Αμερικανικά ρομπότ χρησιμοποιούνται στη Φουκουσίμα
Ειδικά ρομπότ, κατασκευασμένα από την εταιρία iRobot Corp. του Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης, ανέλαβαν το δύσκολο έργο της μέτρησης ραδιενέργειας και θερμοκρασίας στο εσωτερικό των κατεστραμμένων αντιδραστήρων της Φουκουσίμα.
Με τη βάση και τις ερπίστριές του, που θυμίζουν τρακτέρ, το ρομπότ PackRobot μοιάζει να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο Τακέσι Μακιγκάμι, όμως, στέλεχος της εταιρίας Tepco, ιδιοκτήτριας των εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα, λέει ότι άνθρωποι συνεχίζουν να είναι απαραίτητοι για την πραγματοποίηση των περίπλοκων εργασιών με στόχο την ψύξη των αντιδραστήρων. Τα ρομπότ χρειάζονται, όμως, για να εισχωρήσουν πρώτα σε περιοχές, όπου άνθρωποι θα κινδύνευαν να βρεθούν. Παρότι η Ιαπωνία είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στην κατασκευή και χρήση ρομπότ, τα μηχανήματα αυτά έχουν αναπτυχθεί κατά κύριο λόγο για οικιακή χρήση.
Μέχρι στιγμής, μόνο ένα από τα δύο PackRobot που εξασφάλισε δωρεάν η Ιαπωνία έχει χρησιμοποιηθεί στη Φουκουσίμα, ενώ η είσοδος χθες του μικρού μηχανήματος στα κτίρια των αντιδραστήρων 1 και 2, προσέφερε στα συνεργεία έκτακτων αναγκών την καλύτερη μέχρι σήμερα εικόνα της κατάστασης που επικρατεί εκεί.
Τα PackRobot έχουν, όμως, μεγάλη εμπειρία τέτοιων καταστάσεων. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, το ρομπότ εστάλη στα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων για να αναζητήσει ανθρώπινα ίχνη. Ενα άλλο ρομπότ της εταιρίας χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό, ως ανιχνευτής και μέσο εξουδετέρωσης εκρηκτικών στο Αφγανιστάν.
Στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, υπάλληλος της TEPCO κατάφερε να ανοίξει σειρά διπλών θυρών στον αντιδραστήρα 1, ενώ στον αντιδραστήρα 3 το PackRobot δεν μπόρεσε να εισέλθει στην αίθουσα ελέγχου, καθώς συνάντησε εμπόδια, που είχαν πέσει κατά τη διάρκεια του σεισμού της 11ης Μαρτίου.
Το χωριό του Άγιου Βασίλη είναι ο προορισμός που ονειρεύονται όλοι
Πριν από 26 δευτερόλεπτα
0 σχόλια