Kυπριακή κωλοτούμπα εν όψει!

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013


Η χθεσινή μέρα δεν ήταν καλή για την Κύπρο.

Η θεωρία του συστημικού κινδύνου, στην οποία η κυπριακή ηγεσία είχε επενδύσει αρκετά για να πείσει την τρόικα και τους θεσμικούς πιστωτές ότι θα έπρεπε να βάλουν νερό στο κρασί τους, δεν επιβεβαιώθηκε.


Οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν και το ευρώ ισχυροποιήθηκε.

Ούτε όμως τα νέα από τη Ρωσία ήταν καλά, διαψεύδοντας τις προσδοκίες πολλών που έβλεπαν τη ρωσική αρκούδα ως αντίβαρο στα σχέδια της Α. Μέρκελ.

Η Ρωσία εμφανίστηκε απρόθυμη να συναινέσει στο αίτημα της Κύπρου για τη χρονική επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα το επιτόκιο, καθώς και στην παροχή νέου δανείου, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Ακόμη και το σενάριο που ήθελε η Ρωσία (Gazprom) να ζητά μέρος των δικαιωμάτων του φυσικού αερίου της Κύπρου ως αντάλλαγμα για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή την παροχή του νέου δανείου δεν επιβεβαιωνόταν από κανέναν.


Φυσικά, τα πάντα θα μπορούσαν να αλλάξουν σήμερα από τη στιγμή που ο υπουργός οικονομικών Μ. Σαρρής δεν είχε συναντήσει ακόμη τον Ρώσο πρόεδρο Βλ . Πούτιν.

Όμως, δεν θα στοιχηματίζαμε σε κάτι τέτοιο.

Κάτι ήξερε ο Β. Σόιμπλε όταν ευχόταν με κάποια δόση ειρωνείας στο Μ. Σαρρή «καλή επιτυχία» στο ταξίδι του προς τη Μόσχα πριν από λίγες μέρες.

Οι Ρώσοι μπορεί να είναι ορθόδοξοι και να έχουν πολύ καλές σχέσεις με τη Μεγαλόνησο επί μακρόν, όμως τις επιχειρηματικές αποφάσεις τις λαμβάνουν κυρίως με άλλα κριτήρια.

Είναι κάτι που αρκετοί στην Ελλάδα επιμένουν να αγνοούν.

Υπό αυτήν την έννοια, θα ήταν μάλλον ασυνήθιστο να επενδύσουν οι Ρώσοι μεγάλα ποσά με εγγύηση δικαιώματα σε μελλοντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου των οποίων το ακριβές μέγεθος δεν είναι γνωστό, αφού η καθοριστική γεώτρηση δεν έχει γίνει ακόμη.

Ούτε φυσικά θα ήθελαν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με τη Γερμανία και την Ε.Ε. για χάρη της Κύπρου.

Επιπλέον, αντίθετα από ό,τι πιστεύουν πολλοί, η ρωσική κυβέρνηση θα επιθυμούσε να επαναπατριστούν τα ρωσικά κεφάλαια από την Κύπρο και επομένως δεν έχει κίνητρο να την ενισχύσει.

Η αλλαγή της συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας που υπαινίχθηκε ο Ρώσος πρωθυπουργός είναι προς την ίδια κατεύθυνση.

Κάτι τέτοιο θα έβαζε τέρμα στην Κύπρο ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, σύμφωνα με γνώστες.

Άρα, η αισιοδοξία των Κυπρίων αλλά και των Ελλαδιτών για βοήθεια από τη Ρωσία δεν είχε στέρεα βάση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυπριακή πολιτική ηγεσία δεν έχει άλλες επιλογές από την επιστροφή στο αρχικό σχέδιο, με ελαφρώς αλλαγμένο κούρεμα των καταθέσεων ή την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Με δεδομένη την ευμάρεια των Κυπρίων όπου 700 χιλ. άτομα διαθέτουν αποταμιεύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ, η απάντηση είναι εύκολη.

Οι Κύπριοι πολιτικοί θα καταθέσουν και θα ψηφίσουν, κατά την ταπεινή μας άποψη, μια παραλλαγή του νομοσχεδίου που απέρριψαν στη Βουλή πριν από λίγες μέρες, προκαλώντας αναταραχή στις διεθνείς αγορές, έστω για μία ή δύο μέρες.

Αν επιβεβαιωθεί, όπως αναμένουμε, το ανωτέρω σενάριο, θα πρόκειται για μεγάλη κωλοτούμπα της κυπριακής κυβέρνησης.

Θα πρόκειται επίσης για επικράτηση της μνημονιακής λογικής έναντι των οπαδών του ΟΧΙ, που θεωρητικά ενισχύει τη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων μέχρι νεωτέρας.

Αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πόσο εύκολα μπορεί να μετακινηθεί το εκκρεμές από τη μία άκρη στην άλλη.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai