Η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της ανεργίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για βελτίωση τους επόμενους μήνες καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ταλανίζεται από βαθιά ύφεση.
Υπενθυμίζεται ότι η ανεργία σκαρφάλωσε στο 23,1% της εργατικής δύναμης της χώρας τον περασμένο Μάιο, μεταφραζόμενη σε πάνω από 1,1 εκατ. άτομα χωρίς δουλειά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Επιπλέον, οι διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που απαρτίζουν τον κυβερνητικό σχηματισμό στο θέμα των περικοπών ύψους 11,6 δισ. ευρώ και ειδικότερα της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο προκαλούν προβληματισμό και ερωτηματικά για την συνοχή του.
Κι όμως σ’ αυτό το κατάμαυρο σκηνικό διαφαίνονται κάποιες αχτίδες φωτός.
Πρώτα απ’ όλα η γενικά καλή πορεία του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο Α' εξάμηνο παρά την βύθιση της οικονομίας.
Δεν είναι λίγο να συρρικνώνεται το πρωτογενές έλλειμμα στα 490 εκατ. ευρώ έναντι 4 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα το 2011 και 3,6 δισ. ολόκληρη την χρονιά.
Αν, όπως συνήθως συμβαίνει στο Β' εξάμηνο, η εκτέλεση του προϋπολογισμού πάει καλύτερα θα πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι ο φετινός στόχος για πρωτογενές έλλειμμα ίσο με 1,8-2 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί.
Το ίδιο ισχύει για το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που μπορεί να υποχωρήσει κοντά στα 14 δισ. ευρώ από 19,6 δισ. πέρυσι.
Δεν νομίζουμε ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία δεν τα βλέπουν όλα αυτά.
Ισως αυτό εξηγεί εν μέρει την αύξηση του αριθμού των οικονομολόγων που δήλωσαν στη μηνιαία έρευνα του Reuters ότι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ τους επόμενους 12 μήνες.
Αυτή την φορά οι 45 από τους 64 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα διατύπωσαν την ανωτέρω άποψη έναντι 35 από 64 τον Ιούνιο παρότι εμφανίσθηκαν πιο απαισιόδοξοι για την συρρίκνωση της οικονομίας φέτος και του χρόνου σε σχέση μ’ ένα μήνα πριν.
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που ίσως προμηνύει αλλαγή των προσδοκιών της αγοράς προς το καλύτερο για την Ελλάδα αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη.
Οι ίδιοι προέβλεψαν μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο 8% το 2012 από 9,3% το 2011.
Άλλος καλός οιωνός είναι η αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Όμως, δεν είναι οι μόνες θετικές εξελίξεις.
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συζητήσει το καθεστώς του «προνομιακού πιστωτή» που απολαμβάνει στα κρατικά ομόλογα ίσως σηματοδοτεί την αποδοχή του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της.
Επιπλέον, η δημόσια τοποθέτηση του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για την ανάγκη δημοσιονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη ανοίγει πιθανώς τον δρόμο για εκδόσεις ευρωομολόγων στο μέλλον.
Κι όλα αυτά χωρίς να έχουμε συνυπολογίσει την όποια θετική επίδραση από την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση της περιόδου εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος κατά δυο χρόνια μέχρι και το 2016.
Μπορεί λοιπόν η συνεχιζόμενη άνοδος της ανεργίας και η περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας να προκαλεί πόνο και να θέτει εμπόδια στην έξοδο της χώρας από το τούνελ, όμως κάποιες αχτίδες φωτός αρχίζουν να φαίνονται στο βάθος.
Αρκεί οι πολιτικές σκοπιμότητες και αγκυλώσεις να μην τις ακυρώσουν.
Dr. Money
0 σχόλια