Ορυκτές πρώτες ύλες

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Το 70% των αναγκών της βιομηχανίας στην Ευρώπη βασίζεται σε ορυκτές πρώτες ύλες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εισάγεται. Αυτός είναι και λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε 


Πρωτοβουλία για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες (ΟΠΥ) για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής, όπου προτρέπει και τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν τοπική πολιτική στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών.
Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που υιοθέτησε την κατεύθυνση αυτή, μιας και κατέχει από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή αγορά, όπου, μαζί με τα αδρανή υλικά και τα μάρμαρα, βρίσκεται ο βωξίτης, το σιδηρονικέλιο, οι ποζολάνες, ο μπετονίτης, ο περλίτης, ο γύψος, η κίσσηρις και η ελαφρόπετρα.
Τότε γιατί δεν προχωράει τίποτα; Μια απάντηση έδωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ Χάρης Σμυρνιώτης μιλώντας στην ημερίδα "Εθνική Πολιτική για την αξιοποίηση των Ορυκτών Πρώτων Υλών" που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) όπου παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη των ΟΠΥ στην Ελλάδα.
“Αυτές οι υποδομές έπρεπε να είχαν γίνει πριν 15 χρόνια και με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας του ελλαδικού χώρου. "Οι χώρες στην κρίση επενδύουν στην έρευνα, ώστε σε εποχή ζήτησης να παράγουν έργο. Εμείς θα δούμε σε 7 χρόνια αποτελέσματα των εφαρμογών που προαναγγέλλονται και αυτό για να έχουν στρατηγικά αποθεματικά οι ευρωπαϊκοί εταίροι και η τρόικα", ανέφερε χαρακτηριστικά. Στάθηκε επίσης στην αξία και τη λειτουργία του ΙΓΜΕ, που "κινδυνεύει να κλείσει, όταν από τους 328 εργαζόμενους απολύονται οι 167, ενώ υπονομεύεται το έργο του Ινστιτούτου και η επιστημονική του εγκυρότητα".

    Ο Δ. Κολέρης από τη γενική διεύθυνση Φυσικού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ επισήμανε την ανάγκη προώθησης νέων τεχνολογιών που αυξάνουν τις επενδύσεις στον τομέα των φυσικών πόρων, τη διαμόρφωση βέλτιστων πρακτικών, τη δημοπράτηση δημόσιων μεταλλευτικών χώρων, τον προσδιορισμό των κρίσιμων υλικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον χωροταξικό σχεδιασμό και την έρευνα για την πρόσβαση στα κοιτάσματα ΟΠΥ, τον εκσυγχρονισμό της λατομικής/μεταλλευτικής νομοθεσίας και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς και τη διαχείριση και ανακύκλωση των αποβλήτων. Τόνισε επίσης την επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για να καμφθούν οι αντιδράσεις που παρουσιάζονται, καθώς και προγράμματα για τη μείωση και την αποκατάσταση των επιπτώσεων από την εξορυκτική δραστηριότητα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις εξελίσσονται σε απλή διαδικασία λίγων ημερών, δημιουργείται περιβαλλοντικό μητρώο κάθε έργου, ενώ οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις θα εντατικοποιηθούν.

    Η Μαρία Σπηλιοπούλου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη εξάρτηση από τις εισαγωγές σε ΟΠΥ κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής, την Κίνα, την Αυστραλία και τον Καναδά, στους περιορισμένους εξορυκτικούς χώρους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, λόγω μικρής επιφάνειας και ανταγωνιστικών χρήσεων γης, όπως οι περιοχές NATURA.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai