Αδιέξοδο στην επίλυση της ελληνικής κρίσης, με τους Ευρωπαίους πολιτικούς να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την πραγματικότητα, «βλέπει» το περιοδικό «Der Spiegel».
«Η Ελλάδα χρεοκόπησε, αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν να χορηγήσουν νέα δάνεια δισεκατομμυρίων στη χώρα» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου μεγαλώνουν οι αντιστάσεις. «Πρέπει να αποχωρήσει η Αθήνα από το ευρώ;» διερωτάται το «Spiegel» και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σωτηρία της Ελλάδα κάνει κύκλους, καθώς δεν παρατηρείται καμία πρόοδος. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην «αισιοδοξία» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Νταβός, ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, αλλά και στην παραδοχή του επιτρόπου Ολι Ρεν ότι η Αθήνα χρειάζεται περισσότερα χρήματα και ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι πιθανόν να χρειαστεί να συνεισφέρουν με μεγαλύτερα ποσά. «Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος που ξεπερνά τα 350 δισ. ευρώ. Κι όμως, αντί να μειώνουν το οικονομικό φορτίο, εγκρίνουν νέα δάνεια στην Αθήνα για να μπορέσει να παλέψει το χρέος με νέο χρέος».
Στην Αθήνα κόμματα και πολίτες αγωνίζονται για να μην εξελιχθεί η λιτότητα σε κραχ. Στη Γερμανία, βασικό χρηματοδότη του πακέτου στήριξης, πολιτικοί και από τα δύο κόμματα του συνασπισμού, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους φιλελευθέρους, δεν πιστεύουν ότι θα υπερψηφιστεί από το γερμανικό κοινοβούλιο το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται ταχύτερα απ’ ό,τι πίστευαν το φθινόπωρο οι ευρωπαίοι πολιτικοί. Η τρόικα εκτιμά ότι υπάρχει πλέον μια τρύπα 15 δισ. ευρώ και ότι η Ελλάδα χρειάζεται 145 και όχι 130 δισ. ευρώ επιπλέον, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί. Η ελληνική οικονομία δεν είναι παραγωγική. Εκτός από ελαιόλαδο, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και λίγα χημικά, σχεδόν κανένα από τα ελληνικά προϊόντα δεν είναι κατάλληλο για εξαγωγή, γράφει το «Spiegel».
Αντιθέτως, η Ελλάδα εξαρτάται από τις εισαγωγές τροφίμων για να ταΐσει τον πληθυσμό της. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) που επισημαίνει ότι η Ελλάδα ζούσε επί χρόνια πάνω από τις δυνάμεις της και εκτιμά ότι τα μέτρα λιτότητας δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Η μόνη λύση είναι το βαθύ «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καταλήγουν οι οικονομολόγοι του DIW, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα σενάρια επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή
0 σχόλια