Θυσία Λαϊκής, σφαγή καταθέσεων

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013


Θυσία Λαϊκής, σφαγή καταθέσεων > των 100.000
Κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση στη Βουλή νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ζητά η Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε ο Πανίκος Δημητριάδης. Βασικό αντικείμενο, η «εξυγίανση» της Λαϊκής Τράπεζας


 με προστασία των καταθέσεων που είναι έως 100.000 ευρώ.

Παρότι η ανακοίνωση δεν έχει λεπτομέρειες, από τις υπάρχουσες πληροφορίες προκύπτει ότι η Λαϊκή θα σπάσει σε good Bank και Bad Bank, ενώ σύμφωνα με την κυπριακή τηλεόραση το «καλό» κομμάτι του ισολογισμού της και οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, θα περάσουν στην Τράπεζα Κύπρου.

Πρακτικά και με βάση τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι οι έχοντες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Κύπρου θα περιμένουν την εκκαθάριση της «κακής» τράπεζας, προκειμένου να εισπράξουν ότι τους αναλογεί για το ποσό της κατάθεσης τους που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, κι αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο βαρύτατων απωλειών.

Εν ολίγοις, με την ρύθμιση αυτή, πάντα σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι μεγάλοι καταθέτες τη Λαϊκής αναλαμβάνουν όλο το βάρος που με βάση το σχέδιο Eurogroup θα μοιράζονταν σε όλο το τραπεζικό σύστημα.

Παρά τη δήλωση Δημητριάδη, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου, αποτελεί «βήμα» για την στήριξη της Κύπρου από το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τραπεζικοί παράγοντες διατυπώνουν σοβαρές αμφιβολίες για τα κίνητρα αυτής της κίνησης.

Όπως σημειώνουν, η προθυμία θυσίας όχι μόνο της συγκεκριμένης τραπεζικής οντότητας αλλά και του συνόλου των καταθετών της που έχουν πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή θα μείνουν στο απυρόβλητο οι αντίστοιχοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου (που επίσης τελεί υπό ανακεφαλαιοποίηση) προξενεί σημαντικά ερωτήματα.

Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, η τακτική αυτή σχετίζεται ενδεχομένως με τη διάθεση προστασίας σημαντικών Ρώσων κεφαλαιούχων, που είχαν τοποθετήσει χρήματα σε άλλες τράπεζες, παρότι την ίδια ώρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα κυπριακές επιχειρήσεις, ιδιώτες αλλά και ξένοι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει εισηγηθεί την κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση σε Νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αναφέρει ανακοίνωση της εποπτικής αρχής.

Με τη διαδικασία της εξυγίανσης αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολο τους όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Επίσης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίζονται θέσεις εργασίας.

Η εξυγίανση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Με τη θέσπιση και ενεργοποίηση του πιο πάνω νομοθετικού πλαισίου, θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της, με την επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη.

Σε διαφορετική περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους καταθέτες στο σύνολο τους, το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία της χώρας.


Μειώνεται το κόστος για την Κύπρο κατά 2 +0,75 δισ. ευρώ

Η πρόθεση διάσπασης της Λαϊκής Τράπεζας σε good-bad bank μειώνει το κόστος για τη Κυπριακή Δημοκρατία κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 750 εκατ. ευρώ ενδέχεται να εξοικονομηθούν εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει αυτόνομα στην «απαλλοτρίωση» των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της Cyprus Popular Bank.

Ειδικότερα, η απόφαση εξυγίανσης της Λαϊκής σημαίνει ότι μέρος του κόστους εξυγίανσης θα αναληφθεί προς το παρόν από τους έχοντες καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, οι οποίοι θα κουρευτούν και θα περιμένουν τον αποτέλεσμα της εκκαθάρισης για να πάρουν πίσω τις καταθέσεις τους.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Cyprus Popular Bank τοποθετείται στα 25,6 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις του ομίλου στα 17,9 δισ. ευρώ. Η δραστηριότητα της τράπεζας στην Ελλάδα αφορά καταθέσεις 10,3 δισ. ευρώ και 11,1 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις.

Η διάσπαση της Λαϊκής πάντως θα πρέπει να επικυρωθεί, όπως γράφει το Euro2day, από το Eurogroup, όπως συμβαίνει για όλες τις τράπεζες του Ευρωσυστήματος, κάτι που δεν είναι σίγουρο, σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.
Euro2day

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai