Από που προέρχεται η βανίλια;

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Βανίλια: ένα μυρωδάτο και μυστήριο συμπλήρωμα στο γλυκό μας... Από που προήλθε; Δείτε εδώ λοιπόν όλες τις πληροφορίες για τη βανίλια!




Η βανίλια είναι ένα "μπαχαρικό" το οποίο προέρχεται από την κατεργασία της ορχιδέας της βανίλιας. Έχει Νοτιοαμερικανική καταγωγή και λένε ότι το ανακάλυψαν ορειβάτες!

Στην πραγματικότητα οι Αζτέκοι και οι Μάγια διατηρούσαν ολόκληρες καλλιέργειες με αυτές τις ορχιδέες.

Οι παραπάνω λαοί χαρακτήριζαν την βανίλια ως «Μαύρο φρούτο ή Μαύρο λουλούδι». Αυτό γιατί ο καρπός της είναι κάτι σαν μαύρο φασολάκι και όχι άσπρο όπως το άνθος της!

Υπάρχουν ιστορικές αναφορές γι’ αυτούς τους λαούς, που δείχνουν να έχουν ως το εθνικό τους ποτό, ένα παχύρρευστο μείγμα από κακάο και βανίλλη. Αυτό το ποτό προοριζόταν για τους ευγενείς και τους πολεμιστές.

Η παραγωγή της εντοπίζεται στις παράκτιες περιοχές του Μεξικού και σε όλον τον κόλπο του. Κυρίως όμως στις πόλεις Veracruz και Papantla.

Η Ισπανία ανακάλυψε την βανίλια στις αρχές του δεκάτου έκτου αιώνα, στην εποχή των εξερευνήσεων. Στην πραγματικότητα όμως η ανακάλυψη της έγκειται στην συνάντηση του Hernan Cortes το 1519 με τον αυτοκράτορα των Αζτέκων Montezuma II.

Η βανίλια έγινε γνωστή στην αρχή όχι για την γεύση της, αλλά για άλλους πολλούς λόγους! Από διεγερτικό του νευρικού συστήματος, από βάμμα, ως αιθέριο έλαιο και μέχρι αντικαταθλιπτικό!

Επίσης προτάθηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες κατά των ρευματισμών αλλά χωρίς επιτυχία.

Η τεχνητή βανίλια - βανίλλη

Το 1884 o Δρ. Wilhelm Haarmann, ένας Γερμανός χημικός, κατάφερε και δημιούργησε την πρώτη τεχνητή βανίλλη από Coniferin, η οποία εξάγεται από την ρητίνη της ερυθρελάτης!

Βέβαια πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες ουσίες ως βάση για την δημιουργία τεχνητής βανίλιας. Αυτές είναι η ευγενόλη και το γαρύφαλλο, και αυτό γιατί έχουν πάνω κάτω όμοιους μοριακούς δεσμούς.

Το ίδιο επίσης μπορεί να συμβεί και με άλλα αγαθά που είναι και κατά πολύ λιγότερο ακριβά. Όπως ο πολτός των τεύτλων, υπολείμματα καραμέλας, υπολείμματα χαρτιού με κατάλληλη ζύμωση ακόμα και πετροχημικά!

Δεν σας έχει τύχει μια απλή σακούλα από μανάβικο για παράδειγμα να μυρίζει βανίλια; Αυτό είναι αποτέλεσμα των πετροχημικών
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, βανίλλη μπορεί να αναφερθεί ως συστατικό τροφίμων, από την απλή αναφορά της ως «γεύση».
Οπότε καταλαβαίνετε ότι οι αυτοί που "ελέγχουν την αγορά" θέλουν να επιτύχουν το απόλυτο. Δηλαδή γεύση και μυρωδιά βανίλιας, χωρίς ίχνος φυσικών στοιχείων αυτής...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai