Χρόνια τώρα η Ελλάδα υπόσχεται ότι θα εντείνει τις προσπάθειές της να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Μόλις τώρα, όμως, η Αθήνα είναι έτοιμη να υπογράψει φορολογική συμφωνία με την Ελβετία, ελπίζοντας ότι αυτό θα της αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων. Οι επικριτές, ωστόσο, τονίζουν πως η συμφωνία αυτή δεν θα κάνει και μεγάλη διαφορά, γράφει το Der Spiegel.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χρόνια. Αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα και η Ελβετία θα οριστικοποιήσουν -επιτέλους- μια φορολογική συμφωνία τον Σεπτέμβριο που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων στην Αθήνα. Έχοντας ως μοντέλο τις αντίστοιχες συμφωνίες που υπέγραψε η Ελβετία με τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστρία, η συμφωνία βάζει στο στόχαστρο τα δισεκατομμύρια ευρώ που εκτιμά η Αθήνα ότι έχουν... παρκάρει οι πλούσιοι Έλληνες στην αλπική χώρα για να αποφύγουν τη φορολόγηση στην Ελλάδα.
Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, η κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας θέλει τώρα να εφαρμόσει τη συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να βρεθούν δισεκατομμύρια ευρώ για τα ταμεία της Αθήνας. Υπάρχει όμως ένας ακόμα λόγος γι' αυτήν τη βιασύνη: ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, χρειάζεται να δείξει ότι παίρνει στα σοβαρά τη μεταρρύθμιση. Η Ελλάδα χρειάζεται απελπισμένα κάποιο σημείο νίκης στη μάχη της κατά της ανεξέλεγκτης φοροδιαφυγής.
Ο Α. Σαμαράς χρειάζεται να δείξει την αποφασιστικότητά του για το θέμα στους διεθνείς πιστωτές της χώρας. Πράγματι, το ζήτημα αυτό αποτέλεσε θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στο Βερολίνο την Παρασκευή. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δείξει στους τίμιους φορολογούμενους ότι οι άτιμοι συμπατριώτες τους δεν μπορούν να τη γλυτώσουν τόσο εύκολα.
Η πρώτη συζήτηση αναφορικά με μια διμερή φορολογική συνθήκη μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας έγινε πριν από δύο χρόνια. Τον περασμένο χρόνο, υπήρξαν δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο ότι η συμφωνία ήταν θέμα χρόνου. Από τότε, ωστόσο, δεν έχουν γίνει και πολλά. Οι Έλληνες με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία λίγα είχαν να φοβηθούν.
Η καθυστέρηση, σύμφωνα με τον Φίλιππο Σαχινίδη, οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. Ο κ. Σαχινίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε για ένα σύντομο διάστημα υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Η θητεία του συνέπεσε με την υπογραφή των φορολογικών συμφωνιών της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Βρετανία.
«Από τότε θα μπορούσαμε να έχουμε υπογράψει τη συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή», δήλωσε στο Spiegel Online ο κ. Σαχινίδης. «Ωστόσο, τόσο εγώ όσο και ο διάδοχός μου ήμασταν της άποψης ότι η εντολή μας ήταν περιορισμένη και πως μόνο η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να οριστικοποιήσει και να υπογράψει τη συμφωνία».
Όμως, ακόμα και αν υπογραφεί η συμφωνία τον Σεπτέμβριο, όπως αναμένεται, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον θα ωφεληθεί ο ελληνικός κορβανάς. Ο υπολογισμός των ποσών που έχουν καταθέσει στην Ελβετία οι Έλληνες είναι δύσκολος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ποσό που υπάρχει σε ιδιωτικούς καταθετικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα είναι κατά 35% μειωμένο σε σχέση με την κορυφή των σχεδόν 200 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2009. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των 70 δισ. ευρώ πιθανότατα βγήκε στο εξωτερικό. Τόσο οι ελβετικές όσο και οι γερμανικές τράπεζες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να δώσουν σε αυτό το χρήμα ένα καινούριο… σπίτι.
Πάντως, δεν είναι αφορολόγητο όλο το ρευστό που φεύγει από την Ελλάδα. Πολλοί τίμιοι Έλληνες έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό φοβούμενοι ότι η χώρα θα έφευγε από την ευρωζώνη.
Η Ελβετία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι δεν έχει ιδέα πόσα χρήματα έχουν καταθέσει οι Έλληνες στις τράπεζές της. «Η ελβετική κυβέρνηση δεν κρατά στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία», δήλωσε στο Spiegel Online εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.
Σύμφωνα πάντως με την ελβετική χρηματοοικονομική Helvea, η οποία παρέχει την πιο ακριβή εκτίμηση, υπολογίζεται ότι οι Έλληνες έχουν μεταφέρει περίπου 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία, το 99% εκ των οποίων δεν έχει δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές
0 σχόλια