Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πυρηνική τραγωδία που έπληξε την Ιαπωνία. Η Φουκουσίμα έστειλε ένα τραγικό μήνυμα κινδύνου.
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να σταματήσουν να παράγουν ενέργεια από πυρηνικά, όπως η Γερμανία, ενώ μειώθηκε και η εγκατεστημένη πυρηνική ισχύ το 2011.
Η Greenpeace ζητάει η τραγωδία να είναι η τελευταία που θα γνωρίσει η ανθρωπότητα και καλεί τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν την ουσιαστική ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα 100% πράσινο.
Δίνουμε πλέον την τελική μάχη ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, το παλιό και το καινούριο. Η πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα επί δεκαετίες συντηρούν παγκοσμίως ένα καταστροφικό και μη αποδοτικό μοντέλο στρεβλής και άνισης ανάπτυξης. Προκαλούν ατυχήματα, ρύπανση, πολέμους, συντηρούν απολυταρχικά καθεστώτα. Από την άλλη μεριά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση συμβολίζουν ένα έξυπνο, οικονομικό, καθαρό και ασφαλές μέλλον. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός επιστήμονας για να χαράξει το σωστό δρόμο για τις επόμενες γενιές’, δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει ότι , η πυρηνική βιομηχανία, όπως και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, συνεχίζουν να εμποδίζουν την ουσιαστική ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα 100% ΑΠΕ. «Η παραγωγή», όπως επισημαίνεται «ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλες, μη ευέλικτες μονάδες βάσεις – όπως είναι τα πυρηνικά, ο άνθρακας και το πετρέλαιο – είναι εκ των πραγμάτων ανταγωνιστική με τη μαζική διείσδυση των ευέλικτων ΑΠΕ. Τα ενεργειακά δίκτυα έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ώστε να υπηρετούν τη φιλοσοφία των μονάδων βάσης.Οι κοστοβόρες και χρονοβόρες επενδύσεις σε πυρηνικά και άνθρακα αποστερούν πολύτιμα κεφάλαια από επενδύσεις που μπορούν να κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας και έξυπνα δίκτυα.»
Τέλος, σε εθνικό επίπεδο η Greenpeace καλεί την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων ΑΠΕ. Να ολοκληρώσει τις εργασίες και να δημοσιεύσει τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, ώστε η χώρα να αποκτήσει τώρα έναν οδικό χάρτη που οδηγεί σε μία οικονομία υψηλής απόδοσης και χαμηλού άνθρακα.
in.gr
0 σχόλια