ΛΑΓΑΝΑ

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013


ΛΑΓΑΝΑ
Περιγραφή
Η λαγάνα αυτή είναι πολύ νόστιμη και έχει γεύση σαν τα κουλούρια που πουλάνε στο δρόμο. Πιστεύω θα είναι πολύ ωραία και για σάντουιτς.


Τι χρειαζόμαστε:
·        2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
·        1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
·        1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
·        1 κ.σ. αλάτι
·        2 κ.σ. λάδι ή ταχίνι
·        2 κ.σ. ζάχαρη
·        λίγο σουσάμι

Πως το κάνουμε:

2.    Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
3.    Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
4.    Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.

5.    Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15'-20'.
6.    Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη συνταγή αυτή τη βρήκα στο site της Βέφας. Πλέον έχει βάλει δεύτερη συνταγή που βάζει 60γρ μαγιάς αντί για 20. Νομίζω πως η μόνη διαφορά είναι στο πόσο αφράτη θα γίνει η ψίχα (ανάλογα με το πόση μαγιά θα βάλετε).
Η συνταγή επίσης έλεγε λάδι ή βούτυρο λιωμένο. Εγώ χρησιμοποιώ πάντα λάδι. Όμως έχω αντικαταστήσει το λάδι κάποιες φορές με ταχίνι και βγαίνει και πάλι τέλεια. Αν λοιπόν δε θέλετε να βάλετε καθόλου λάδι, βάλτε ταχίνι.
Αλεύρι η συνταγή έλεγε χωριάτικο ή μαλακό. Εγώ μαλακό δε βάζω ποτέ στα ψωμιά. Χρησιμοποιώ το αλεύρι που είναι για ζυμωτά. Συνήθως βάζω 700γρ αλεύρι για ζυμωτά και 300γρ αλεύρι ολικής. Το έχω κάνει όμως και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και βγαίνει και πάλι τέλεια.
Εμένα οι λαγάνες μου αρέσει να είναι λεπτές, οπότε όταν τις φτιάχνω, τις κάνω να είναι γύρω στο μισό δάχτυλο σε πάχος. Όταν φουσκώσουν γίνονται γύρω στο 1 δάχτυλο.
Επίσης φτιάχνω μια δόση την Κυριακή. Η μια φαγώνεται επί τόπου και μένουν και 2 για το πρωί της Δευτέρας (οπότε φτιάχνω και δεύτερη δόση).
Όσον αφορά το χρόνο αναμονής και πάλι έχω κάνει πολλές δοκιμές. Έχω δοκιμάσει να αφήσω γύρω στα 45 λεπτά τη μαγιά μέχρι να φουσκώσει (σε ζεστό μέρος) και μετά να φτιάξω τη ζύμη και να την αφήσω έτσι μέχρι το επόμενο πρωί (αλλά σε δροσερό μέρος). Μετά να χωρίσω σε μπάλες, να φτιάξω λαγάνες και να τις ξαναφήσω να φουσκώσουν. Μια χαρά έγινε. Επίσης έχω δοκιμάσει να αφήσω απλώς τη μαγιά για 45 λεπτά σε ζεστό μέρος και μετά να συνεχίσω κανονικά (δηλαδή απλώς να μην περιμένω τις 12 ώρες) και πάλι έγιναν μια χαρά.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai