Διεθνής Τόνωσης ρευστότητας

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Διεθνής επιχείρηση "τόνωσης" ρευστότητας
Συμμετέχοντας στο παγκόσμιο μπαράζ διευκόλυνσης της πιστωτικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σήμερα σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,75%.



Λίγο νωρίτερα η ΒοΕ ανακοίνωσε ότι αυξάνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων κατά 50 δισ. στερλίνες, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε αιφνιδιαστική, νέα μείωση επιτοκίων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Nationalbanken, η κεντρική τράπεζα της Δανίας, μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο αρνητικό ρεκόρ του μείον 0,2%. Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας έχει στόχο να διατηρηθεί σταθερή η κορόνα στις αγορές συναλλάγματος.

Η απόφαση του συμβουλίου της ΕΚΤ να περικόψει τα επιτόκια κατά 0,25% στη Φρανκφούρτη ήταν αναμενόμενη για την πλειονότητα των αναλυτών.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης μείωσε το βασικό επιτόκιο επαναχρηματοδότησης στο 0,75%, το επιτόκιο του μηχανισμού margin δανεισμού επίσης κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5% και το επιτόκιο του μηχανισμού καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,0%.


Draghi: Επιδείνωση ανάπτυξης σε όλη την ευρωζώνη

Η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να είναι αδύναμη, με έντονες αβεβαιότητες που επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, κατά την καθιερωμένη ομιλία του μετά την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ.
"Παρατηρούμε επιδείνωση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας ή των χωρών που δεν είχαν τέτοια εμπειρία στο παρελθόν", σημείωσε.

Αναφορικά με τις τράπεζες, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Η ισχύς των ισολογισμών τους θα αποτελέσει παράγοντα - κλειδί ως προς την παροχή πιστώσεων στις οικονομίες και την ομαλοποίηση όλων των καναλιών ρευστότητας.

Σημείωσε ότι οι επιπτώσεις από τις έκτακτους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ (LTRO's) θα χρειαστούν χρόνο για να φανούν, ενώ σε σχέση με τις αλλαγές στους τίτλους που κάνει αποδεκτούς ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας, σημείωσε ότι θα αλλάξουν εκ νέου, άλλά όχι σύντομα.

Ακόμη, καλωσόρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 29 Ιουνίου και σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως "εκπρόσωπος" των EFSF-ESM.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,75%, σε μια προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης, συνεχίζοντας τις κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε "κάποιος συντονισμός που να επεκτείνεται πλέον της συνήθους ανταλλαγής απόψεων για τον επιχειρηματικό κύκλο, τις οικονομίες και την παγκόσμια ζήτηση".

Ο κ. Mario Draghi, στην ομιλία του σημείωσε ότι η απόφαση μείωσης των επιτοκίων ήταν ομόφωνη "και αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα".

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό, δήλωσε ότι «οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης παραμένουν σημαντικοί».

Πρόσθεσε πάντως ότι, πέρα από το βραχυπρόθεσμο πεδίο, "περιμένουμε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει σταδιακά, αν και η ορμητικότητά της θα περιορίζεται από μια σειρά παράγοντες.»

Ειδικότερα, οι εντάσεις σε ορισμένες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης και οι επιπτώσεις τους στις πιστωτικές συνθήκες, είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Draghi προβλέπει ότι με βάση τις τιμές των συμβολαίων του πετρελαίου, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται μέσα στο 2012 και οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν περιορισμένες.

Επανέλαβε επίσης ότι «όλα τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής (που λαμβάνει η ΕΚΤ) είναι πρόσκαιρα» και η ΕΚΤ παραμένει σε πλήρη ικανότητα διασφάλισης της μεσοπρόθεσμης σταθερότητας τιμών, δρώντας εγκαίρως και αποφασιστικά.


Ποσοτική χαλάρωση από την Τράπεζα της Αγγλίας

Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας. Προχώρησε ωστόσο σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες, στα 375 δισ.

Η απόφαση της ΤτΑ ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη από αναλυτές και επενδυτές. Αυτό που προκαλεί αίσθηση, ωστόσο, είναι πως στη σχετική ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναφέρει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επανεξεταστεί, τονίζοντας μάλιστα πως "η αδύναμη παραγωγή συνεπάγεται πως τα περιθώρια υποχώρησης της οικονομίας είναι επίμονα και μπορεί να διευρυνθούν".

Η ΤτΑ αναφέρει επίσης πως το ΑΕΠ της Γηραιάς Αλβιόνας έμεινε σχεδόν αμετάβλητο τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ καταγράφηκε συρρίκνωση της παραγωγής τα δύο τελευταία τρίμηνα. Επισημαίνει, δε, πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 4 μήνες.

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στην Κίνα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, το βασικό καταθετικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 3%, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε κατά 31 μονάδες βάσης στο 6%.


ΗΠΑ και Αυστραλία

Κι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δράσει τον τελευταίο μήνα για περαιτέρω διευκόλυνσης της πιστωτικής πολιτικής.

Η αμερικανική Fed επέκτεινε μηχανισμό επιμήκυνσης των λήξεων ενεργητικών για μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων πρόσφατα, και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μ.β. τον Μάιο και επιπλέον 25 μ. β. στο 3,5% τον Ιούνιο.
Euro2day

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai