Βεβαίως και λεφτά υπάρχουν

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Επαίτης με «καβάντζα» 15 δισ. το χρόνο…
Την ίδια ώρα που η χώρα μας χτυπά για ακόμη μία φορά την πόρτα των κοινοτικών εταίρων και δανειστών της, σήμερα στις Βρυξέλλες, 


ζητώντας παράταση του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου και περαιτέρω χρηματοδότηση, τα απαραίτητα κεφάλαια είναι ήδη διαθέσιμα, και μάλιστα στην Ελλάδα. Αρκεί να τα εντοπίσουμε…

Η φοροδιαφυγή, ακόμη και σήμερα που η ύφεση συγκλονίζει την ελληνική οικονομία και εξολοθρεύει τη διαθέσιμη ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη πηγή κοινωνικής και οικονομικής αδικίας στη χώρα μας.

Αποτελεί την πηγή του κακού, καθώς στρεβλώνει τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, εντείνει τις ανισότητες μεταξύ των οικονομικά ισχυρών και αδύναμων και στερεί πολύτιμα έσοδα από το κράτος, το οποίο για να τα υποκαταστήσει καταφεύγει σε απαράδεκτες πρακτικές, όπως η υπερφορολόγηση, τροφοδοτώντας έτσι περαιτέρω την ύφεση.

Εάν έστω και ένα τμήμα της φοροδιαφυγής αυτής, την οποία το ίδιο το κράτος υπολογίζει σε χαμένα έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ ετησίως, πατασσόταν, δεν θα υπήρχε ανάγκη ούτε για υπερφορολόγηση, ούτε για χαράτσια στα ακίνητα, ούτε για τέλη επιτηδεύματος και για τα λοιπά φορομπηχτικά μέτρα, που οδήγησαν τη χώρα σε ύφεση της τάξης του 20% την τελευταία τριετία.

Αντίστοιχα, δεν θα υπήρχε ανάγκη για νέα παρακάλια προς τους ηγέτες της ευρωζώνης και συνέχιση του διεθνούς διασυρμού της χώρας.

Βεβαίως και λεφτά υπάρχουν.

Όσο, όμως, η Πολιτεία αρνείται να ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι στους καταλόγους των βεβαιωμένων ανείσπρακτων φόρων, ώστε να δει πόσα έχει πραγματικά λαμβάνειν από τα περίφημα 30 δισ. ευρώ και όσο δεν κινείται αποτελεσματικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία υπολογίζει σε 15 δισ. ευρώ ετησίως, τα λεφτά αυτά θα παραμένουν άπιαστο όνειρο.

Μολονότι έχει επανειλημμένως εξαγγελθεί, από σειρά κυβερνήσεων στη διάρκεια του τελευταίου έτους, η περίφημη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος παραμένει στα χαρτιά, ενώ αδρανή παραμένουν και τα όργανα που έχουν ήδη θεσπιστεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με μόνη εξαίρεση την μάλλον αποσπασματική δράση του ΣΔΟΕ, ουδεμία δράση υφίσταται για την πάταξη αυτής της σύγχρονης νεοελληνικής μάστιγας.

Ποιο είναι το έργο της περίφημης Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής; Τι έχουν καταφέρει έως τώρα οι οικονομικοί εισαγγελείς; Ποια είναι τα αποτελέσματα των περίφημων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων φορολογικών και συναλλακτικών ή ακόμη και καταθετικών στοιχείων, που τόσο έχουν διαφημιστεί;

Ποιος από τους αρμοδίους στον φοροελεγκτικό μηχανισμό έψαξε κατά τρόπο συστηματικό να εντοπίσει, εάν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος των εμπλεκομένων οι καταθέσεις ύψους 80-90 δισ. ευρώ, που έκαναν φτερά την τελευταία τριετία από τα γκισέ των ελληνικών τραπεζών;

Τίποτε συγκροτημένο, τίποτε ολοκληρωμένο, τίποτε που να δικαιολογεί τον ισχυρισμό ότι κάτι γίνεται στην Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μόνον αποσπασματικές ειδήσεις ότι εντοπίστηκε αντιδήμαρχος κάπου στη Στ. Ελλάδα με καταθέσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ…

Από τη στήλη αυτή έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι στο έργο της επίσημης Πολιτείας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος αρωγός ο ιδιωτικός τομέας και οι ελεγκτικές εταιρίες που αυτός διαθέτει.

Πρόκειται για μια λύση ανέξοδη, καθώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ποσοστό των εσόδων που θα αποφέρει και άρτια, καθώς θα υλοποιηθεί από επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι έχουν ήδη γνώση του αντικειμένου.

Ας βάλει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση από μια ελεγκτική εταιρία «δίπλα» σε κάθε κλάδο. Μία για τους γιατρούς, μία για τους δικηγόρους, ή για όποιο επιχειρηματικό ή επαγγελματικό κλάδο η ίδια κρίνει ότι τούτο είναι απαραίτητο.

Αντίστοιχα, ας κάτσει κάτω και ας προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο, βάσει του οποίου ο Έλληνας θα νιώσει ότι είναι προς το συμφέρον του να δηλώνει τα εισοδήματά του, μέσω είτε κινήτρων είτε απαλλαγών, είτε με όποιον τρόπο κρίνει πρόσφορο και δόκιμο.

Ας μπει ,όμως, ένα τέλος σε αυτήν την ιστορία, η οποία απειλεί με εξαφάνιση ένα κράτος ολόκληρο…

του Ν.Γ. Δρόσου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai