Πού ποντάρει η γερµανίδα καγκελάριος µε την ξαφνική στροφή υπέρ της ευρωπαϊκής ιδέας;
Οι φορές που η Ανγκελα Μέρκελ είχε αναφερθείθετικά στα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2005,όταν ανέλαβε τη θέση της σιδηράς καγκελάριου, µέχρι πρόσφατα ήταν µετρηµένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Αρχής γενοµένης από τη συνάντηση στο Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ όµως, που έγινεστο Νταβός της Ελβετίας πριν απόλίγες µόλις ηµέρες, η Μέρκελ µετατράπηκε σε έναν ένθερµο υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας, ζητώντας µεγαλύτερη ενοποίηση µεταξύ των χωρών - µελών της ευρωζώνης παρά ποτέ. Η ενοποίηση αυτή µάλιστα αφορά µια ευρεία γκάµα οικονοµικών θεµάτων,από συντάξεις µέχρι φορολογία επιχειρήσεων.
Ηδη η Μέρκελ θεωρείται ότι έχει συµφωνήσει µε τον γάλλο πρόεδρο ΝικολάΖαρκοζί δηµιουργώνταςγερµανογαλλικό άξονα.
Γιατί άλλαξε όµως στάση η Μέρκελ; Σε εκτεταµένο αφιέρωµά τους οι «Τάιµς της Νέας Υόρκης» προσπαθούν να αναλύσουν τουςλόγους αυτής της στροφής 180 µοιρών, η οποία µάλιστα πραγµατοποιείται ενόψει δύο κρίσιµων Συνόδων Κορυφής, όπου θα κριθεί ουσιαστικά το µέλλον της οικονοµικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και – πολλοί λένε –η τύχη του ίδιου του ευρώ.
ΔΥΟ ΟΙ ΛΟΓΟΙ. Η Μέρκελ άλλαξε στάση για δύο βασικούς λόγους σύµφωνα µε την αµερικανική εφηµερίδα. Στοεσωτερικό τηςχώρας και ενόψειεκλογών σεοκτώ κρίσιµες περιφέρειες,θέλει ναπείσει τους Γερµανούς (ψηφοφόρους της) ότιη ΕνωµένηΕυρώπη εξακολουθεί να αποτελεί καλή ιδέα, φτάνει και οι άλλες χώρεςνα υιοθετήσουν οικονοµικές πρακτικές που χρησιµοποιούν εδώκαι χρόνια οι Γερµανοί.
Ξέρει όµωςκαι κάτι άλλο. Οτι σε µια χρονική περίοδο που τοευρώ «πολιορκείται»,µπορεί να πληγεί η εξαγωγική δύναµη της Γερµανίας, η οικονοµική τηςανάπτυξη και η ίδια η ευηµερία των πολιτών της. «Η Μέρκελ πιστεύει ότι το ευρώ έχει λίγες πιθανότητες να γίνει ένα πραγµατικά ανταγωνιστικό νόµισµα, εκτός εάνοι ίδιες οι χώρες - µέλη (της ευρωζώνης) γίνουν πιο ανταγωνιστικές», εξηγούν οι «Τάιµς της Νέας Υόρκης».
ΤΟ ΣΥΜΦΏΝΟ. Η Μέρκελ τώρα θέλει να φέρειπιο κοντά τηνΕυρώπη στη Γερµανία. Ετσι εξετάζει την υιοθέτηση από τις χώρες- µέλη µιας σειράς µέτρων και ρυθµίσεων χωρίς προηγούµενοστα πλαίσια του Συµφώνου Ανταγωνιστικότητας, όπως το ονοµάζει, το οποίο πέφτει στο τραπέζι σήµερα στη Σύνοδο Κορυφής, µε στόχο να επιτευχθεί συµφωνία, αν όχι µέχρι το τέλος Μαρτίου, τότε σίγουρα µέσα στους επόµενους µήνες. Το σχέδιο αυτό, σύµφωνα πάντα µε πηγές που επικαλούνται οι «Τάιµς της Νέας Υόρκης», οι οποίες δεν κατονοµάζονται επειδή οι συνοµιλίες µεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου συνεχίζονται και τίποτε δεν έχει ακόµη οριστικοποιηθεί, είναι οι εξής:
n Θέσπιση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συγκεκριµένων χαµηλότερων ορίων στα χρέη που θα µπορούν να έχουν n Συντονισµός στον καθορισµό των µισθών n Εναρµόνιση φορολογίας στις επιχειρήσεις n Επιτάχυνση αναγνώρισης πτυχίων πανεπιστηµίων και τεχνικών σχολών n Αύξηση τουποσού των 440δισεκατοµµυρίων ευρώ του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας µε πιθανή διεύρυνση των αρµοδιοτήτων του.
ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγαλύτερη οικονοµική συνεργασία και συντονισµό, ώστε να επιτευχθεί συµφωνία για τη δηµιουργία πακέτου µέτρων για την αντιµετώπιση της κρίσης χρέους, ζήτησε η ανγκελα μέρκελ από τον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ λουίς Θαπατέρο. Κατά την επίσηµη επίσκεψη της μέρκελ στη μαδρίτη, η καγκελάριος της Γερµανίας έδωσε ψήφο εµπιστοσύνης στην ίσπανία λέγοντας ότι έχει προχωρήσει σε σηµαντικές µεταρρυθµίσεις. είπε ακόµη ότι η ίσπανία δεν θα χρειαστεί βοήθεια από το ευρωπαϊκό Ταµείο (EFSF), προσθέτοντας ότι η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται σε «πολύ καλό δρόµο
Ta Nea on line
Φαντάζεστε ποια είναι τα ποιο επικίνδυνα ζώα για τον άνθρωπο;
Πριν από 22 δευτερόλεπτα
0 σχόλια