό μέρος, περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C, από οποιοδήποτε άλλο εσπεριδοειδές. Επίσης είναι πλούσιες σε κάλιο για τη γρήγορη αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: κατεψυγμένα μούρα
Αν δυσκολεύεσαι να βρεις φράουλες όλες τις εποχές του χρόνου, μπορείς να βασιστείς στα κατεψυγμένα μούρα. Αυτά σου προσφέρουν ένα κοκτέιλ συστατικών που καταπολεμούν τον καρκίνο, όπως κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε και διάφορα άλλα, που δεν χωράνε σε μια λίστα. Επιπλέον αποτελούν μια πονηρούτσικη επιλογή για να προσλαμβάνεις καθημερινά τα πέντε κομμάτια φρούτων και λαχανικών που συνιστούν οι διαιτολόγοι. Αγόρασε τα και πολτοποίησε τα ή κέρασε τον εαυτό σου ένα επιδόρπιο με γιαούρτι και μούρα.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΑΡΙ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Σκουμπρί
Το ψάρι είναι μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων . Μάλιστα, τα λιπαρά ψάρια, όπως οι , λούτσοι και οι σαρδέλες σου προσφέρουν ,μια εξωφρενικά μεγάλη ποσότητα από ω-3 λιπαρά οξέα, που βελτιώνουν την λειτουργία της καρδιάς αλλά και βιταμίνης D που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Τα φρέσκα ψάρια είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά ακόμα και τα παστά ή τα κατεψυγμένα προσφέρουν τα κατάλληλα ποσοστά θρεπτικών συστατικών. Τα παστά σε κονσέρβα κερδίζουν σε πόντους, λόγω του ότι κουβαλιούνται εύκολα παντού και κοστίζουν λιγότερο από τα φρέσκα ψάρια και μπορείς να βρεις προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ : Σαρδέλες
Ενώ οι σαρδέλες έχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά με το σκουμπρί, είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης D .Η βιταμίνη αυτή είναι υπεύθυνη για την μεταφορά των σημαντικών δομικών υλικών των οστών-ασβέστιο και φώσφορο-στα σημεία του σώματος που χρειάζεται να αναπτυχθούν τα κόκκαλα ή να επιδιορθωθούν.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Άπαχο φιλέτο
Ακόμα ένα φαγητό με κακή φήμη, το χοιρινό, μπορεί να αποτελέσει μια πολύ υγιεινή τροφή, με την προϋπόθεση να επιλέξεις το σωστό κομμάτι κρέατος. Το μπέικον, η πανσέτα και το ζαμπόν είναι πολύ δημοφιλή αλλά έχουν πολύ υψηλά ποσοστά λίπους. Ένα χοιρινό φιλέτο έχει πολύ λιγότερο λίπος από ένα στήθος κοτόπουλο. Βέβαια, μπορείς να βρεις και φθηνότερα κομμάτια χοιρινού αλλά δεν πρέπει να κάνεις εκπτώσεις με την υγεία της καρδιάς σου.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: Μπριζόλα χοιρινή χωρίς κόκκαλο
Ανά γραμμάριο πρωτεΐνης, οι χοιρινές μπριζόλες περιέχουν σχεδόν πέντε φορές περισσότερο σελήνιο (ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη) από το χοιρινό. Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Purdue της Αμερικής ανακάλυψαν ότι μια μερίδα 170 γρ. κάθε μέρα βοήθησε ανθρώπους που έκαναν δίαιτα να μην έχουν απώλεια μυϊκού ιστού.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ
ΝΙΚΗΤΗΣ: Κόντρα φιλέτο
Το κρέας είναι μια φανταστική πηγή πρωτεϊνών. Χρειάζεται όμως να γνωρίζεις πόσο λίπος έχει κάθε κομμάτι και πόσο στοιχίζει. Το κόντρα φιλέτο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας γιατί είναι το φθηνότερο κομμάτι με την μεγαλύτερη διατροφική αξία. Ένα μεσαίο κομμάτι 250 γρ. έχει την ακόλουθη διατροφική αξία: 661 θερμίδες, 185 mg χοληστερόλης, 73 γρ. πρωτείνης και 42 γρ. λίπους.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ: Κιλότο
Το αμέσως επόμενο καλύτερο μοσχαρίσιο κομμάτι είναι το κιλότο. Αν και είναι πιο ακριβό από το κόντρα φιλέτο, είναι πηγή περισσότερων πρωτεϊνών. Ένα μεσαίο κομμάτι 250 γρ. έχει την ακόλουθη διατροφική αξία: 671 θερμίδες, 283 mg χοληστερόλης, 73 γρ. πρωτείνης και 43 γρ. λίπους.


Πηγή rc-cafe

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai