Εθνικός μας ύμνος!

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η ΜΠΑΝΤΙΝΑ ΤΩΝ ΞΥΠΟΛΗΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ και ο Εθνικός μας ύμνος!

1837. Τα Επτάνησα είναι υπό Αγγλική διοίκηση. 


Η βασίλισσα Βικτωρία της Μεγάλης Βρετανίας στέλνει διαταγή σε όλες τις αποικίες της, να μην συμμετέχουν οι μπάντες του αγγλικού στρατού στις κατά τόπους θρησκευτικές εορτές. 
Έτσι στις 11/23 Αυγούστου του 1837, ημέρα γιορτής του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα της Κέρκυρας, η Αγγλική μπάντα αρνείται να ακολουθήσει την λιτανεία, πράγμα που οι Κερκυραίοι το θεωρούν προσβλητικό και απαράδεκτο.
 Ξέσπασαν πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ των Κερκυραίων και των Άγγλων που οδήγησαν τις επόμενες ημέρες σε μαζικές απολύσεις όσων είχαν δημόσιες θέσεις και συμμετείχαν στα επεισόδια.
 Αυτό φυσικά δημιούργησε νέο θυμό και νέες εντάσεις μεταξύ των κατοίκων και του αγγλικού στρατού. Αυτή η προσβολή προς τον Άγιο τους και τους ίδιους, έθρεψε μέσα στην ψυχή των Κερκυραίων την ανάγκη της ανεξαρτησίας τους από την αγγλική... μπάντα!

Ο Νικόλαος Μάντζαρος, ρομαντικός και οραματιστής, αποφασίζει την ίδρυση με καταστατικό και βούλα, της Φιλαρμονικής Εταιρείας της Κέρκυρας (12.9.1840) και με πρώτη απόφαση στην ιδρυτική της συνέλευση, καθιερώνει τον επίσημο εθνικό εορτασμό της 25ης Μαρτίου όπως επίσης και την αντικατάσταση της ιταλικής γλώσσας από την ελληνική, στις συνεδριάσεις της εταιρείας!
Η μουσική σχολή περιελάμβανε όλα τα μαθήματα που έχουν τα Ωδεία και οι μουσικές Ακαδημίες μέχρι σήμερα. Όργανο, θεωρητικά και ανώτερα θεωρητικά έως και σύνθεση! Τα κορίτσια μάθαιναν κυρίως πιάνο. 
Ώμως αν η επανάσταση των Επτανησίων έγινε με την ίδρυση της Φιλαρμονικής εταιρείας, που στα επόμενα χρόνια έγινε το φυτώριο απ' όπου εξορμούσαν μορφωμένοι δάσκαλοι της έντεχνης δυτικής μουσικής, σε όλα τα απελευθερωμένα εδάφη της Ελλάδας, διδάσκοντας και ιδρύοντας Ωδεία και φιλαρμονικές, σε ένα άλλο επίπεδο συντελέστηκε η κρυφή επανάσταση!
 Μη βρίσκοντας ο Μάντζαρος πρόθυμους Κερκυραίους να μάθουν ένα όργανο και να επανδρώσουν την μπάντα, σκέφτηκε το εξής καταπληκτικό. 
Να μαζέψει όλα τα φτωχά αλάνια της Κέρκυρας και να τα διδάξει. Παιδιά που δεν πήγαιναν σχολείο, παιδιά ορφανά χωρίς στον ήλιο μοίρα , ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τα όργανα και τη Μουσική . . Το θαύμα έγινε και τα παιδιά αυτά σε λιγότερο από ένα χρόνο ήταν έτοιμα για να παίξουν στην λιτανεία της 11 Αυγούστου του 1841! 
Όμως επειδή ήταν πάμπτωχα, ρακένδυτα και ξυπόλητα και στολές δεν υπήρχαν, έπαιξαν από τα παράθυρα της εταιρείας. Λίγους μήνες μετά κι αφού με εθελοντική εργασία οι κάτοικοι τους έραψαν στολές, ακολούθησαν στις 2/14 Νοεμβρίου την πομπή προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στο λαό της Κέρκυρας!

Με τις εκτελέσεις της η μπάντα των ξυπόλητων παιδιών συντέλεσε στο να βιώσουν έντονα οι Κερκυραίοι τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας τους, κατά τις επίσημες εορτές της Ένωσης το 1864. Η μεγάλη εντύπωση που έκανε στους εξ Αθηνών επισήμους η εκτέλεση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Νικόλαου Μάντζαρου σε ποίηση Διονύσιο Σολωμού είχε ως αποτέλεσμα να καθιερωθεί νομοθετικά το έργο ως"εθνικόν άσμα" του Βασιλικού Ναυτικού.

Επίσημο έγγραφο καθιέρωσής του ως εθνικού ύμνου της Ελλάδας δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα!


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai