Πώς ο πληθωρισμός μειώνει το χρέος και τα ελλείμματα
Ο πληθωρισμός δεν είναι πάντοτε κακός. Οι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι ο πληθωρισμός βοηθάει τα κράτη να ξεπεράσουν τη δημοσιονομική κρίση, διότι κάνει πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Για παράδειγμα, αν μια χώρα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση μισθών κατά 10% και ο πληθωρισμός είναι 2%, τότε θα πρέπει να περικόψει τις αποδοχές κατά 8%. Αν ο πληθωρισμός είναι 10%, αρκεί να μην προχωρήσει σε καμία αύξηση μισθών. Αρκεί το πάγωμα των μισθών. Το πάγωμα των μισθών είναι πιο εύκολο και προκαλεί μικρότερες αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και την ανάπτυξη από ό,τι η μείωση μισθών. Αυτό έχει επισημανθεί και από μελέτη του ΔΝΤ.
Μια άλλη έμμεση συνέπεια του πληθωρισμού είναι ότι «φουσκώνει» το ονομαστικό ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα έσοδα, εφόσον δεν μειωθεί η κατανάλωση. Οι φόροι, όπως ο ΦΠΑ, εφαρμόζονται στις ονομαστικές τιμές και όχι στις αποπληθωρισμένες. Επειδή αυξάνονται οι τιμές, μπορεί να αυξηθεί ο τζίρος της οικονομίας και να ενισχυθεί το ονομαστικό ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή μπορεί να βελτιώσει λογιστικά την εικόνα του χρέους προς ΑΕΠ. Αυτό υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού.
Κίνδυνοι
Ωστόσο, ο πληθωρισμός ενέχει πολλούς κινδύνους και για τον λόγο αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή στην παρακολούθηση των τιμών. Κατ’ αρχάς διευρύνει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, επιδεινώνοντας την αιτία που προκάλεσε την κρίση. Επιπλέον, ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ σε αύξηση επιτοκίων, προκαλώντας αύξηση του κόστους δανεισμού για τα κράτη, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ωστόσο, η πράξη δείχνει ότι η ΕΚΤ ακολουθεί προσεκτικά μια χαλαρή νομισματική πολιτική, αφήνοντας το ευρώ να πέσει κάτω από το 1,20 δολάριο, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν στο 1,42 δολάριο.
Τέλος, ο πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η υποτίμηση του ευρώ κατά 10% ενισχύει τον πληθωρισμό κατά 0,7 της μονάδας, ένα χρόνο μετά την υποτίμηση. Η άνοδος των τιμών από εισαγόμενα προϊόντα εκτός Ευρωζώνης μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω μείωση της ζήτησης, με αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη.
0 σχόλια