Κύπρος: Ραγδαίες εξελίξεις

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Ραγδαίες εξελίξεις και νέα πρόταση για τις καταθέσεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο. Για αύριο στις έξι το απόγευμα μετατέθηκε τελικά η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.


Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, κατέθεσε τροποποιημένη πρόταση για το κούρεμα των καταθέσεων ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Βουλής.
Μετά την εξέλιξη αυτή αναβάλλεται εκ νέου η απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με πληροφορίες είναι η διασύνδεση του τέλους του κουρέματος των καταθέσεων με τα έσοδα του φυσικού αερίου και το πιο ισορροπημένο τέλος για τους μικροκαταθέτες.

Η νέα πρόταση συγκεντρώνει 5,8 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα και το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

H αρχική συμφωνία έκανε λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%.

Η νέα πρόταση επιβαρύνει λιγότερο εκείνους που έχουν καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, επιβάλλοντας φόρο 3% σε αυτές τις καταθέσεις.

Για τα ποσά από 100.000 έως 500.000 ευρώ προβλέπεται φόρος 10% και για εκείνους με ποσά άνω των 500.000 ευρώ, ο φόρος ανεβαίνει στο 15%.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης για να εξετάσει τη νέα πρόταση.

“Εφόσον το ποσό παραμένει στα 5,8 δισ. ευρώ, νομίζω ότι θα έχει τη στήριξη όλων. Όμως, οι υπουργοί και η τρόικα θα πρέπει, βέβαια, να ακούσουν συγκεκριμένα μεγέθη και να δουν αποδείξεις ότι αυτό θα δουλέψει”, σημειώνει αξιωματούχος.

Από χθες ο Ολι Ρέν έχει αποδεχθεί να συζητηθεί η νέα πρόταση αρκεί να αποφέρει το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημερώνει αυτή την ώρα την Βουλή και αμέσως μετά τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974»

Έκκληση σε δραματικούς τόνους για την κύρωση της συμφωνίας στην σημερινή ψηφοφορία-θρίλερ απηύθυνε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την δήλωσή του στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ενώ σημείωσε πως
«ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974. Γνωρίζετε ότι έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία».

«Δεν είναι ώρα να πούμε ποιοι φταίνε. Έπρεπε να αποφασίσω ποια από τις δύο λύσεις θα είχε τις λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναστασιάδης. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα να υπερψηφίσουν κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή την πρόταση του Eurogroup για «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις.

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος»

Επίσης τόνισε πως θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ προκειμένου να αλλάξουν οι όροι έστω και την τελευταία στιγμή για τους μικροκαταθέτες. «Αν επέλεγα την άτακτη χρεοκοπία θα κατέρρεε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, θα χανόντουσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα έβγαινε η χώρα εκτός ευρώ. Δεν θα δεχτώ την απομείωση των καταθέσεων. Ανέλαβα και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Η συνεισφορά των καταθετών θα είναι εφάπαξ, μία και μόνη φορά, αφού θα είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος, ενώ θα δοθούν και μετοχές των τραπεζών. Όσοι αφήσουν τα χρήματα τους για δύο χρόνια στις κυπριακές τράπεζες θα λάβουν ομόλογα στο ήμισυ της αξίας των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο».

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα. Η έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή. Ωστόσο, κατόπιν εισήγησης του Νίκου Αναστασιάδη, και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις για άμεση επικύρωση της συμφωνίας, η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15:15 το μεσημέρι.

Ασφυκτικό «πρέσινγκ» από την ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα η απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων, ενώ κυπριακά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι υπάρχει παρέμβαση από την ΕΚΤ ώστε να μην ληφθεί απόφαση για τη μη λειτουργία των τραπεζών αύριο. Μάλιστα, χθες βρέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να πείσουν τον κ. Αναστασιάδη να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Ισορροπίες τρόμου στην ψηφοφορία

Από μία κλωστή «κρέμεται» η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, καθώς σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το «ναι» εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 27 με 30 ψήφους στο κυπριακό Κοινοβούλιο, ενώ χρειάζονται 29 για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται μια ψήφο για να έχουν πλειοψηφία. Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό όρους. Συγκεκριμένα, αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα», είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

Το νομοσχέδιο, εκτός από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, θα καταψηφίσει και το Κίνημα Οικολόγων. Η απόφαση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, λήφθηκε στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε χθες.

Το Κίνημα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση, «δεν εξασφαλίζει τους μικροκαταθέτες, είναι άδικο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους και να αυξηθεί η ανεργία». Αρνητική ψήφο αναμένεται να δώσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Αν τελικά δεν υπάρξει διαρροή από το ΔΗΚΟ και εξασφαλιστεί η ψήφος του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, τότε το νομοσχέδιο θα περάσει με οριακή πλειοψηφία 29 ψήφων.

Συγκέντρωση έξω από την Βουλή

Εξάλλου, την ώρα της ψηφοφορίας στην κυπριακή βουλή για την κύρωση της συμφωνίας για «κούρεμα» των καταθέσεων, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους πολίτες, οι οποίοι - όπως έδειξε και δημοσκόπηση - είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup αλλά και από την στάση που κράτησε ο Νίκος Αναστασιάδης.



Άσμουσεν: Ο φόρος των καταθέσεων στην Κύπρο υπόθεση της κυβέρνησης
Η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, όμως σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ, διευκρίνισε σήμερα το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν.

«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης, Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο Άσμουσεν στους δημοσιογράφους, στα περιθώρια μίας διάσκεψης.
«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή» της δασμολόγησης, πρόσθεσε ο Άσμουσεν.

Προηγουμένως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ερωτηθείς στο Κοινοβούλιο για το ποιες εγγυήσεις θα παράσχει η ΕΚΤ εάν εγκριθεί η δασμολόγηση των καταθέσεων, δήλωσε πως «εάν το αντίστοιχο νομοσχέδιο περάσει οι εγγυήσεις συνίστανται στο ότι θα μας δώσουν την αναγκαία ρευστότητα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Ρόιτερς, οι αποδόσεις στα κυπριακά κρατικά ομόλογα με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2013 υπερδιπλασιάσθηκαν σήμερα, πάνω από 70%, και η τιμή τους έπεσε κατά 6.

 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai