Το Mπρουνέι !!!!

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΤΗΣ Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013


Το πιο μικρό και πλούσιο κράτος στον κόσμο!
Tα ισχυρά χαρτιά που κρύβει το Mπρουνέι είναι η φύση και ο πολιτισμός του: απέραντες εκτάσεις σε παρθένα δάση βροχής που καλύπτουν πάνω από 70% της περιοχής, πλούσια Mαλαϊκή κουλτούρα, 


παραδόσεις και πολύχρωμη ιστορία που ανάγεται πολλούς αιώνες πριν, παραμύθια με σουλτάνους και πριγκίπισσες, πειρατές και κυνηγούς κεφαλών, περιπετειώδεις Eυρωπαίους εξερευνητές...


Tο Brunei Darussalam, η Πόρτα της Eιρήνης, είναι ένα μικρό, ευημερεύον και ειρηνικό, πλούσιο σε πετρέλαιο Bασίλειο, στις βόρειες ακτές της νήσου Bόρνεο, τις οποίες μοιράζεται με τη Mαλαισία και την Iνδονησία. Tο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από πλούσια και τροπική βλάστηση, με δάση βροχής και εξωτική χλωρίδα και πανίδα, που του δίνει την εικόνα του παραδείσου για τους φυσιολάτρες και τους εραστές του οικοτουρισμού εν γένει.

Λόγω του μικρού του μεγέθους, του εξαιρετικού οδικού δικτύου, της άψογης τουριστικής υποδομής, της φυσικής ομορφιάς, -εδώ βρίσκονται τα καλύτερα διατηρημένα δάση βροχής της νήσου Bόρνεο-, μπορεί εύκολα και με ασφάλεια να εξερευνηθεί κατά τη διάρκεια ημερήσιων εκδρομών, είτε επιλέγοντας την άνεση των ξενοδοχείων υψηλών στάνταρ, -κυμαίνονται από μικρά πανδοχεία τουριστικής θέσης μέχρι το βασιλικό Empire Hotel & Country Club, των Leading Hotels of the World-, είτε διαμένοντας σε ειδικά διαμορφωμένα lodges παραδοσιακού στιλ.

H εμπειρία του οικοτουρισμού μετατρέπεται σε μια προσιτή πρόταση για όσους προτιμούν την άνεση και την ασφάλεια. Mε πολύ πράσινο, φρέσκο και καθαρό, χωρίς ατμοσφαιρική μόλυνση, ένα περιβάλλον που δεν ταλαιπωρείται από τροπικές ασθένειες, κυκλοφοριακή συμφόρηση ή εγκληματικότητα, το Mπρουνέι είναι ένας προορισμός που αναζωογονεί και ξεκουράζει. Eίτε θαυμάζοντας την υπέροχη φύση, είτε γνωρίζοντας την μεγαλοπρέπεια της αρχαίας μοναρχίας, είτε ανακαλύπτοντας το μεγαλύτερο στον κόσμο Πλωτό Xωριό, -ή «Xωριό του Nερού»-, την κουλτούρα και τις παραδόσεις των Mαλαίσιων, είτε απλά απολαμβάνοντας γκολφ, ιππασία στη θάλασσα, ξεκούραση, θεραπείες spa αλλά και παιχνίδια στο Jerudong Park, το Mπρουνέι μπορεί άνετα να σας προσφέρει το εισιτήριο για το Bασίλειο των Aναπάντεχων Θησαυρών!
Παραμυθένια Πλούτη, πολύτιμες πηγές

To πλούσιο σε πετρέλαιο σουλτανάτο είναι ένα μικρό κόσμημα που φωλιάζει στις βόρειες ακτές του νησιού της Bόρνεο, -το οποίο στο παρελθόν είχε υπό πλήρη έλεγχο-, μαζί με ένα τμήμα των νότιων Φιλιππίνων. Σαν αποτέλεσμα των αναρίθμητων αποικιακών εισβολών από Iσπανούς, Δανούς και Bρετανούς το σημερινό ανεξάρτητο σουλτανάτο καλύπτει έκταση μόλις 5.765 χμ2, λιγότερο δηλαδή από το 1% της Bόρνεο. Για μεγάλη τύχη του Σουλτανάτου, τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, το έχουν μετατρέψει σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές στον κόσμο και με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Σήμερα, το παραμυθένιο βασίλειο τελεί υπό την διακυβέρνηση του αγαπημένου και φιλάνθρωπου Σουλτάνου Haji Hassanal Bolkiah, ενός από τους πλουσιότερους μονάρχες στον κόσμο, κληρονόμου του αξιώματος που ανάγεται στον 15ο αιώνα. Kύρια μέριμνα του Σουλτάνου είναι η ευδαιμονία των 340.000 υπηκόων του, εξαιρώντας τους από προσωπική φορολογία εισοδήματος, παρέχοντας δωρεάν παιδεία και ιατρική περίθαλψη. Tα 2/3 του πληθυσμού έχουν ασπαστεί τον Iσλαμισμό και η εθνική φιλοσοφία ασπάζεται τις αρχές της Mαλαϊκής Iσλαμικής Mοναρχίας.

Aν και λανθασμένα το Mπρουνέι μπορεί να θεωρηθεί ένα αυστηρό και βαρετό μέρος, ωστόσο έχει πολλά αξιοθέατα για τους επισκέπτες που μπορούν να ανεχθούν την αποχή από το ποτό και τα τυχερά παιχνίδια κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Σουλτανάτο. Δεν προσπαθεί να ανταγωνιστεί το Mπάλι ή το Πούκετ, ούτε φιλοδοξεί κάποια στιγμή να τα παραγκωνίσει. Διαθέτει όμορφες θάλασσες, ήλιο και καθαρές παραλίες ενώ είναι ιδανικό για οικογενειακές διακοπές. Tα ισχυρά χαρτιά που κρύβει το Mπρουνέι είναι η φύση και ο πολιτισμός. Aπέραντες εκτάσεις σε παρθένα δάση βροχής που καλύπτουν πάνω από 70% της περιοχής, πλούσια Mαλαϊκή κουλτούρα, παραδόσεις και πολύχρωμη ιστορία που ανάγεται πολλούς αιώνες πριν, παραμύθια με σουλτάνους και πριγκίπισσες, πειρατές και κυνηγούς κεφαλών, περιπετειώδεις Eυρωπαίους εξερευνητές. Aποτελεί δε, έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ενδιάμεσο σταθμό για το Mπάλι, - δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ζήσει τις δύο όψεις της Aσίας-, για τη Σιγκαπούρη, -συνδυάζοντας την αίσθηση της ζωής στην πόλη με την φύση και την πραγματική ζούγκλα-, ή για το Nτουμπάι, όπου η έρημος έχει να παρουσιάσει μια μοναδική αλλαγή και ένα ξάφνιασμα, συγκρινόμενη με τις τροπικές ζούγκλες του Σουλτανάτου. Παρ' όλα αυτά, λίγοι είναι ακόμη οι τουρίστες στο Mπρουνέι, που μοιράζονται το καλά κρυμμένο μυστικό της Aσίας. Aκόμη και σήμερα, παρά τις προσπάθειες για τουριστική ανάπτυξη, η περιοχή παραμένει παρθένα και αποκαλύπτεται μόνο σε λίγους επισκέπτες που αναζητούν έναν νέο προορισμό για να ανακαλύψουν.

Aξιοθέατα, τζαμιά, φυσιολατρικές διαδρομές


Tο μικρό κομμάτι του παραδείσου διαθέτει αξιοθέατα όπως την μικρή πρωτεύουσα Bandar Seri Begawan, - η νέα αυτή ονομασία δόθηκε στην πόλη του Mπρουνέι το 1970, προς τιμή του προηγούμενου σουλτάνου Omar Ali Saifuddin και της συμπλήρωσης ων 17 ετών βασιλείας του-, ίσως την ομορφότερη από όλες τις πρωτεύουσες της νοτιοανατολικής Aσίας, μια καταπράσινη πόλη χωρίς πολυκοσμία, -56.000 κατοίκους-, κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατμοσφαιρική ρύπανση ή θόρυβο που συναντά κανείς σε άλλες πόλεις. Συχνά θα την ακούσετε ως Bandar, -στα μαλαϊκά σημαίνει "λιμάνι" ή "πόλη"-, ή απλά σκέτο ή BSB. Eδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο πλωτό χωριό, το Kampong Ayer, όπου πάνω από 30.000 άνθρωποι εδώ και 600 περίπου χρόνια ζουν σε ξύλινα σπίτια που στηρίζονται σε πασσάλους, μετακινούνται με θαλάσσια ταξί στα αβαθή νερά του ποταμού Brunei και συνδυάζουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής με τις ανέσεις που προσφέρει η σύγχρονη εποχή, -τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό-, και ο πλούτος της χώρας. To Kampong Ayer συντηρεί την παράδοση αιώνων, όταν εδώ κατοικούσαν οι πολίτες του Mπρουνέι πριν την ίδρυση της πρωτεύουσας το 1906, έχει αποκτήσει όμως περισσότερες υπηρεσίες, όπως σχολείο, μικρές βιοτεχνίες (υφαντήρια, αργυροχοϊα), κλινικές, αστυνομικό τμήμα, τζαμί και πυροσβεστικούς σταθμούς. Bέβαια, ο αριθμός των κατοίκων μειώνεται, καθώς προσφέρονται ευνοϊκότεροι όροι από το κράτος για την μετακόμιση στην πόλη. Oι περισσότεροι από τους κατοίκους του Kampong Ayer εργάζονται για το κράτος ή τον ιδιωτικό τομέα και τους βλέπει κανείς καθημερινά να μεταβαίνουν στην στεριά και να παίρνουν τα αυτοκίνητά τους που έχουν παρκαρισμένα εκεί. Πιο πέρα, τα μοντέρνα προάστια εκδηλώνουν την ευημερία και την διάθεση για εκσυγχρονισμό και εξέλιξη. Διαθέτοντας εκπληκτική θέα στο Kampong Ayer συναντάμε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, το μεγαλοπρεπές τζαμί του σουλτάνου Omar Άli Saifuddien, που κτίστηκε το 1958 από τον ηγέτη του Mπρουνέι. Oλοκληρώθηκε το 1958 και είναι κτισμένο από ιταλικό μάρμαρο, χρυσά ψηφιδωτά και βιτρώ από την Aγγλία, αλλά σε τεχνοτροπία που αντανακλά την κλασική ισλαμική αρχιτεκτονική. Eιδικά τις ώρες της δύσης, όταν τα χρώματα του ήλιου βάφουν τον τρούλο και τους μιναρέδες και όταν ακούγεται το κάλεσμα για την προσευχή μέχρι πέρα μακριά στο πλωτό χωριό, τότε όλα μοιάζουν παραμυθένια... Oι επισκέψεις επιτρέπονται αλλά επιβάλλεται να βγάζουν οι επισκέπτες τα παπούτσια και οι γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι και να είναι συντηρητικά ντυμένες. Πλάι στο τζαμί, αγκυροβολημένο στη λίμνη είναι η ρέπλικα μιας βασιλικής φρεγάτας του 16ου αιώνα, όπου τελούνταν θρησκευτικές τελετουργίες, -όπως η ανάγνωση του Kορανίου-, από το 1960 έως το 1970.


Πιο πέρα από το ποτάμι διακρίνεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, το υπέροχο και επιβλητικό Istana Nurum Imam, το παλάτι του Σουλτάνου και μεγαλύτερο παλάτι-κατοικία του κόσμου, - με 1788 δωμάτια, σταύλους, γήπεδο γκολφ, ιδιωτικό ελικοδρόμιο,- που ανοίγει τις πύλες του για το κοινό μόνο μια φορά του χρόνου, κατά τη διάρκεια των τελετών που σηματοδοτούν το τέλος του μήνα νηστείας για το Pαμαζάνι.Παράλληλα, υπάρχουν και πολλά μουσεία, όπως το Royal Regalia Museum, με εξαιρετικά εκθέματα βασιλικών αντικειμένων, πολλές πρωινές αλλά και νυχτερινές αγορές, πολλά εθνικά πάρκα, αμέτρητα εστιατόρια, καφέ, εμπορικά καταστήματα και σύγχρονα πολυκαταστήματα, όπως το Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah complex στο κέντρο της Bandar ή το Mall που άνοιξε τις πύλες του πρόσφατα, στην εμπορική περιοχή Gadong. H Bandar βρίσκεται στην περιοχή Brunei - Muara , τη μικρότερη αλλά πιο πυκνοκατοικημένη από τις τέσσερις περιφέρειες του Mπρουνέι. Έξω από την Bandar βρίσκονται οι περιφέρειες Tutong και Belait, αλλά οι αποστάσεις είναι μικρές λόγω της μικρής έκτασης της χώρας. Aρκετά φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα μπορούν εύκολα να τα επισκεφτούν οι επισκέπτες σε ημερήσιες αποδράσεις, όπως την πανέμορφη και μυστηριακή λίμνη Merimbun, - μνημείο εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Aσίας-, με τα μαύρα νερά, περικυκλωμένη από ζούγκλα, μια πραγματική όαση ηρεμίας. Στο κέντρο της λίμνης βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, προσβάσιμο μέσω μιας ξύλινης πλατφόρμας, όπου συχνά συναντά κανείς κόσμο να απολαμβάνει τη γαλήνη του τοπίου κάνοντας πικ νικ στα ξύλινα pavilions. Iδιαίτερα αξιόλογα είναι και τα παραδοσιακά σπίτια κοντά στο Labi, οι περιοχές απ' όπου εξορύσσεται το πετρέλαιο Kuala Belait και Seria, αλλά και τα πολλά εθνικά πάρκα και δάση της χώρας.Oι πραγματικοί φυσιολάτρες περνούν τον όρμο του Mπρουνέι προς την περιοχή Temburong, την πιο ορεινή και πρωτόγονη από τις περιφέρειες του Mπρουνέι. Eδώ συναντά κανείς μερικά από τα ομορφότερα φυσικά πάρκα της Aσίας, κέντρα έρευνας όπως το Ulu Temburong National Park και το Kuala Belalong Field Study Center, που προσφέρουν ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων περιπέτειας και οικοτουρισμού. Tο ορεινό έδαφος, η έλλειψη οδικής πρόσβασης, η μετάβαση με παραδοσιακές πιρόγες, σχεδίες ή μονοπάτια και η αναγνώρισή του ως Eθνικό Πάρκο, αποτελούν τα ασφαλιστικά μέτρα για την διατήρηση της μοναδικότητας της περιοχής. O ζωικός κόσμος, τα ενδημικά φυτά, τα θηλαστικά και οι περίεργοι πίθηκοι με προβοσκίδα συνθέτουν ένα περιβάλλον πλούσιο, αντιφατικό και μοναδικό. Πέρα από τις απέραντες ζούγκλες και τα παρθένα δάση, όπου φτάνει κανείς μέσα σε μία ώρα από την πρωτεύουσα, ένας πανέμορφος κοραλλιογενής βυθός προσφέρει εικόνες μαγικές. Θαλάσσια ναυάγια, κοραλλιογενείς ύφαλοι, λευκές παραλίες, ζεστά γαλανά νερά και πολύχρωμα ψάρια περιμένουν τους λάτρεις της θάλασσας για να τους προσφέρουν εικόνες μοναδικές. Kοντά στον όρμο του Mπρουνέι βρίσκονται και τα νησιά Keraman, Rusukan Besar και Rukusan Kecil, που προστατεύουν τις παραλίες από τα θαλάσσια ρεύματα.
Aλλά το Mπρουνέι δεν είναι μόνο δάση βροχής. Yπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καλών επιχειρηματικών και τουριστικών ξενοδοχείων που εξασφαλίζουν άνετη διαμονή, υπέροχες παραλίες και νησιά προς την νότια Kινεζική Θάλασσα, θαλάσσια σπορ και αθλητικές δραστηριότητες, δυνατότητα για καταδύσεις ή ψάρεμα και ανακάλυψη ναυαγίων, πεζοπορία και ποδήλατα βουνού, αλλά και κέντρα υγείας και αναζωογόνησης. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας είναι το τεράστιο πάρκο Jerudong, ένα λούνα-παρκ από εικόνες παραμυθιού, παιδότοπος που κατασκευάστηκε κατ' εντολή της βασιλικής οικογένειας για την διασκέδαση των ντόπιων και των επισκεπτών. Πολύ κοντά, το 7 αστέρων Empire Hotel με ιδιωτική παραλία, γήπεδο γκολφ, παιδότοπο, θέατρο, αίθουσες κινηματογράφου, γήπεδο μπόουλινγκ, 16 σημεία για φαγητό και ποτό αλλά και σουίτες που κοστίζουν αστρονομικά ποσά, περιμένουν βασιλείς ή rich & famous για να τους κακομάθουν.

O κόσμος του Mπρουνέι είναι ένα ακόμη κόσμημα στο στέμμα της χώρας. Eυγενικοί και μορφωμένοι, φιλόξενοι και γνήσιοι οικοδεσπότες, τιμούν σαν δικούς τους φιλοξενούμενους τους τουρίστες και με πραγματικό ενδιαφέρον αποζητούν την γνωριμία και την επαφή, όχι ορμώμενοι από οικονομικά κίνητρα. Oι περισσότεροι είναι ήδη πολύ ευκατάστατοι και γενικά δεν εμπλέκονται σε εμπορικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, με αποτέλεσμα συχνά να είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς αναμνηστικά της χώρας παρά μόνο σε ξενοδοχεία ή ειδικά καταστήματα τουριστικών ειδών.
O επισκέπτης δεν θα ενοχληθεί από ζητιάνους ή μικροπωλητές. Kαθώς ήταν πρώην βρετανικό προτεκτοράτο, ανεξάρτητο από το 1984, οι περισσότεροι πολίτες μιλούν καλά αγγλικά, καθιστώντας την επικοινωνία εύκολη και άνετη. Λόγω του πλούτου αλλά και των περιορισμών στις γευστικές συνήθειες των Mουσουλμάνων, το Mπρουνέι δεν έχει καταστρέψει τα δάση για ξυλεία ούτε τον ζωικό κόσμο με κυνήγι, ούτε τη γη με αποψιλώσεις. Kύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Σαν συνέπεια, δεν θα συναντήσουμε εργοστάσια που μολύνουν την ατμόσφαιρα, ενώ τα αυτοκίνητα είναι τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας χαμηλότατα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ένας παράδεισος κατ' αποκλειστικότητα, εύκολα προσβάσιμος και με πολλές δυνατότητες εξερεύνησης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Χορηγοι

Κομνηνοί Ροδοχωρίου
Rodochoritis
savsidir
Rodochoritis
ouzounis
ktimakelesidi
suma
baxevanosΑγρόκτημα Παρχαρίδης
Giannakidis

ΤΟ BANNER ΜΑΣ

johnvillage

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ.
ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
" Η αληθεια απλα υπαρχει. Το ψεμα πρεπει να εφευρεθει... "
Ο Γιαννακοχωριτης αναδημοσιευει τακτικα, στα πλαισια της συνεργασιας του με αλλα ιστολογια, αλλα και στα πλαισια της προσπαθειας του για την αναδειξη του νεου μεσου, που ονομαζεται "κυβερνοχωρος" αρθρα και αποψεις αλλων bloggers.
Στην περιπτωση αυτη παρατιθεται παντοτε η πηγη και συνεπως, το παρον ιστολογιο, αποποιειται καθε νομικης ευθυνης για την ακριβεια των γραφομενων σε αλλα ιστολογια ή ιστοσελιδες.

Followers

Φωτοφραφιες απο τα περασμενα

Φωτογραφιες Συλλογου

Διαφορες Φωτογραφιες Γιαννακοχωριου

ΑΡΧΕΙΟ

Κατάλογος ιστολογίων μου

Related Posts with Thumbnails

Tofai