Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει να υπάρξει μία πιο ακριβοδίκαιη διανομή του πλούτου στη χώρα.
Ο πρόεδρος Ουέν Ζιαμπάο, ο οποίος έχει υπογραμμίσει τη σημασία της διατήρησης της κοινωνικής γαλήνης, έχει στηλιτεύσει «την επιδεικτική ροπή προς την πολυτέλεια και την τρυφηλότητα» αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε ξεσπάσει σάλος στην Κίνα όταν ένας χρήστης του Ιντερνέτ είχε κατόπιν έρευνας δημοσιεύσει φωτογραφίες πολλών υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, που φορούσαν πανάκριβα κοσμήματα.
Πλήθος επικριτικά σχόλια στο Ιντερνέτ δημιούργησαν τα πολυτελή ρούχα και αξεσουάρ που φορούσαν πολλοί από τους λαϊκούς αντιπροσώπους που συμμετείχαν στην ετήσια σύνοδο του κινεζικού Κοινοβουλίου.
«Άραγε οι αντιπρόσωποι αυτοί εκπροσωπούν πραγματικά τον λαό, μήπως η χώρα μας
πραγματικά έχει γίνει τόσο πλούσια;», αναρωτιέται με μεγάλη δόση ειρωνείας ένας χρήστης του Ιντερνέτ, σχολιάζοντας τη φωτογραφία της Λι Σιαολίν, θυγατέρας του πρώην πρωθυπουργού Λι Πενγκ, η οποία ήταν ντυμένη με ένα σύνολο Emilio Pucci αξίας 1.500 ευρώ.
Από την πλευρά του ένας χρήστης του Σίνα Ουέιμπο (ένα κινέζικο ανάλογο του Twitter) αναρωτιέται «ποιος θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα και τη στέγη των φτωχών;».
Πολλά άλλα περιπαικτικά σχόλια συνέκριναν την Λαϊκή Εθνοσυνέλευση με πασαρέλα μεγάλων οίκων μόδας, δεδομένου του μεγάλου αριθμού από επώνυμα ρούχα και τσάντες μεγάλης φίρμας, που παρελαύνουν από τους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.
Το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και φτωχούς στη σημερινή Κίνα διευρύνεται διαρκώς και αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για τα θεμέλια της κοινωνίας, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να εξουδετερώσει με το πενταετές σχέδιο για το 2011-15.
0 σχόλια