Σχεδιάζουν νέο "κούρεμα"

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012 ,

Reuters: Σχεδιάζουν νέο "κούρεμα" για Ελλάδα
Eυρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται ένα τελευταίο σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει περαιτέρω το χρέος της και να παραμείνει στην ευρωζώνη, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα το Reuters.


Bάσει του σχεδίου, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα υποστούν "κούρεμα" έως και 30%.

Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν ήδη υποστεί ζημίες από το "κούρεμα" των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI), αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό να επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της φερεγγυότητας και ως εκ τούτου μια νέα αναδιάρθρωση ίσως είναι αναγκαία, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ο νέος στόχος του κουρέματος θα είναι η μείωση του χρέους κατά 70-100 δισ. ευρώ ώστε να φτάσει το 100% ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν ζημίες στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν, ενώ πιθανή είναι και η εμπλοκή των κρατών.

Κάτι τέτοιο όμως ίσως συνεπάγεται πως τόσο η ΕΚΤ όσο και ορισμένες κεντρικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

Ο σχεδιασμός είναι σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν λάβει χώρα επίσημες συζητήσεις, όμως είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι εκτός τροχιάς, τονίζεται στο δημοσίευμα.Αξιωματούχοι περιγράφουν το νέο πιθανό κούρεμα ως την τελευταία ελπίδα της Ελλάδας να καταστεί φερέγγυα καθώς ο αρχικός στόχος το χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 είναι ήδη μακρινός.

Μία από τις επιλογές που εξετάζονται εμπλέκει την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στο ευρωσύστημα. Θα κουρέψουν (write down) την αξία των ομολόγων που κατέχουν σε ποσοστό έως 30%.

Η συνολική έκθεση του επίσημου τομέα στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει και τα διμερή δάνεια είναι περίπου 220 - 230 δισ. ευρώ. Έτσι, κούρεμα 30% θα αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από 70 δισ. ευρώ, υποστηρίζει αξιωματούχος. Άλλος εκτιμά ότι το ποσό θα είναι στα 70 - 100 δισ. ευρώ και εξαρτάται από το πώς θα προχωρήσει το σχέδιο.

«Είναι πολύπλοκο και η ακριβής μέθοδος δεν έχει αποφασιστεί ακόμα επειδή είναι πολύ νωρίς», είπε η μια πηγή στο πρακτορείο.

Οι Ευρωπαίοι εξέτασαν το ενδεχόμενο του κουρέματος στα δάνεια του επίσημου τομέα πέρυσι, όταν σχεδιαζόταν το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο εστίασε στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI).

H συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) κρίθηκε πολιτικά πολύ ευαίσθητη και πέρασε στο παρασκήνιο. Ένας αξιωματούχος το χαρακτήρισε αυτό χαμένη ευκαιρία και εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

«Το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν καταφέραμε να 'κουρέψουμε' τότε τα ελληνικά ομόλογα που ήταν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Αυτό ήταν πραγματικά πολύ-πολύ ανόητο», ανέφερε.

Σε πολιτικό επίπεδο είναι πολύ ευκολότερο για τους πολιτικούς να βάλουν την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να δεχθούν απώλειες από τα χαρτοφυλάκιά τους παρά τις κυβερνήσεις. Για τις τελευταίες θα σήμαινε ότι οι φορολογούμενοι θα υφίσταντο άμεσες απώλειες.

Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει το πρακτορείο, η διαδικασία έχει επιπλοκές. Πρώτον ορισμένες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει πιθανότατα να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Δύο αξιωματούχοι υπέδειξαν τη γαλλική, την κυπριακή και αυτήν της Μάλτας ως τις πλέον εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα. Πιθανότατα αυτές θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση. Δύο αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι κατά πάσα πιθανότητα και η ΕΚΤ θα χρειαστεί βοήθεια για τον ισολογισμό της. Eρωτηθείσα μάλιστα μία εκ των τεσσάρων πηγών του πρακτορείου, ανέφερε ότι η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα "έχει μεγάλο ποσό, πολύ μεγάλο".

«Η καλύτερη επιλογή είναι να γίνει το OSI στα βιβλία της ΕΚΤ. Πιθανότατα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά αυτό πολιτικά θα ήταν πιο αποδεκτό από την απώλεια χρημάτων φορολογουμένων», πρόσθεσε ένας εκ των ερωτηθέντων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai