Η καλλιέργεια της κερασιάς

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013


Η καλλιέργεια της κερασιάς
Το κεράσι αποτελεί ένα από τα λαχταριστά Ελληνικά φρούτα και μεγάλο μέρος του πληθυσμού τα καταναλώνει. Η κερασιά αποτελείται από πολύ μεγάλο αριθμό λευκών ανθέων και για αυτό χρησιμοποιείται και ως δέντρο για τη καλαισθησία σε πάρκα μεγαλουπόλεων.


Η παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες που θα υπάρξουν στη περίοδο της άνθησης και συλλογής των καρπών. Οι βροχές στη περίοδο της άνθησης και ωρίμανσης των καρπών γίνεται ακόμη και να καταστρέψουν ολόκληρη την ετήσια παραγωγή.


Η καλλιέργεια
Η Ελλάδα εισάγει μικρές ποσότητες κερασιών αλλά βασικά εξάγει σχεδόν το 8% της καλλιεργούμενης ποσότητας σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες. Μεγάλες ποσότητες κερασιών παράγουν η Τουρκία, η Ιταλία και η Γερμανία. Η κερασιά επιβάλλεται να καλλιεργείται εκεί όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι είτε ιδιαίτερα ψυχρές είτε ιδιαίτερα ξηρές.
Κατάλληλα για τη παραγωγή της κερασιάς είναι μέρη με άφθονες βροχοπτώσεις τη χειμερινή σεζόν, που έχουν δροσερό και ξηρό καλοκαίρι. Αυτά τα μέρη στην Ελλάδα βρίσκονται βασικά σε περιοχές από 200-300 μέχρι και 800 μέτρα υψόμετρο. Οι πλαγιές των βουνών είναι τα καταλληλότερα σημεία διότι υπάρχει καλή στράγγιση, υψηλά επίπεδα υγρασίας το καλοκαίρι και δεν υφίσταται η απειλή από τους παγετούς. Επιβάλλεται να μη προτιμούνται οι περιοχές που έλκουν το παγετό.

Η μέση ευνοϊκότερη θερμοκρασία του καλοκαιριού για να έχουν ομαλή ανάπτυξη τα δένδρα είναι οι 25 βαθμοί Κελσίου. Η κερασιά αντέχει περισσότερο στις χαμηλές θερμοκρασίες από τη βερικοκιά και τη ροδακινιά αλλά αντέχει πιο λίγο από την αχλαδιά και τη μηλιά. Τα καταλληλότερα εδάφη για τη καλλιέργειά της είναι εκείνα που στραγγίζουν σχεδόν τέλεια αλλά παράλληλα αποθηκεύουν και την απαραίτητη υγρασία, επομένως αυτά είναι τα βαθιά εδάφη με κοκκινόχωμα αλλά και χωρίς ασβέστιο.

Κατάλληλο pΗ θεωρείται αυτό από 6.5 μέχρι 7.0. Η κερασιά χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες αζώτου όμως επιβάλλεται να λιπαίνεται από αυξημένη καλιούχο λίπανση. Σε δένδρα που δεν έχουν βγάλει για την ώρα καρπούς, τη περίοδο φθινοπώρου και χειμώνα, προτού ξεκινήσει η φύτευση, συγχωνεύονται στο έδαφος κοπριά ή κομπόστ εφόσον υπάρχει η δυνατότητα φυσικά.

Το χρονικό διάστημα από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, που συμβαίνει η ανάπτυξη των βλαστών, τότε είναι η κατάλληλη περίοδος να εφαρμοστεί αζωτούχος λίπανση με μικρές αλλά και πολλές δόσεις. Από τις 15 Ιουλίου μέχρι το δεκαπενταύγουστο γίνεται η εφαρμογή της καλιούχου λίπανσης και το Σεπτέμβριο, όπου μεγαλώνουν οι ρίζες της κερασιάς, γίνεται η εφαρμογή του φώσφορου.

Σε κερασιές που ήδη έχουν ενσωματωθεί στη διαδικασία της παραγωγής η λίπανση είναι διαφορετική. Για αυτό το λόγο, το καλοκαίρι ψεκάζεται το φύλλωμα με ιχνοστοιχεία, το Σεπτέμβριο ψεκάζεται το φύλλωμα με χηλικό ψευδάργυρο, τους χειμερινούς μήνες με θειϊκό ψευδάργυρο και το Μάρτιο εφαρμόζεται στο έδαφος σίδηρο με χηλική μορφή.

Χρειάζεται προσοχή στο ότι η κερασιά, από την άνθηση μέχρι και την ωρίμανση του καρπού, απαγορεύεται να λιπαίνεται. Συνηθισμένη τροφοπενία στη κερασιά είναι αυτή του ψευδαργύρου, όπου στα δένδρα αναπτύσσονται συμπτώματα χλώρωσης και τα φύλλα γίνονται στενά. Σε σοβαρές καταστάσεις μπορεί ακόμη και οι βλαστοί να ξηραθούν. Ψεκασμοί με θειικό ψευδάργυρο τη χειμερινή σεζόν σε συγκέντρωση περίπου 4% επιλύνουν το πρόβλημα.
Ακόμη, συμβαίνει και το φαινόμενο της απουσίας βορίου κάποιες φορές, όπου τα άνθη δε μεγαλώνουν και ως αποτέλεσμα η βλάστηση έχει μικρή έκταση. Τα φύλλα παθαίνουν συμπτώματα χλώρωσης, γίνονται στενότερα και παραμορφώνονται. Το σωστό είναι να γίνονται ψεκασμοί με ουσίες που περιέχουν βόριο.

Η άρδευση στη κερασιά αρχίζει από αρχές Μαρτίου, συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι με συχνά ποτίσματα και τα ποτίσματα τελειώνουν το Σεπτέμβρη με Οκτώβρη που ξεκινούν οι βροχοπτώσεις. Πάρα πολύ μεγάλες για τη κερασιά είναι οι ανάγκες για νερό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όπου η ανομβρία και η θερμοκρασία βρίσκονται σε πάρα πολύ αυξημένα επίπεδα.

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν κερασιά σε γλάστρα ότι η κερασιά γίνεται να καλλιεργηθεί σε γλάστρα ως φυτό που θα ομορφύνει το γύρω χώρο. Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες κερασιάς που φτάνουν ακόμη και κοντά στα δύο μέτρα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη καλλιέργεια της κερασιάς, τα είδη και τις ποικιλίες της, τους εχθρούς της αλλά και τις ασθένειες που την απειλούν, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στους τοπικούς γεωπόνους της περιοχής τους.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Follow Γιαννακοχωρίτης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.
Γιαννακοχωρίτης

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai